12 кращих серіалів 2019 року: Years and years, "Воїн", "Чорнобиль" та інші

12 кращих серіалів 2019 року: Years and years, Воїн, Чорнобиль та інші

2019 рік вимагає особливого конструювання списку "кращих", адже він переповнений значущими серіалами.

Тому в деяких жанрових номінаціях, не бажаючи себе обмежувати, а глядача позбавляти нагоди на додатковий кайф, був зроблений хитрий, але прямолінійний додаток "ЩЕ ОДИН".

[BANNER2]

Ну, не можливо пройти осторонь нового "Ранкового шоу", бодай за сміливість і важливість теми; не можливо пройти осторонь другого сезону "Карателя", чия майстерність постановки і безкомпромісність виконання залишаться в історії і будуть звинувачувальним актом тим, хто обірвав життя серіалу; не можливо обійти і другий сезон німецької "Темряви", унікальної креатури з наукової-фантастики, драми і містицизму.

Так само, як і попередній Топ кращих фільмів 2019 року, "Кращі серіали" не є істинною в останній інстанції, і носить рекомендований характер, в якості доброї поради для любителів гарного кіно, яким нема часу вишукувати, що можна подивитися у вільний час і не помилитися з вибором, втрачаючи дорогоцінний час дозвілля.

Тобто тут не має провальних "Хранителів", недолугих "Темних початків" чи слабенького "Відьмака", і не шкода.

Шкода, що фізично не влізли "Спадкоємці" і "Йеллоустоун", "Занадто старий, щоб померти молодим" і "Чисто", "Перевалу" і "Фоссі/Вердона", "Ейфорії" і "Мертвої для тебе". Але вони так само мають нашу найщирішу і наполегливу рекомендацію дивитися гарне кіно, бо себе треба любити.

Гарних свят!

Кращий драматичний серіал

"Роки й роки" (Years and years)

Показ: BBC, Велика Британія

"Роки й роки" (Years and years)

Цей серіал сам є підсумком року, ідеальним компендіумом тем, проблем і страхів, збочень і злочинів, жанрів і стилів.

"Роки й роки", охоплюючи десятки років, робить сміливий і ризикований прорив із сьогодення в майбутнє. Як "Чорне дзеркало", ґрунтуючись на теперішніх тенденціях, бажаннях і супротивах, залучає всі аспекти існування держав, і економічні, і політичні, і суспільні, і наукові.

Британія зараз – це не Британія через 30 років. Якщо так буде й надалі, – стверджує шоураннер і сценарист серіалу Расселл Ті. Девіс ("Доктор Хто", "Торчвуд"), – все стане дуже подібним до "1984" Оруєла.

І так зі всім світом. А Україна взагалі буде поглинута рашею. Війни або тоталітаризм, дефолти і забруднення, голод і смерть – словом, ніякої особливо радості, якщо люди і надалі слухатимуть популістів та клоунів, які жартами і примовками забивають баки неосвіченій масі народу.

Прикметно, що в "Роках...", при всій драматичності ситуацій, а часом трагічності, активно використовується гумор, з поправкою – англійський гумор. The Best!

ЩЕ ОДИН Кращий драматичний серіал

"Ранкове шоу" (Morning Show)

Показ: Apple TV+, США

"Ранкове шоу" (Morning Show)

Революція – це коли хтось робить не просто нове, а гостре, проблематичне, вибухоподібне.

І "Ранкове шоу", розказуючи про бомбу – звільнення зіркового ведучого суперпопулярної передачі через його сексуальні домагання, – саме стає бомбою.

Творці вирішили пройтись по всім аспектам теми, розписати причини такої поведінки "агресорів" і показати насліди для "жертв", і сказати про тих, хто знав, але мовчав.

Дуже незручна, дражлива тема для суспільства, яке називається в серіалі "чоловічим". Але з яким талантом, розумом і точністю вона втілена!

"Ранкове шоу" – це просто New York Times в телевізійному еквіваленті, де скандал гучний, першополосний і матиме наслідки для всієї країни.

В одній з серій героїня, втомлена від скандалів, хоче йти з каналу, на що продюсер їй каже: "Гадаєш, люди в сусідньому місті будуть кращі? Ні. Людська природа однакова, і вона однаково розчаровує. Тож залишайся і борись".

Серіал про боротьбу і про падіння, питання лише в тому, як багато людей впадуть, бо всі не без гріха. 100% лауреат "Золотого глобусу".

