Верховна Рада дала зелене світло програмі "Креативна Європа"

— 3 лютого 2016, 13:42

За відповідне рішення проголосували 244 народні депутати, написав у своєму твіттері Міністр культури В’ячеслав Кириленко.

"Креативна Європа" – програму Європейського Союзу, яка фінансує сектор культури: від комп’ютерних ігор до моди й архітектури.

Від 2014 року ця програма відкрита для країн поза межами ЄС.

Як писала раніше екс-заступник Міністра культури з питань євроінтеграції Світлана Фоменко, "ця програма є масштабною можливістю проявити себе і вибороти гроші".

У рамках програми здійснюються два паралельні напрями: "Культура" і "Медіа". Керує всією цією історією Виконавча агенція з питань освіти, культури та аудіовізуальних питань Єврокомісії.

Отже, за умови укладання угоди від 2016 року Україна зможе брати участь у субпрограмі "Культура" і частково у "Медіа" (обмежено навчальними заходами, торговельними подіями та ярмарками, фестивалями та заходами з розширення цільової аудиторії).

Майже рік знадобилося Міністерству культури, щоб завершити справу, яку розпочала команда попереднього Міністра культури Нищука — укласти угоду між Європейською Комісією і українським урядом.

"Креативна Європа" – це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурної, креативної та аудіовізуальної галузей.

Один із проектів, який підтримує "Креативна Європа" – Європейські столиці культури. Відкриття однієї із цьогорічних культурних столиць – польського Вроцлава – відбулося 17 січня

Програма підтримує широкий спектр проектів: від Європейських столиць культури, Європейського кінофоруму, платформ для європейської співпраці у різних культурних секторах до європейських ініціатив зі збереження культурної спадщини та Європейського призу для митців, які долають кордони, European Boarder Breakers Award.

Із 2014 до 2020 року на підтримку європейських проектів, які дають можливість подорожувати, працювати з новими аудиторіями та обмінюватися досвідом, заплановано виділити 1,46 мільярда євро для всіх країн-учасниць.

Для маломасштабних проектів "Креативна Європа" надає ґранти до 200 000 євро на проект, а для великомасштабних – до 2 млн євро.

Реклама:

Головне сьогодні