Ату ліберастів

Це почалося давно та увінчалося появою лайливого слова "ліберасти". Ним називали всіх незгодних із патерналістськими замашками держави з обмеження прав і свобод.

Під час Революції Гідності настало короткочасне покращення. Не дивно – "ліберасти" пліч-о-пліч із тими, хто їх не любить, захищали свої свободи. Душу й тіло ми положим.

Майдан закінчився. Почалася війна. Знову почали бити "ліберастів" - в прямому та переносному сенсі. Душу й тіло.

Ось два довільні факти із одного асоціативного ланцюга.

В жовтні невідомі спалили кінотеатр "Жовтень" під приводом демонстрації фільмів із ЛГБТ-програми "Сонячний зайчик". Наступного для представники "Правого сектора" зірвали показ із цієї ж програми в кінотеатрі "Кінопанорама". Заяви керівництва "ПС" із оцінкою цієї події так і не прозвучало.

На початку січня з’явилася огидна заява в рубриці "Офіційні заяви" на сайті того ж "Правого сектора", де під приводом критики Юрія Андруховича неназваний автор звертається до симпатиків "ідеології лібералізму".

Ця ідеологія, мовляв, породжує явища, що "не надто шкодять державним західним націям, однак для духовно пошкодженої тривалою російсько-комуністичною окупацією України вони мали і мають винятково руйнівні наслідки".

[L]По-перше, мені видається важливим зрозуміти, що вітрина "ПС" тут є випадковою і невипадковою водночас. Справа не тільки в націоналізмі. Чомусь я можу уявити собі подібну заяву на сайті будь-якої іншої української парламентської патерналістської партії.

Особливо після того, як з бюджету знову не викреслили Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Особливо після появи на Facebook Петра Порошенка допису на тему жінок, яким, мовляв, війна не дає повернутися до "мирних" справ – сім’ї, кухні та дітей. Церкви хіба що бракує.

По-друге, тут варто припустити, що неназваний автор, говорячи про "ідеологію лібералізму", навряд чи апелює до лібералізму як певної філософської, економічної та політичної теорії та ідеології.

Здається, анонім із "офіційного повідомлення" апелює саме до "ліберастів" - усіх, на кого за довгі часи Януковича та попередників звикли вішати всіх собак.

Говорите про мультикультуральність? Україна гине! Захищаєте рівність прав, незалежно від статі, національності, сексуальної орієнтації? Україна гине! Нагадуєте про неприпустимість цензури? Україна гине!

Війна є дуже зручним часом для травлі "ліберастів". Не так давно в бурхливому фейсбучному обговоренні один із новообраних харизматичних депутатів обурено писав про "лібєральствующую сволочь". І цим словосполученням назвав він тих, хто в даному контексті критикував дії влади. Імен депутатських не називаю тільки через те, що ім’я тут не важливе. Аналогічний вислів міг би вжити багато хто з нових народних обранців. Обранці ж справді народні. А народ, якщо вірити свіжим опитуванням, хоче розстрілів.

Хто і навіщо добирає "ліберастів" як офірних цапів? І чому все почалося і триває саме в мистецькому цеху, саме в царині культури? Які діла ховають під цим каламутним покровом?

Добре домашнє завдання для позакласних роздумів.

Реклама:

Головне сьогодні