Кращий комедійний серіал

"Метод Комінскі" (The Kominsky Method)

2 сезон. Показ: Netflix, США

"Метод Комінскі" (The Kominsky Method)

Вік пристаркуватих героїв – далеко за 70-т – ніяк не впливає на визначення цільової аудиторії: "Метод Комінскі" ідеально підходить всім, і не тільки тому, що у стариганів є діти і трапляються молодші коханки, а тому, що діалоги героїв Майкла Дугласа і Алана Аркіна поєднують дотепний гумор і мудрість навчених досвідом людей, кожна фраза яких про життя є ледь не крилатим висловом.

А ще герої дуже схожі на акторів, що виконують їх ролі, більше того: герой Дугласа захворів на рак так само, як це було і з самим Дугласом.

Другий сезон абсолютно схожий на перший – гомерично смішно, але неприємно коротко, бо серій всього 8 і кожна лише по 30 хв. Може боялися, що герої розсипляться на труху?

Аби цього не сталося раніше часу гостру на язик парочку можуть підтримати "Золотими глобусами", тільки зараз поміняти призи і, на відміну від минулого разу, відзначити Аркіна, а Дугласа лишити номінантом.

Краща комедія року, де, на щастя, наплювали на політкоректність, і дали старшим повчити молодших, як треба жартувати.

Кращий екшн-серіал

"Воїн" (Warrior)

Показ: Cinemax, США

"Воїн" (Warrior)

Суміш вестерну зі східними єдиноборствами дав вибуховий ефект, і явив світу кращий бойовик року, принаймні, в царині бойових мистецтв.

Плюс показав, що нічого нового під небом нема в суспільному устрої людей – перенесені до Америки XIX сторіччя китайські емігранти будуть вимагати громадянства, хоча вже влаштували і кримінальні угрупування, і поширили корупцію.

І ці два аспекти, поєднані як вода з кавою, дають терпкуватий кофеїновий присмак часу, де старе минуле Серджо Леоне і Брюса Лі смачно і логічно доповнюються до політичних і соціальних пертурбацій ХХІ сторіччя.

Сценарій, бої, костюми, саундтрек – тут все на вищому драматичному, адреналіновому, професійному чи/і естетичному рівні.

І відкриття року в екшні – Ендрю Коджі, британський актор японського походження (де він ховався 13 років?). Гадаю, сам Лі, за концептом якого ще початку 70-х років зроблений серіал, похвалив би актора. Та й робилося все компанією Bruce Lee Entertainment.

Надзвичайно моторне і переконливе шоу, і воно, зрозуміло, вже продовжене на другий сезон.

ЩЕ ОДИН Кращий екшн-серіал

"Каратель" (Punisher)

2 сезон. Показ: Netflix, США

"Каратель" (Punisher)

Ганьба на голову тих, через кого його закрили!

Тільки фанати отримали ідеальний візуалізований еквівалент в дусі Battlefield – та й ще з мізками! – тільки він вийшов на рівень "Бог", як його убили...

Тепер можна вічно передивлятися як кращий Каратель (Джон Бернтал) в історії фільмової обробки цього коміксу Marvel мочить на капусту ворогів... і як його мочать.

В цьому, власне, ще одна особливість серіалу – все не по-кіношному реалістично, і якщо героїв б’ють, то наслідки видно. Тут персонажі виглядають живими людьми, а не ляльками, і сцени перестрілок – як в реальності, а не як в дитячому садочку, де всі лише кричать і скиглять.

Це "чоловічий" серіал, тут не розводять делікатність, тут кров і пісок, пан або пропав, і Френк Касл брутальний як чорт, який мочить більших чортів.

Та не все так просто, адже перед нами не шутер, не "стрілялка", це драма з людськими стосунками, дружбою і відданістю, зі зрадами і помстою. І навіть жінкам тут є місце. Вони не настільки цікаві, як Каратель, але без них – нікуди, ми знаємо...

"Каратель" – не забудемо!

Кращий серіал жахів

"Королівство" (Kingdom)

Показ: Netflix, Південна Корея

"Королівство" (Kingdom)

Проблема з телевиробництвом жахів пов’язана з винайденням цікавих сюжетів, що дуже зрідка трапляються в такому жанрі.

В даному випадку, ми завдячуємо цьому чудовому серіалу за грамотне придумання і втілення історії, і де спецефектів потрібно було мінімум, але вони не виглядали б як у фільмах категорії "Б".

Історичний жанр, на якому корейці давно набили вправну руку, тут сполучається з жанром жахів про зомбі, і це утворює вражаючу оповідь, тим особливу, що в неї можна навіть повірити.

