Тест

Досі їсте м’ясо? ТОП-5 новин науки, які надихають стати веганом

Кажуть, ніщо не зупинить ідею, час якої настав.

Ми зібрали найпоказовіші новини науки, медицини та сільського господарства, які красномовно кажуть, що настав час переглянути, а то й змінити раціон, який досі вважався корисним.

Будьте поінформовані та здорові!

Колаж автора

26 жовтня 2015 року Міжнародне агентство з вивчення раку Всесвітньої організації охорони здоров'я (IARC) зробило одну з найгучніших заяв року, доповівши про результати понад 800 досліджень раку і його зв'язку зі споживанням м'яса.

По завершенню двадцятирічних дослідів, Агенство оголосило, що відносить оброблені м’ясопродукти – шинку, сосиски, солонину, в'ялене м'ясо, м'ясні консерви тощо – до списку "Групи 1", сполук, які критично підвищують вірогідність онкохвороби.

До цієї групи вже входять такі надшкідливі канцерогени як миш’як, тютюн, азбест і дизельні випари.

- Кожна 50-грамова порція м'ясопродуктів, вживана щодня, підвищує вірогідність захворювання на рак прямої кишки на 18%, - йдеться в заяві, яку оголосив голова департаменту агенції з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров‘я Курт Страйф.

Червоне м'ясо, таке як яловичина, баранина та свинина, експерти віднесли до "Групи 2А" - сполук, що "можливо" викликають рак.

Це не означає, що людина точно захворіє на онкохворобу, якщо вживатиме оброблене м’ясо. Радше це можна порівняти із додаванням все більшого числа куль до барабану під час гри в "російську рулетку".

Кожні 50 грам обробленого м’яса щодня = +18% вірогідності захворіти онкохворобою.

Кожні 100 грамів приготовленого червоного м’яса =+17% до ризику. Саме такі дані оприлюднила IARC - найбільш авторитетна інституція вивчення раку.

Колаж автора

27 жовтня 2015 року Американська кардіологічна асоціація (АНА) оприлюднила висновки мета-аналізу, які підтвердили, що веганська та вегетаріанська дієта корисні для здоров'я серця.

Причина 67% випадків передчасної смертності в Україні саме серцево-судинні захворювання. Лише за 2014-й рік від цього загинули понад 420 тисяч українців (за даними МОЗ). Саме тому висновки Кардіологічної асоціації мають бути під особливою увагою в нашій країні.

Розглянувши 11 досліджень з впливу веганської дієти на організм, вчені довели, що у веганів нижчий рівень холестерину в крові, ніж у тих хто вживає їжу тваринного походження.

Також було оприлюднено дані, що виключення з раціону їжі тваринного походження знижує ризик серцево-судинних захворювань від 9,0% до 10,6%.

Як відзначили у Асоціації кардіологів, веганська дієта, що включає вживання клітковини, рослинних компонентів для зміцнення здоров'я, і повністю виключає продукти тваринного походження - корисна для здоров'я серця.

Чому саме так?

Тому що хвороби серця безпосередньо пов'язані з надмірним вживанням холестерину, який міститься в їжі тваринного походження. А веган виключає саме цю їжу.

Кількість холестерину в усіх зернових, горіхах, бобових, паростках рослин, насінні, травах, фруктах і овочах - 0%. Нуль, його там немає.

Водночас, за умови збалансованого харчування холестерин синтезується самим організмом - печінкою людини.

Колаж автора

Для тих, кого непокоїть, чи вистачить їжі, якщо всі відмовляться від продуктів тваринного походження, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) опублікувала данні про неефективне використання людством агроресурсів.

45% усіх фруктів та овочів вирощується дарма. До того ж, під час збирання, транспортування та зберігання втрачається 45% корінь та бульби, 30% злаків, 20% олійних та зернобобових.

Марно витрачаються зусилля людей, вода, енергія, земля та інші ресурси, які необхідні для виробництва харчів.

За даними організації, вирішення цієї проблеми, економія та налагодження логістики, могло б стати серйозною допомогою у подоланні голоду на планеті.

Колаж автора

Для тих, хто міцно прив’заний до звичок, але хотів би вести здоровий спосіб життя без надмірного споживання їжі тваринного походження, вчені та дієтологи вже розробляють корисний замінник, від приготування якого не страждає жодна жива істота.

Один з творців Microsoft Білл Гейтс, Viking Global Investors, Horizons Ventures та інші інвестори вклали 108 мільйонів доларів у фінансування проекту Impossible Foods з вирощування штучного м'яса та сирів.

- Наша їжа максимально наближена за текстурою до продуктів тваринного походження, але без холестерину, гормонів, антибіотиків та скотобоєнь, - наголошують в Impossible Foods.

На сайті проекту йдеться, що в процесі приготування використовується зерно, зелень та бобові, виокремлюється з них білки, жири та інші поживні речовини, які дають "приємний аромат та звичну текстуру".

- Потім ми змішуємо ці речовини з рослинними вітамінами, амінокислотами та жирами і виробляємо з цієї суміші м'ясо та сир, - зазначають винахідники.

Презентація першого продукту Impossible Burger, який зображено на фото, вже анонсована у 2016-му році.

Колаж автора

68-ма Генасамблея ООН проголосила 2016-й Міжнародним роком зернобобових. Чому? На це є декілька яскравих причин.

В ООН підкреслюють, що зернобобові є незамінними культурами для вразливих категорій населення.

Зараз Україна переживає економічну кризу, і замість того, щоб купувати дешеве оброблене м’ясо, значно корисніше для здоров’я було би перейти саме на зернобобові.

Вони є доступною за ціною альтернативою тваринного білка: близько 20-25% ваги зернобобових - це білок; у пшениці цей показник дорівнює 10%, у м'ясі - від 30 до 40%.

Зернобобові також багаті на мікроелементи, амінокислоти та вітаміни групи B, які є життєво важливою складовою здорового раціону харчування.

Під час відкриття Міжнародного року зернобобових, генеральний директор Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН зазначив, що виробництво зернобобових є високоефективною технологією з погляду водозбереження, особливо в порівнянні з іншими джерелами білка.

Для виробництва одного кілограма дала (дробленого гороху або сочевиці) потрібно 50 літрів води. Для виробництва ж одного кілограма курячого м'яса необхідно 4 325 літрів води, одного кілограма баранини - 5 520 літрів, а одного кілограма яловичини 13 000 літрів.