Тест

Верховна Рада заборонила антиукраїнські книжки

З другої спроби "за" проголосували 237 депутатів.

Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко заявив, що закон має тимчасову дію – до відновлення дипломатичних стосунків із Росією та повернення тимчасово окупованих територій.

Відтепер забороняється випускати у світ, виготовляти та/або розповсюджувати продукцію, яка містить матеріали (висловлювання, заклики тощо), спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави.

Також обмежений доступ до літератури, що підриває безпеку України, пропагує незаконне захоплення державної влади, війну, насильство, комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку.

[L]Аналіз видавничої продукції здійснюватиме експертна рада уповноваженого органу, яка формується з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, діячів культури, мистецтва, науки і освіти, психіатрів, фахівців у галузі інформації.

Розповсюдження видавничої продукції, що має походження (виготовлена) та ввозиться з території Росії, тимчасово окупованої території України, без наявності відповідного дозволу штрафуватимуть.

Розмір санкції ­– 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та 5 мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

Раніше повідомлялося, що проект закону щодо обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту на ринок України представили у Кабміні.

Кириленко заявляв, що Мінкульт і Держкомтелерадіо опрацьовують механізм автоматичного ліцензування, коли ввезення книг мали забороняти за повідомленням про наміри провезти через кордон антиукраїнську продукцію.