Альянс Культури вимагає призначення компетентного Міністра культури

— 12 листопада 2015, 11:17

Відкритий лист опубліковано на сайті РПР.

Активісти "Альянсу Культури" звертають увагу на те, що значна частина культурної спільноти не довіряє діям чинного Міністра культури В’ячеслава Кириленка. Зокрема, через те, що він відтворює старі радянські методи та підходи управління зверху-вниз, замовчує проблеми, не будує чесний діалог з фаховою громадськістю та волонтерами.

У листі йдеться про те, що Міністром культури має бути фахівець, чия спроможність відповідатиме об’єктивним критеріям. Перелік таких критеріїв фахова спільнота висунула ще навесні 2014 року. Тоді під петицією було зібрано понад 500 підписів.

Серед критеріїв - реноме чесного управлінця, досвід впровадження інновацій та ефективного управління в царині культури, обізнаність із європейським досвідом культурної політики та добре знання англійської мови.

Нагадаємо, що "Альянс Культури" - це об'єднання громадських організацій: Реанімаційний Пакет Реформ "Культура", Платформа стратегічних ініціатив "Культура 2025", ГО Конгрес активістів культури.

Нижче, УП.Культура подає повний текст листа:

Президенту України

П.О. Порошенку,

Прем’єр-Міністру

А.П. Яценюку,

та депутатам Верховної Ради.

АЛЬЯНС КУЛЬТУРИ ВИМАГАЄ ПРИЗНАЧЕННЯ КОМПЕТЕНТНОГО МІНІСТРА КУЛЬТУРИ

Беручи до уваги імовірну ротацію в Кабінеті Міністрів України, Альянс Культури наполягає на зміні керівництва Міністерства Культури й призначенні Міністра, чия фахова спроможність відповідатиме критеріям, висунутим культурною спільнотою навесні 2014 року.

Станом на нині значна частина фахової культурної спільноти не довіряє діям чинного Міністра культури В’ячеслава Кириленка. Ця недовіра базується на здебільшо деструктивних підходах Міністра. Зокрема, звертаємо увагу на таке:

➢ Відтворення старих радянських методів та підходів управління зверху-вниз, замість формування принципового нових інститутів, базованих на діалозі, делегуванні й дерегуляції;

➢ Замовчування проблем та відсутність діалогу з фаховою громадськістю;

➢ Ігнорування вимог громадськості щодо впровадження прозорих конкурсів на посади в низці національних музеїв і заповідників;

➢ Неефективна презентація України у світі та брак чесного діалогу з волонетрами;

➢ Відсутність чіткого бачення розвитку культурної та творчої галузі.

Зважаючи на виклики, що стоять перед суспільством та країною, ми вважаємо, що кандидатура міністра культури України повинна відповідати таким критеріям:

  • Тривалий досвід впровадження інновацій та ефективного управління в царині культури: створення і/або управління культурними інституціями, програмами, довгостроковими проектами, вагомими для культурної спільноти і/або аудиторій культури.

● Обізнаність із європейським досвідом розвитку культури та культурної політики, що має бути засвідчене відповідними публікаціями або освітою, практичною діяльністю, участю в аналітичних проектах тощо.

● Реноме чесного управлінця та довіра професійної спільноти.

● Добрий рівень володіння англійською мовою.

● Кандидат повинен публічно задекларувати власну волю до реформування галузі культури, впровадження принципів демократії, прозорості та громадського контролю діяльності ввіреного йому міністерства.

Більшість із цих критеріїв було оголошено та підтримано значною частиною фахової спільноти у перші дні після Майдану 2013-2014-го.

Однак, у той час замість критерію "Добре володіння англійською мовою" запропоновано було критерій "Відсутність досвіду у попередніх урядах". Ми вважаємо, що нині, із впровадженням закону про люстрацію, цей критерій не має ключової ваги, на відміну від пост-революційного моменту. Натомість, велике значення має здатність нового міністра ефективно комунікувати з представниками міжнародної спільноти й репрезентувати інтереси України в світі.

Українці продемонстрували прагнення до європейського вектору розвитку країни, а культура та творчість у цивілізованому світі є одним із ключових факторів суспільного доброту, вирішення конфліктів та сталого розвитку. У свою чергу сектор креативної/культурної економіки складає 4,7 % ВВП Європейського союзу. Керівник міністерства повинен мати розуміння цього потенціалу і можливість впровадити необхідні для кожного українця реформи.

Альянс Культури

Реклама:

Головне сьогодні