Імператору не дають померти, даючи йому особливий квітковий узвар. Що й робить його зомбі. Він кусає хлопчика. Той кусає іншого, інший ще кількох в поселені і оп – вже цілі поселення заражені. Тепер принц має протистояти і зомбі, і заколотникам, які й почали епідемію...

Все це вписано в добре відому історичну епоху, і заколот історично був, і бунти були, і війни також зі смертю тисяч людей. І це фантастично перенесене на екран, за що дякувати треба Сонг-хун Кіму, постановнику класного "Тунелю" 2016-го року.

Цього року "Ходячих мерців" здолало саме "Королівство".

Кращий містичний (фентезійний) серіал

"Добрі передвісники" (Good Omens)

Показ: Amazon Prime Video / BBC, США, Велика Британія

"Добрі передвісники" (Good Omens)

Екранізація спільної роботи Террі Претчета та Ніла Геймана – це вже сама по собі причина винести її на п’єдестал.

Та нам ще й подарували задоволення візуального, оповідального і акторського характеру. Гейман особисто писав сценарій (по смерті друга і співавтора), режисуру робив Дуглас Макіннон ("Холістичне детективне агентство Дірка Джентлі"), а ролі виконували всуціль зірки – Девід Теннант, Майкл Шін, Френсіс Мак-Дорманд, Міранда Річардсон, Брайан Кокс та ін.

Вийшов капустник чи квартирник – сприймайте як хочете, а коли збираються тільки свої і через одного – генії, маємо шумбурбульку як у "Великому дружньому велетні" Спілберга – всидіти нереально, стільки задоволення з тебе пре.

Пригоди на Землі друзяк янгола і демона стають причиною розбірок раю і пекла в найбільш епічній і комічній манері, яку тільки можна собі уявити від авторів "Американських богів" та "Дискосвіту".

Цілі міста можуть зникнути в полум’ї можливої війни двох протилежностей, і тільки дружба все рятує. Чудодійний серіал!

Кращий фантастичний серіал

"Легіон" (Legion)

3 сезон. Показ: FX, США

"Легіон" (Legion)

Безкомпромісність буває і у фантастиці, коли автору дозволяють робити все, що він там собі нафантазував без ідейних та матеріальних обмежень.

Третій сезон підряд шоураннер Ноа Хаулі втілює найбезумніші, найвільніші в плані форми ідеї, ніби таким чином стверджуючи – за коміксами Marvel можна творити і авторські проекти, далекі від попкорн-кіно.

Польоту фантазій допомагає сама історія життя Девіда (Ден Стівенс, "Апостол"), чиїми надзвичайними силами з дитинства живиться древній мутант Амаль Фарух (Девід Негабан, "Аладдін"), допоки хлопчик не виростає і не заявляє права на своє тіло і свій дух.

Тоді боротьба починається не тільки в тривимірному світі, а й у світі снів, видінь та марень, і це розв’язує руки режисерам, дозволяючи використовувати і сюрреалістичні образи, і абсурдні.

До візуальних візій додається смачнючий саундрек від Джеффа Руссо ("Фарго"), де музика повна симфонізму, альтернативного року та ембієнту.

Величезний плюс серіалу можна поставити і за розвиток сюжету та характерів – "Легіон" живий, бо росте.

ЩЕ ОДИН Кращий фантастичний серіал

"Темрява" (Dark)

2 сезон. Показ: Netflix, Німеччина

"Темрява" (Dark)

Перлина жанру про подорожі в часі, справжній подарунок всім любителям масового "Назад в майбутнє" чи елітарного "Зв’язку".

Епопея подорожувачів у часі, яка від першого сезону виросла і в просторі, і в роках, занурюючись в Першу світову, і стрибаючи в далеке безрадісне наше майбутнє, очевидно, постапокаліптичне.

Експерименти над людьми, винайдення машини часу, секта мандрівників, зникнення дітей, які з’являються вже дорослими і цей прохід в лісних скелях...

Таємниця з постійними додатками нових нашарувань робить "Темряву" безцінним скарбом інтриги і лоскотання інтересу, і головне – в усьому є логіка і послідовність, хоч заплутатися в часах і персонажах доволі легко. Тож це вимагає від глядача не бездумного споглядання, а активної участі.

А режисер і шоураннер Баран бо Одар залучає глядача на всіх рівнях і ще й кожного віку, бо персонажі мають від 8-ми до 80-ти років.

А над всім і всіма панують ідеї зі Смарагдової скрижалі, найважливішого документу герметизму і всіх алхіміків. Sic mundus creatus est і серіал.

