Азаров заспокоює хворих: вітчизняні ліки такі ж хороші, як імпортні

— 13 лютого 2013, 11:03

Про це він заявив на засіданні Кабміну 13 лютого, коментуючи заяви про можливий дефіцит медпрепаратів у зв’язку з законом про ліцензування ліків, який вступає в дію з 1 березня.

"Чи можна вважати нормальним, коли на полиці наших аптек потрапляють неякісні препарати? Коли наших людей змушують за великі гроші купувати ліки невідомого походження? Щоб вирішити цю проблему уряд перш за все підтримує розвиток вітчизняного фармацевтичного виробництва", - сказав Азаров.

Прем'єр наголосив, що минулого року в Україні були запроваджені європейські стандарти виробництва ліків GMP, тож тепер влада може "відповідально стверджувати, що вітчизняні ліки мають належну якість і відповідну лікувальну дію, а за ціною набагато дешевші".

"Цей напрямок ми будемо посилювати, бо досі наш ринок на 80% заповнений імпортними ліками. Крім того, на українському ринку зареєстровано приблизно 14 тисяч найменувань препаратів, а наприклад , в сусідній Угорщині приблизно в 2 рази менше – і ця кількість забезпечує всі сфери лікування", - сказав Азаров.

Як відомо, закон про ліцензування імпортних ліківнабирає чинності 1 березня цього року і передбачає додаткове ліцензування імпортних ліків.

Як зауважують громадські активісти, цей закон є лобістським і "покликаний збагатити чиновників за рахунок хабарів на додатковому ліцензуванні".

[L]Саме ліцензування може призвести до значного підвищення цін на всі імпортні ліки, і через який деякі препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць.

"Цей закон стосується кожного українця, який хоч раз купував ліки собі, своїм дітям та батькам, адже під нього підпадає 8 000 найменувань медпрепаратів – від тиску, серцево-судинних захворювань, захворювань нирок та печінки, дитячі антибіотки та багато інших", - кажуть активісти.

Вони також пояснюють, що з 1 березня буде паралізоване ввезення в країну імпортних ліків. Адже починаючи з весни, щоб ввозитися на територію України, всі іноземні медичні препарати повинні мати додаткові українські ліцензії. Окрім того, до ліцензії потрібно буде отримати сертифікат якості в українській лабораторії, що коштуватиме близько 30 тис. гривень за кожну серію.

З 2015 року Закон вимагає окремого ліцензування дитячих підгузків та презервативів.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні