Спілка письменників – і шо?

Мережею зараз активно поширюють міркування про вибір нового голови Спілки письменників України.

Володимир Яворівський, який уже відбув два строки, ніби не надто надихає своїх колег.

Я розумію, чому Яворівський чіпляється за крісло та прагне втретє стати головою Спілки. Натомість я не розумію, кому і навіщо це крісло взагалі потрібне.

Втрачене майно не повернути. Замість гламурного ресторану старий "Еней" із фресками уже ніхто не відкриє. Так само письменницька поліклініка втрачена назавжди.

Скандалом навколо виборів голови Спілка ніби трохи привернула до себе увагу.

ВІДЕО ДНЯ

Але я думаю, що насправді вибори голови не означають нічого. Це такий "білий шум" - знак є, а значення за ним нема.

Що таке Спілка письменників України? Сталін створив її у 1934 році. Мотиви зрозумілі. Якщо всіх письменників зібрати під одним дахом, то знищити їх можна одним ударом.

Збирати письменників корисно не тільки з цієї причини. Наприклад, їх можна зібрати та налякати. Це непогано працювало під час репресій.

[L]Або ж їх можна зібрати та "мотивувати" (як зараз люблять говорити менеджери замість "заплатити"). Тобто гарантувати лояльність найманців контрактної армії.

Це непогано працювало в лавах палких писак соцреалізму. Між іншим, це не менш гарно працює в лавах професійних патріотів. Про це свого часу влучно написала Таня Малярчук.

Але написати я хочу не про це.

Я хочу написати про те, що Спілка не є цікавим суб’єктом літератури. Вона не видає книжок, не веде активного зовнішнього життя, не має в своєму складі публічних і популярних письменників.

Якщо говорити метафорично, то чимось Спілка письменників сьогодні нагадує пенсіонерок, які сидять на лавочці біля під’їзду та обговорюють, хто в якій короткій спідниці пройшов, і про що говорили по радіо, і як гарно жилося в СРСР. А ще є дрібні чвари про те, хто на кого і як подивився.

Безперечно, в Спілці письменників є адекватні люди. Я особисто знаю кількох. Але таких одинаків не вистачить, аби оживити мертве тіло.

І якщо "мертве тіло" здалося надто гострим словосполученням, то можна сходити на сайт Спілки та підібрати інше порівняння.

Реклама:

Головне сьогодні