Видавець скандальних підручників: помилок недостатньо, аби не використовувати підручники у школі

— 31 жовтня 2013, 13:19

Про це заявив головний редактор видавничого дому "Освіта" Олег Костенко під час прес-конференції у четвер.

"Ті помилки, які є у підручниках, не дають підстави моїм шановним колегам з Інституту української мови стверджувати, що підручник непридатний для використання у школі", - сказав він.

"Є зауваження, які не можна вважати помилками", - сказав Костенко, хоча пізніше сам визнав, що "помилки в книжках є" і він від них не відхрещуються. Але помилок "недостатньо для того, аби їх не використовувати у навчальному процесі".

"Підручник можна заборонити у тому випадку, якщо в нього не зреалізована програма і не можна за цим підручником виконати вимоги програми з математики. Вчителі підручниками тільки задоволені, методичним апаратом, і ми маємо тільки позитивні відгуки. Що стосується недоліків, які були озвучені, то ми їх донесемо до вчителя", - сказав головний редактор ВД "Освіта".

Відео 5 каналу

Він також повідомив, що недоліки, які помічені у підручниках вже опубліковані на сайті видавництва, в експертному висновку Інституту української мови є слушні зауваження.

За словами одного з авторів експертного висновку кандидата філологічних наук Лариси Колібаби, у Інституті не ставили за мету порахувати всі помилки, а лише визначити, чи вони є, якщо є – то вказати найтиповіші.

"Ці підручники адресовані учням початкової школи, у яких починають формуватись навички правильного усного і письмово мовлення. І тоді відбувається так, що на уроках української мови дитину вчать одного, а на уроках математики - іншого", - сказала Колібаба.

Як відомо, експерти Інституту української мови НАН України проаналізували підручники з математики для учнів 1 та 2 класів після офіційного звернення Комітету ВРУ з питань науки і освіти.

У своєму висновку співробітники Інституту вказали найтиповіші помилки, які описані на 10 сторінках експертного висновку. У підручниках для школярів багато русизмів, граматичних, орфографічних, логічних, стилістичних та інших помилок.

"Підручники обов’язково потребують редагування і усунення помилок. У такому вигляді, які вони існують зараз, їх не можна впроваджувати у практику початкової школи. Ми наполягаємо на тому, аби ці помилки були усунені, бо вони правді спотворюють уявлення дітей про грамотне мовлення", - підсумувала Колібаба.

Головний редактор видавництва також зауважив, що протягом місяця у школи будуть розіслані вклейки у підручники, у яких будуть вказані помилки. За словами Костенка, тираж підручників – по 217 тисяч примірників.

Помилки, опубліковані на сайті видавництва. В "Освіті" їх називають "недоліками"

Відповідаючи на запитання про вичитку підручників перед друком, Олег Костенко сказав, що "над підручником працює 1 редактор".

"Крім того залучається 1 літературний редактор, ми ще залучаємо фахівця з філології для всього цього, але від цих помилок ніхто не застрахований", - додав Костенко і сказав, що через історію з помилками у видавництві нікого не звільнили, а редактор продовжу працювати: "Це дуже грамотний редактор".

Помилки, помічені у підручниках з математики 2 класу, які опубліковані на сайті видавництва

Коментуючи помилки, Олег Костенко також сказав, що експертам з Інституту "варто все таки зайнятись своєю справою і видати словник української мови".

"За 22 роки незалежності ми сьогодні маємо з 20 томів 2 і є надія, що за наступні 100 років ми отримуємо нарешті свій словник і тоді не виникатиме питань з приводу помилок у підручниках", - обурився головний редактор ВД "Освіта".

Він також розповів,що у нових підручниках з математики для початковоъ школи з'явились правила, яких не було раніше.

"Вчителі спочатку, коли отримують цей підручник (для 1-го класу) дещо не задоволені, бо там є новизна, є введення поняття числа через елементи множини, через кількість елементів множини. Змінюється час, ми маємо змінювати і програма, і стандарт, це вимога стандарту. А вже у подальшому використанні до підручника немає взагалі ніяких зауважень. Підручник другого класу – вчителі вдячні за систематизацію правил, які їм доводилось до цього часу", - розповів Олег Костенко.

Правило для учня першого класу, перший тиждень навчання. Підручник з математики авторства Ф.Рівкінд та Л.Оляницької

"Це вперше у підручники вчителі практики запровадили систематизацію навчального теоретичного матеріалу через правила, хоча у почтовій школі вчителі раніше тратили багато часу для того, аби з дітьми в зошиті записати ці правила", - додав він.

Як відомо, понад місяць триває дискусія довкола помилок у підручниках для школярів. Директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Олександр Удод у відповідь на критику підручників зауважив, що помилок немає.

А ті зауваження, які лунають, стосуються друкарських помилок. А критика, яка шириться пресою на адресу нових підручників, "є свідченням нецивілізованої конкурентної боротьби".

Раніше тернопільські видавці заявляли, що у згаданих підручниках з математики понад сотні помилок.

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник сказав, що мимодруки у підручниках були через те, що авторка "Математики" хворіла.

"Той підручник, де були висмикнуті - до речі "Математика" не першого класу, а другого – там не було такої кількості підручників, було кілька мимодруків ("опечаток"). Не можна експлуатувати цю тему, тому що це єдиний рукопис з усіх 153 підручників, автор якого – чудовий вчитель математики Фаїна Михайлівна Рівкінд не змогла вичитати цей рукопис, бо знаходилася влітку, коли була друга верстка, в останній стадії онкозахворювання", - сказав Табачник.

"І досить вже журналістам мучити пам'ять цієї світлої жінки. Немає її поруч, а видавництво всі "опечатки" вже розіслало в кожну школу. Пожалійте світлу пам'ять вчителя", - додав він він.

Як раніше повідомляла "Українська правда. Життя", підручники з математики для першого класу написані незрозумілою для першокласника мовою.

Крім того, "Буквар" та "Українська мова" і "Літературні читання" для другого класу переповнені текстами на сільську тематику і містять чимало слів, які нині не використовуються у розмові.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні