За фактом насильства над дитиною у санаторії відкрили кримінальне провадження

— 15 серпня 2016, 16:17

За цим фактом відкрито кримінальне провадження на підставі насильницьких дій над дитиною, розповів Андрій "Українській правді. Життя".

12 серпня батько також мав зустріч із начальницею відділу первинної медико-санітарної допомоги ДОЗ КМДА Оленою Коваленко та адміністрацією санаторно-курортного комплексу. ДОЗ проводив перевірку у закладі того ж дня.

"У нас була дуже довга розмова і ми прийшли до висновку, що крім того, що такого в принципі бути не повинно, цієї ситуації з дитиною на певному етапі можна було уникнути. Але працівники санаторію вчасно не змогли спинити ні себе, ні дитину, – сказав Андрій.

Ситуація склалася так, що різні подразники зачіпали дитину ще з самого ранку. Каті насильно провели процедури – дитині пекло, їй чесалися очі. Після процедур її силою потягли в їдальню на сніданок, коли вона не хотіла. Одне за одним, а цього всього можна було уникнути".

[L]16 серпня батько з донькою їдуть у Міський центр дитини. Там 8-річну дівчинку оглянуть на показники того, яку психологічну травму вона отримала в результаті перебування у санаторії.

"Я зараз для дитини шукаю спеціаліста, який би допоміг саме із гіперактивністю. З молодшою дитиною все нормально, – сказав Наливайко.

Катю не били. Гематоми у неї на тілі від того, що дитину тягли. Її поклали на стіл, коли зв'язували, так, що ноги звисали донизу. Від того й синці. А те, що кажуть, ніби вона кидалася у вікно – Катя взагалі такого не пам'ятає. Я думаю, вона просто намагалася вирватися хоч кудись".

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба зауважив, що медперсонал перевищив свої повноваження у поводженні з дівчинкою, працівники неналежно виконували свої обов'язки, допустивши бійку між дітьми.

"Вважаю, що прив’язування дитини до стільця можна розцінювати, як тортури та катування і за такі дії, вчинені по відношенню до малої дитини, винні особи мають понести відповідне покарання!", – написав Кулеба на своїй сторінці на Facebook.

З моніторинговим візитом до "Орлятка" у Ворзель завітали й представники омбутсмена Валерії Лутковської. Вони перевірили медичну документацію, поспілкувалися з дітьми, які перебувають на лікуванні у цьому закладі.

Поводження з дитиною служба уповноваженого з прав людини вважає нелюдським. Перевірка також показала відсутність достатньої кваліфікації персоналу та медикаментів з огляду на психоневрологічне спрямування санаторію.

Андрій Наливайко привіз у психоневрологічне відділення закладу доньок 3 серпня. Чоловік одразу пояснив лікарю, який їх приймав, що у старшої доньки, Каті, може бути агресивна реакція на конфліктну ситуацію.

Коли він приїхав у санаторій "Орлятко" на прохання молодшої доньки Ані 11 серпня, побачив старшу дитину в сльозах і прив'язану до стільця. Працівники санаторію пояснили, що вчинили так, щоб вона не поранилася.

За зачиненими дверима у їдальні дитину прив'язали до стільця й без відома батька зробили 2 ін'єкції. Самого ж Андрія не хотіли пускати у приміщення, де тримали його доньку.

Після інциденту чоловік забрав старшу дитину. Їй зафіксували садна та оглянули у відділенні неврології ОХМАДИТУ.

Молодша донька вирішила продовжити відпочинок у санаторії. Адміністрація закладу вибачилася перед батьком.

Реклама:

Головне сьогодні