Тест

Всюди зрада. Всюди перемога

Ні в кого з тих, хто читає аналітичні та експертні блоги, колонки, есе, прогнози, OSINT’и, лонгріди тощо не виникає дивного відчуття прихованої, подвійної реальності?

Здається, що автори описують або самостійно моделюють паралельний світ подій, де все відбувається завдяки найбільш абстрактним та узагальненим гаслам.

Ви читаєте напружений текст, де черговий експерт-гуманітарій послідовно розкриває такий знайомий альтернативний (але скромний і єдино вірний) варіант бачення нинішньої "кризової", "патової", "катастрофічної", "граничної", "помірно оптимістичної" зради-перемоги, де Європа, або - "США", "Росія", "Німеччина", "ІГІЛ", "Меркель", "Путін", "Обама", переслідуючи благородні -"хижі", "ворожі", "нейтральні", "власні", "прагматичні", "ірраціональні" - цілі;

впливає ("не впливає", "нічого не робить", "атакує", "допомагає", "турбується", "дуже стурбовано попереджає", "надає кредит", "відбирає останнє") на Україну, а вона ж сама ("народ", "олігархи", "влада", "злочинна влада", "хунта", "добробати", "волонтери", "нові обличчя", "перевертні", "армія", "біженці") виборює ("втрачає", "знаходить", "народжує", "програє", "наступає", "реформує") право на нове життя - "традиційне життя", "національне життя", "реформи", "корупцію", "стабільність", "долар по 8", "хай-тек", "смерть Росії", "Ілона Маска";

активно знищуючи окупантів - "корупцію", "чиновників", "диверсантів", "рабський менталітет", "податки", "архаїку".

Конструктор універсальний. Нові деталі додаються тільки після виходу на сцену "чорних лебедів", яких експерти, звісно, передбачити не змогли. Нова дійсність, як ведеться, жахає, повністю плутає карти, але моментально роздмухує полум'я "чіткого бачення долі".

Дописувач швиденько коректує рецепт майбутнього. Як правило, це набір досить банальних, очевидних, занадто простих (для такої складної системи як суспільство) і занадто широких узагальнень, після яких виникає тільки одне питання: так як це зробити? Що фактично необхідно вчинити — крок за кроком, будь ласка?

"Український народ повинен прокинутися, перерости себе і стрибнути у майбутнє".

"Українська еліта має стати соціально-відповідальною, магічно відкинути феодальне мислення і позбавитися статків на офшорах".

"Українська інтелігенція повинна стати тотально локалізованою, але при цьому європейською і глобальною".

"Треба відбивати Донбас і Крим". "Треба здати Донбас і Крим". "Треба бути Європою". "Треба плюнути на Європу". "Треба бути із США". "Треба розвивати суверенітет". "Треба робити великі стратегії". "Треба починати з себе". "Треба авторитаризм". "Треба широке суспільне обговорення".

[L]Легіон. Легіон ідей. Протилежних. Різнорідних. Раціонально-ірраціональних.

І що з цього відбувається? Все одразу. Все, що я, той самий автор, написав, уже відбувається. Одночасно. Валом подій. Цунамі "чорних лебедів" верхи на "струнких системах". І ще паралельна реальність повсякденного життя. Де конструктор вибудовує лише емоційний фон і курс валюти.

Це був аналіз.

Що робити? Все одразу: планувати великі плани, розробляти середньострокову тактику і плити за течією повсякденного життя.

Ми все можемо, все вирішуємо самі. Ми хазяї власної долі.

За нас все вирішено, ми обмежені середовищем. Ми лише актори великої вистави.

Всюди зрада. Всюди перемога!

Ваш дописувач.