У Києві батьки звинувачують цирк "Кобзов" у зараженні дітей кором

— 9 січня 2018, 15:53

Кияни, чиї діти побували на виставах пересувного цирку "Кобзов" наприкінці грудня 2017 року, пишуть у соцмережах про те, що їхні діти через відвідини розважального закладу заразилися кором.

Фото lunamarina/Depositphotos

Діти, які побували на виставі, потрапили до Київської дитячої міської клінічної інфекційної лікарні із діагнозом кір, повідомила на Facebook одна з мам постраждалої дитини Тетяна Клішина.

"Ми перебуваємо в дитячій інфекційній лікарні міста Київ за адресою вул. Дегтярівська, 23, з діагнозом кір. Все б нічого, з ким не буває. АЛЕ! Всі діти, що перебувають з нами в палаті (бокс №1) побували в одному і тому ж місці! Цирк "Кобзов" на Контрактовій площі! – розповіла Клішина.

Симптоми захворювання у всіх з'явилися в 29-31 числах грудня 2017. І всі хворі діти до одного (які з нами в палаті) відвідували цирк "Кобзов" у різні (що виключає випадкове зараження від того, хто під час вистави сидів поруч), в районі 20-25 грудня 2017 року".

ЩО РОБИТИ, АБИ ВБЕРЕГТИСЯ ВІД КОРУ, ЧИТАЙТЕ ЗА ЛІНКОМ

За словами жінки, усі хворі діти різного віку. Кір діагностували навіть тим, у кого було щеплення.

Наприклад, син Клішиної, за словами жінки, проходив вакцинацію від кору.

Слова Тетяни підтверджує Ольга Мірошніченко, яка виклала фото доньки й повідомила, що вони також були на виставі у "Кобзові" 23-24 грудня 2017 року, а тепер лежать у тій самій лікарні з кором.

"23,24 грудня був виступ у "Кобзов". Після нього, діти, які там були, зараз перебувають із важкою формою кору в інфекційному відділенні.

Коли почали з'ясовувати, практично 90% всіх надійшли з 5-6 січня були на виставі в цирку 23-24 грудня. У маленьких діток важка форма кору. Є підлітки з кором навіть ті, кому робили від нього щеплення раніше", – написала Мірошніченко у Facebook.

Син Оксани Зайцевої також захворів на кір після відвідин вистави у розважальному закладі.

"І як би це було не смішно, одним з осередків зараження став цирк Кобзов (23,24 грудня).Тепер багато глядачів: діти, підлітки і дорослі перебувають в активній стадії хвороби. Ми серед тих, хто захворів. Богдан не щеплений.

Нам довго не могли поставити діагноз, на початковій стадії висипання не інтенсивні. Тому викладу деякі фото. Починатися може з температури 38 і одного-двох невеликих прищиків на обличчі, кашель, нежить", – розповіла Зайцева.

Батьки переконують, що зараження точно відбулося у цирку – або хтось із працівників закладу мав кір, або хтось із відвідувачів заніс інфекційну хворобу.

Врешті, батьки нарікають на епідемію кору у Києві.

Станом на 9 січня 2018 року у Київській міській дитячій клінічній інфекційній лікарні перебувають 14 дітей, хворих на кір.

12 із них поступили до стаціонару з початку цього року, повідомляє прес-служба КМДА.

"Неважко зрозуміти, що таке зростання захворюваності пов’язане з тим, що під час канікул діти відвідували різноманітні святкові масові заходи, де окрім гарного настрою ділилися один із одним і бацилами. На жаль, тут лікарі безсилі, це – зона відповідальності батьків, які мають пильнувати за станом здоров’я свого малюка та вчасно відповідно реагувати, щоб убезпечити його та інших дітей", – пояснила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За даними Центру громадського здоров'я, який цитує Укрінформ, за 11 місяців 2017 року захворюваність на кір в Україні зросла у 43 рази порівняно з 2016 роком.

Усього торік діагноз "кір" було підтверджено 3382 особам, за аналогічний період 2016 року було зареєстровано 78 випадків кору.

У ЦГЗ зазначили, що ріст захворюваності на кір відбувається переважно за рахунок дитячого населення - 75,6% захворілих або 2558 випадків кору зареєстровано саме у дітей. В 2016 році за 11 місяців цей показник становив 61 випадок.

Станом на 29.12.2017 зареєстровано 102 спалахи кору у 16 регіонах країни: Івано-Франківській області - 21 спалах (216 осіб, у т.ч. 171 дитина), Одеській - 21 (155 особа, у т.ч. 129 дітей), Чернівецькій - 16 (139 осіб, у т.ч. 130 дітей), Тернопільській - 10 (130 осіб, у т.ч. 110 дітей), Донецькій (55 осіб, у т.ч. 50 дітей) та м. Києві (36 осіб, у т.ч. 32 дитини) - по 6, Київській (38 осіб, у т.ч. 34 дитини) - 5, Львівській - 4 (35 осіб, у т.ч. 19 дітей), Дніпропетровській - 3 (28 осіб, у т.ч. 24 дитини), Волинській (20 осіб, у т.ч. 19 дітей), Запорізькій (75 осіб, у т.ч. 62 дитини) та Закарпатській (21 дитина) областях - по 2, у Миколаївській (7 осіб, у т.ч. 5 дітей), Полтавській (6 осіб, у т.ч. 4 дітей), Черкаській (3-є дітей) та Сумській (5 осіб - дорослі) областях - по 1 спалаху, під час яких на кір всього захворіло 969 осіб, з них 814 дітей.

Влітку та восени 2017 року спалахи кору фіксувались у трьох українських областях: Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській.

У згаданих областях невакцинованих від кору дітей звільняли від занять у школах.

Із початку 2018 року в Одесі через зростання захворюваності на кір продовжили зимові канікули у школах на тиждень, повідомила директорка Департаменту освіти і науки Одеської міської ради Олена Буйневич на Facebook.

Частіше за все спалахи кору фіксувалися у дитячих дошкільних закладах - 10 випадків та в середніх навчальних закладах - 40 випадків, а також у побуті - 45 випадків. У вищих навчальних закладах був зареєстрований 1 спалах кору, у лікувально-профілактичних закладах - 4 випадки, у дитячих оздоровчих закладах - 1 випадок, інші заклади - 1 випадок.

У 2017 році зареєстровано 5 летальних випадків від кору в Одеській області: два серед дітей 0-17 років та три серед дорослих.

Крім того, Буйневич заявила, що рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС), яке забороняє ходити до школи нещепленим дітям, не скасоване.

Із кінця 2017 року зростання захворюваності на кір фіксують на Дніпропетровщині.

"У цілому в Дніпропетровській області епідемічна ситуація відносно не сильно напружена, але останні три тижні зростає кількість захворювань на кір. Станом на 4 грудня зареєстровано 63 випадки, але ця ситуація динамічна і вже сьогодні статистика може бути іншою. Вікові категорії: превалюють за статистикою діти віком до 17 років", – цитує головну позаштатну спеціалістку з інфекційних захворювань департаменту охорони здоров'я Валентину Ткаченко видання Дніпроград.

Крім того, про спалах кору на Львівщині повідомляє Головне управління держспоживслужби в області.

"Спалах кору на ТзОВ "Фуджікура Аутомотів Україна Львів", розташованому в селі Підрясне Яворівського району продовжується. Станом на 03.01.2018 року захворіло 38 осіб, 12 осіб виписано", – йдеться у повідомленні.

[L]За даними служби, під час поширення спалаху постраждало 26 мешканців м. Львова, 2 – Яворівського, 1 – Пустомитівського , 4 – Миколаївського, 2 – Жовківського, 1 – Старосамбірського, 1 – Дрогобицького районів Львівської області та 1 мешканець Хмельницької області.

Протягом грудня 2017 року на Закарпатті захворіло на кір майже 200 осіб, з них близько 70% діти до 17 років. Серед дітей найбільше хворих у віковій групі 0 – 4 роки. повідомляє видання Закарпаття онлайн.

"Станом на 2 січня в Чернівецькій області на кір захворіло 378 людей, з них 303 дитини", цитує заступницю директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Марію Поліщук інформагентство АСС.

"Ми на початок минулого року мали по один-два випадки на місяць, то у вересні – вже 10-15, у жовтні – 69, у листопада – 176, а у грудні – 203 випадки. Нас турбує, що хворіють і дорослі, і діти. Але дорослі хворі мають багато ускладнень, діти мають рідше ускладнення. Дорослі мають багато пневмоній", – додала Поліщук.

З порадами, ЩО РОБИТИ, АБИ ВБЕРЕГТИСЯ ВІД КОРУ, можна ознайомитися за лінком.

За роз'ясненням ситуації із зростанням захворюваності на кір після відвідин цирку "Кобзов" "Українська правда. Життя" звернулася до Міністерства охорони здоров'я та адміністрації розважального закладу.

Наталія Вуйтік, УП

Реклама:

Головне сьогодні