Кращий анімаційний серіал

"Любов, смерть і роботи" (Love, Death & Robots)

Показ: Netflix, США

"Любов, смерть і роботи" (Love, Death & Robots)

Мультфільми для дорослих – особливий вид кіно, де можна використовувати різні види і сюжети без попередніх прелюдій. І пояснень. І навіть дозволити собі певну шаблонність.

Тут декілька мультфільмів зроблені в жанрі комп’ютерної анімації, як в комп’ютерній грі, тобто персонажі мають камінні обличчя, а рухи їх – не надто плавні.

Та це все перестає бути важливим через історії, карколомні, смішні, моторошні чи шалено захоплюючі.

18 (!) мультфільмів, зроблених у найрізноманітніший спосіб і стиль, представляють собою вервечку історій про любов, смерть і роботів, часом це все змішано, часом відокремлене, але завжди цікаво до нестями, різноманітне і драйвове.

Можливо, вся справа у продюсері, великому Девіді Фінчері ("Бійцівський клуб"), або в режисері і шоураннері, Тімі Міллері ("Дедпул"). Але у підсумку ми маємо унікальний проект, перший за 16 років після подібного концептуального і прекрасного альманаху "Аніматриця", який викликає задоволення від ідей, втілених творцями, не обтяженими вимогою все розжовувати і бути ґречними та чемними.

Кращий комедійний мінісеріал

"Дрантя" (Fleabag)

2 сезон. Показ: Amazon Instant Video, США, BBC Two, Велика Британія

"Дрантя" (Fleabag)

Це абсолютний кайф, коли інтелектуалу не закривають рота, коли на поворотах йому не треба пригальмовувати, і взагалі можна жартувати без гальм.

Релігія? Гомосексуалізм? Сім’я? Любов? Жартуємо про все. Але жарти будуть крізь сльози, бо ж в основі "Дрантя" – проблемна дамочка з драматичним життям, а в другому сезоні – особливо драматичному, бо вона закохується в священника.

Сарказм тут огнеметний, швидкість вильоту його куль – блискавична, а попадань в ціль – 100%.

Ще й форма дотепна – героїня часом звертається до глядача, ніби роз’яснюючи йому всі ситуації і навіть емоції, натяки і недомовки. Це дуже комічно і дуже влучно, можна записувати для подальшого вербального виблискування в компанії.

Не даремно ж сценаристку серіалу, шоураннера і виконавицю головної ролі – все в одному – англійку Фібі Воллер-Брідж завалили преміями "Еммі" і БАФТА, відзнаками асоціації телевізійний критиків і сценаристів, а Голлівуд запросив доробити сценарій до останнього Бонда.

Успіх він такий – несподіваний і агресивний. Як і "Дрантя".

Кращий драматичний мінісеріал

"Чорнобиль" (Chernobyl)

Показ: HBO, США, Sky Atlantic, Велика Британія

"Чорнобиль" (Chernobyl)

Один з найбільш обговорюваних серіалів року, "Чорнобиль" заслуговує на виняткове місце в нашому топі "кращих".

Він сполучає три досконало зроблених головний аспекти – драматургію, режисерську ідею і операторське виконання – з самою надважливою темою, чорнобильською катастрофою, що позначилася на двох поколіннях людей і не тільки в Україні, а й по всій Європі.

І навіть якщо внутрішня деталізація серіалу від розмов партійців до виявів почуттів шахтарів в корні невірні – в силу нерозуміння і незнання специфіки побутової та суспільної культури тогочасної совкової України, – це не псує всієї атмосфери. Бо її напруга, що відбиває перші тижні після вибуху на 4 блоці АЕС, передана ґрунтовно в усіх стосунках і відчутно до мурашви на спині, з тремтячою камерою і тремтячими руками, а деякі кадри, як цвяхи, врізаються в пам'ять, не відірвати.

І актори правильно передають цей – той – стан, що Джаред Харріс (Легасов), чудовий як і в попередньому геніальному серіалі "Терор", що Стеллан Скарсгард (Щербина), граючи нову для себе роль партійця.

Важливий серіал.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Більше про серіали цього року:

Гра престолів: психолог пояснює, за що ми так полюбили серіал

Серіал "Чорнобиль" від HBO: коментують ліквідатори аварії на ЧАЕС

97% українців захочуть стати росіянами й інші страшні прогнози нового британського серіалу

Три уроки, яких мене навчило HBO: про недозволені кадри українського режисера у серіалі "Чорнобиль"

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні