Що подивитися у липні: "Добрі передвісники", "Велика мала брехня", Years and years та ще чотири серіали

Що подивитися у липні: Добрі передвісники, Велика мала брехня, Years and years та ще чотири серіали

Ці серіали варто подивитися у липні 2019 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

Цей місяць дуже плідний на смачні серіали, як дерево в саду Едема.

І кожне його яблуко – справжнє вмістилище знань, кайфу, смутку, простої радості та складних почуттів.

Але ці "яблука" не заборонено їсти, навпаки – їх можна їсти і не отруїтеся. Можливо, їх навіть треба їсти, це як профілактика від отруєння світом. Або – як самі ліки під час інтоксикації...

Кожний з нижче наведений серіалі – щиро і пристрасно рекомендую.

"Добрі передвісники" (Good Omens)

Показ: Amazon Prime Video / BBC, США, Велика Британія

100% член клубу п’яти кращих серіалів цього року (поки що п’яти).

"... передвісники", як екранізація твору, задуманого ще при житті чудового англійського письменника-фентезіста Террі Пратчетта, але втіленого вже посмертно за допомогою його друга і співавтора, письменника Ніла Ґеймана, є поєднанням тематики містичного "Омена" зі стилем комедійно-фантастичного Дугласа Адамса.

Тому любителі англійських серіалів відразу побачать алюзії з "Холістичним детективним агентством Дірка Джентлі", до якого, до речі, доклався перфектний шотландський режисер Дуглас Маккіннон ("Шерлок", "Доктор Хто"), який і поставив 6 серій "... передвісників".

[BANNER1]

Іонічна і драматична, парадоксальна дружба двох протилежностей, янгола Азірафаеля (Майкл Шин) з демоном Кроулі (Девід Теннант), відбувається на фоні комічної підміни при народженні антихриста і початку апокаліпсису.

Що ще сказати – розумно, дотепно, кайфово, і все це реально розтягти на цитати.

"Зброя в праведних руках дає вагу духовним аргументам" – це моє кіно!

"Велика мала брехня" (Big Little Lies)

2 сезон. Показ: HBO, США

Після шоку 1-го сезону, що відчула не тільки Америка, а й весь світ, австралійка Ліан Моріарті, авторка роману, покладеного в основу, не могла не зробити продовження.

А HBO кинув усі сили, аби залишити серіал у себе і зробити сіквел: канал виграв двобій з дуже охочим до купівлі "... брехні" провайдером Netflix і повернув усіх діючих артистів, а Ніколь Кідмен і Різ Візерспун навіть збільшив гонорар з 250 тисяч доларів за серію до 1 мільйона.

І не даремно – матеріал так само шокує і захоплює. 2-й сезон не тільки не поступається 1-му, у чомусь він переважає, і певно це просто послідовне збільшення відповідальності, добре зрозумілої глядачем, бо це легко провести крізь себе.

5 жінок продовжують рух по колу пекла – тепер від нової брехні, приховуючи свою причетність до вбивства насильника і маніяка, за сумісництвом чоловіка героїні Кідмен.

Але в цю брехню вв’язуються всі 5 сімей, рахуючи дітей і новоприбулу свекруху, яка, здається, ще страшніша за свого синочка-монстра...

Депресивно, болюче, але фантастично!

"Легіон" (Legion)

3 сезон. Показ: FX, США

Певно, це найсміливіший серіал на кабельному TV – дозволити науковій фантастиці в артхаузній формі у сполученні з абсурдом і експериментами використати гроші, потужності та час – на таке йдуть тільки абсолютно креативні менеджери.

А це ж ще й екранізація марвелівських коміксів! Протистояння мутанта-паразита і людини із суперсилами, паралельно з романтичним стосунками цієї людини, виглядають зовсім інакше, ніж, скажімо, це могло б бути у всесвіті "Месників".

2-й сезон пішов ще далі за 1-й.

По-перше, творці дозволили собі використати кліпову форму з музикою і яскравими костюмами, як у відео Мішеля Гондрі, що не дивно, зважаючи на запрошення в режисерське крісло Ендрю Стентона, прекрасного режисера піксаріських мультиків "Воллі" й "У пошуках Немо".

По-друге, в сюжеті сталася надзвичайна зміна: всі ті, хто раніше був за людину, тепер – за мутанта.

А ще тепер центральний герой є гуру і куріння трави – кращий способом осягнути те, що діється...

8 серій сезону йтимуть до кінця літа. Ура!

"Роки й роки" (Years and years)

Показ: BBC, Велика Британія

Цей серіал так і проситься порівняти з "Чорним дзеркалом", тільки це – його заміна і покращена копія.

Перед нами розгортається епічна картина світу, конденсована в шести годинних серіях в історичному проміжку між 2019-м і 2037-м роками.

На прикладі однієї англійської сім’ї зроблений зліпок приблизного сучасного суспільства Британії, з її сексуальними збоченнями, соціальними катаклізмами і політичним хаосом.

Сімейне щастя і горе тут йде паралельно з розвитком всього світу, де Україна, до речі, відіграє не останню роль – ледь не з неї, точніше з її захоплення Росією, починаються світові катастрофи, як-то потоки біженців, банківські дефолти, поліцейські жорсткості, ядерні атаки та повалення урядів в Європі.

І все це в динаміці, з реалістичним перебігом подій, закарбованих постійними новинам.

Серед них – знайома для нас історія – становлення нової прем’єр-міністра і її партії, з красивими розмовами і ущипливою правдонькою. Спочатку – це дає їй популярність, але потім призводить до цілковитого занепаду країни.

"Темрява" (Dark)

2 сезон. Показ: Netflix, Німеччина

Продовження однієї з найбільших серіальних інтриг 2017 року.

І – о диво! – 2-й сезон настільки ж прекрасний, як і 1-й.

Тож якщо ви якимось чином не потрапили під його чари раніше, і розумієте безцінність оригінальних науково-фантастичних фільмів про подорожі в часі, міцно і переконливо поєднаних з драмою, – це ваше кіно.

Кайф "Темряви" не тільки в інтризі та складності й послідовності сюжету, за яким хочеться слідкувати, а у наступному кроці творців, зокрема шоураннера швейцарця Барана Бо Одара: у своїй фантазії, у вибагливості до історії, вони йдуть далі, далі за "Назад у майбутнє".

Тут до сюжету про зниклих дітей і портал часу, який схований в лабіринтах лісової печери, додають історичну обґрунтованість, таємне товариство і знамениту цитату з Гермеса Трисмегиста – "так був створений світ".

Якщо в 1-му сезоні часова петля обмежувалася 33 роками, то тут вона збільшується втричі, героїв стає більше, машина часу творить саме себе... але дата апокаліпсису не міняється – 27 червня 2020 року.

"Йеллоустоун" (Yellowstone)

2 сезон. Показ: Paramount Network, США

Подоба "Крові та нафти" 2015 року, закритого після 1-го сезону. І навіть Дон Джонсон в ролі голови сім’ї з "... нафти" дуже подібний до Кевіна Костнера з "Йеллоустоуна".

От тільки в даному випадку все більш зграбно, суттєво і рельєфно. Ранчо з коровами і биками тут уособлює патріархальну систему, що жорстко і безкомпромісно протистоїть всім можливим змінам, але жорсткість – вже не панацея, і сім’ю Даттонів це розкладає із середини.

Син (Вес Бентлі), вигнаний батьком, політично хоче зруйнувати стару систему, донька (запаморочливо гарна Келлі Рейлі), ховаючи свою ненависть, руйнує все підступно, а молодший син розгрібає лайно після розриву із дружиною-індіанкою...

2-й сезон відразу бере бика за роги, і вводить те, чого не було в 1-му – сучасну манеру переробки гендерної та політично-коректної практики стосунків в сім’ї та в суспільстві: дружина молодшого сина хоче розлучення, а в університеті починає викладати історію Америки, як історію геноциду корінного населення...

Крутий вестерн, гарна драма.

"Занадто старий, щоб померти молодим" (Too old to die young)

Показ: Amazon, США

Екстраординарний серіал, бо адресується до підготовленого глядача: для тих, хто не знає данського режисера Ніколаса Вендінга Рьофна – дивитися не варто.

Шоураннер і єдиний постановник "... старого..." втілив все, чим характеризуються його попередні фільми, на кшталт "Неонового демона", "Драйва" чи "Валхалли. Саги про вікінга" – безкінечно красиво, неприродньо гіпнотично, з періодичними сплесками рухливої смерті.

Насильство у Рьофна стрімке і короткочасне, як перебивка у сомнамбули, а тло оповіді – повільне, мов течія широкої річки. Але, попри якусь кревну схожість з Лінчем і його "Твін Піксом", це ні в якому разі не артхауз, хоча б тому, що серіал виходить на платному каналі Amazon.

10 серій першого сезону мають новельну форму і сюжети, що взаємопов’язані й чергуються в просторі та часі.

Наприклад, історія про поліцейського з 1-ї серії, який потрапляє між Скілою мафії та Харибдою поліції, продовжується в 3-й, а історія жінки-психолога з 3-ї – продовжується в 7-й, і так далі... Особливе видовище.

***

Ми не змогли вписати в "чудову сімку" все смачне, тож, якщо вам мало, можете ще подивитися британські містичну комедію "Привиди" чи поліцейську комедію "Рік кролика", або американські – 3-й сезон екшн-драми "Джессіки Джонс" чи поліцейської драми "Місто на пагорбі".

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас може також зацікавити:

Велика маленька брехня... 7 кайфових драматичних серіалів про маленькі містечка чи спільноти

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

10 найкращих серіалів про політику

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні