Кулеба: лише 8% дітей, які живуть в інтернатах, – сироти

— 22 грудня 2016, 14:50

Лише 8 741 дітей (8 %) є сиротами або позбавленими батьківського піклування, у решти 92 % дітей в інтернатах (97 042 осіб) є батьки.

Цього року із державного бюджету на утримання інтернатів виділено 7 млрд грн. Фото bodnarchuk/Depositphotos

Здебільшого сім’я віддає державі на виховання своїх дітей через бідність, або наявність у дитини особливих потреб, у тому числі інвалідність, розповів Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Сьогодні в Україні налічується 744 заклади інституційного догляду державної та комунальної форм власності, в яких постійно проживає 105 783 дітей, аналітичний центр ІСЕД.

Цього року із державного бюджету на утримання інтернатів виділено 7 млрд грн. Проте 85 % цих грошей іде на утримання приміщень і заробітну плату персоналу, і лише 15 % – на потреби дітей.

[L]Виходить, що в день на дитину витрачається 27 гривень, з яких 23 – на харчування, 3 – на одяг і лише 1 гривня – на лікування.

Доведено, що три місяці перебування дитини в інтернаті затримує її розвиток на місяць, три роки – на рік. До того ж, понад 50 % вихованців інтернатів проживають там більше 3-х років.

"Наукові дослідження засвідчують, що у дітей раннього віку внаслідок перебування в інтернаті, пригнічується розвиток активності головного мозку, що спричиняє неврологічні й поведінкові розлади, порушення емоцій та мовлення протягом подальшого життя", – наголошує Кулеба.

Зараз створена робоча група для розробки концепції реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, що передбачатиме поступовий перехід від інтернатної системи виховання дітей до надання соціальних, освітніх і медичних послуг відповідно до потреб сімей з дітьми за місцем їхнього проживання.

"Система інтернатного догляду дітей коштує дорого, є неефективною та шкідливою для дитини, її сім'ї та для суспільства у цілому. Особливо негативними є наслідки для дітей віком до 3 років, у яких найбільше спостерігається затримка фізичного та психоемоційного розвитку", – говорить керівник суспільних програм ІСЕД Маріанна Онуфрик.

Експерти чекають підписання указу президента про затвердження Стратегії деінституціалізації догляду дитини. Після підписання Указу Президента наступним кроком має стати затвердження відповідного Плану дій з деінституціалізації.

Далі – окремий план щодо кожної області, кожного інтернату, вивчення потреб кожної громади у забезпеченні соціальними послугами та кожної дитини та її сім᾿ї у їх отриманні.

За словами Миколи Кулеби, реформа передбачена на 10 років, у результаті реформування частина інтернатів залишиться, але в кожному із них житимуть не 100−300 дітей, як зараз, а 6−12.

"Ми розраховуємо, що за 10 років в Україні в інтернатах перебуватиме не 106 тисяч дітей, як зараз, а не більше 30 тисяч", – відзначив Уповноважений президента з прав дитини.

Раніше повідомлялося, що дітей-сиріт до самостійного життя готуватиме добровільний наставник.

Готуватимуть наставників центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у співпраці з громадськими організаціями.

Наставник може навчити підопічного найпростішим побутовим речам: як готувати їжу, прати й прасувати; пояснити, звідки беруться гроші і як правильно планувати бюджет, як обирати товари в магазині; розповісти, куди звертатися для отримання медичної допомоги.

Мінімальні зобов'язання, які бере на себе наставник – це відвідувати дитину раз на тиждень протягом години впродовж року.

Наставника може мати дитина віком від 0 до 18 років. Насамперед наставництво орієнтовано на дітей середнього і старшого шкільного віку.

Наставниками може бутибільшість дієздатних осіб віком від 18 років. Винятки – ті ж самі, що для усиновлювачів. Вони прописані в статті 212 Сімейного кодексу.

Реклама:

Головне сьогодні