Богатирьова переконує, що через скандальний закон потрясінь з ліками не буде

— 20 лютого 2013, 11:38

Про це під час "гарячої лінії" з читачами видання"Комсомольська правда в Україні" заявила міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, повідомляє прес-служба МОЗ.

За словами Богатирьової, заявний принцип "запобігатиме виникненню перешкод для ввезення імпортних ліків в Україну і не дасть підстав для підвищення цін на них".

"Сьогодні уряд ухвалив рішення про те, що з 1 березня2013 року буде діяти заявний принцип для отримання документів на право ввезення імпортних препаратів в Україну. Тому ми не очікуємо підвищення цін та будь-яких перешкод при перетині кордону імпортних ліків", - сказала вона, додавши, що такий принцип буде діяти до 1 грудня нинішнього року.

Як йдеться у роз’ясненні Державної служби лікарських засобів, заявний принцип для отримання ліцензії є спрощеним порядком, відповідний документ видаватиметься на підставі виключно заяви.

Платня за цю ліцензію - 1 мінімальна заробітна платня (станом на сьогодні - 1134 грн.). Сплачуватиметься ця сума до держбюджету.

"Одночасно ми будемо працювати над тим, щоб умови отримання ліцензій на імпорт були прозорі і заздалегідь відомі учасникам фармацевтичного ринку. Для того, аби учасники ринку могли заздалегідь провести всі необхідні процедури для отримання доступу на ринок України", - зазначила Богатирьова.

Вона також пообіцяла, що всі процедури, які держава буде пропонувати пройти імпортерам перед затвердженням, будуть обговорені з громадськістю.

"І я думаю, що потрясінь на ринку фармацевтичних препаратів не буде", - додала Богатирьова.

Вона також заявила, що не буде проблем і з ліками, необхідними, зокрема, дітям з рідкісними захворюваннями.

За словами Богатирьової, держава забезпечила стовідсоткове фінансування лікування рідкісних захворювань у дітей в 2013 році.

"У цьому році на забезпечення медикаментозного лікування рідкісних форм захворювань, які зустрічаються у новонароджених дітей,держава виділила стовідсоткове фінансування", - повідомила міністр.

"У нас є графік проведення тендерних закупівель, і в цьому році ми їх почали як ніколи рано, для того, щоб протягом року не було проблем із забезпеченням цих діток медикаментами", - додала вона.

Як відомо, 1 березня цього року набирає чинності новий закон, що передбачає додаткове ліцензування імпортних ліків. Як зауважують громадські активісти, цей закон є лобістським і "покликаний збагатити чиновників за рахунок хабарів на додатковому ліцензуванні".

Саме ліцензування може призвести до значного підвищення цін на всі імпортні ліки, і через це деякі препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць.

Громадські організації, лікарі і пацієнти закликали президента Віктора Януковича скасувати ухвалений Верховною Радою закон про ліцензування імпорту лікарських засобів.

Минулого тижня сотні українців вишикувалися в чергу в аптеку на знак протесту проти нового закону.

Українська правда.Життя

Реклама:

Головне сьогодні