Поліція роз'яснила, чим загрожує комуністична символіка на публіці

— 3 липня 2017, 11:06

Правоохоронці можуть проводити профілактичні бесіди, накладати адмінштрафи або вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань у випадку, коли побачать людей, які публічно носять комуністичну чи нацистську символіку.

Про це повідомила прес-служба Нацполіції у відповідь на запит "Української правди. Життя".

Нагадаємо, 22 червня правоохоронці змусили киянина Дмитра Дульського скинути футболку з написом "СССР" і знаком серпа і молота.

Фото: Facebook Дмитра Дульського

Вони сказали чоловікові, що він носить заборонену символіку і попросили одягнути футболку навиворіт. Коли Дмитро відмовився, футболку попросили зняти.

У Нацполіції пояснили, що загрожує тим, хто порушує Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".

Нагадаємо, його Верховна Рада ухвалила ще 9 квітня 2015 року.

До забороненої символіки входять не лише гімн, гебр, прапори та гасла, але й зображення, а також різні пам'ятні знаки діячам Компартії і радянської влади, назви вулиць, міст та інших адміністративних одиниць.

Для збільшення клікніть на картинку. Фото: texty.org.ua

Поліція здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання та вчинення правопорушень.

Тому коли правоохоронці помічають у людини заборонену символіку, попереджають: якщо особа не припинить свої дії, вони складуть адміністративний протокол, який згодом відправлять до розгляду, чи внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а відтак розпочнуть кримінальне провадження".

У разі виявлення комуністичної символіки правоохоронці керуються статтями законів та кодексів України:

Згідно ст. 173-3 Кодексу про адмінправопорушення (Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки), публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки чи її зображення тягнуть за собою штраф від 50 до 150 неоподаткованих мінімумів з конфіскацією предметів чи зображень.

Фото: 4.bp.blogspot.com

Якщо це повториться впродовж року після накладання штрафу, порушник заплатить від 150 до 300 неоподаткованих мінімумів або адміністративний арешт до 15 діб з конфіскацією георгіївської стрічки або її зображення.

[L]А згідно Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", виготовлення, поширення та публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, в тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР, інших союзних та автономних радянських республік по всій території України, крім випадків, передбачених ч. 2 і ч. 3 ст. 4 Закону, карається обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без.

Ті самі дії, вчинені представником влади, або вчинені повторно, або організовані групою, або з використанням ЗМІ, караються позбавленням волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без.

Реклама:

Головне сьогодні