#МедРеформіБути: мотивуй депутатів підтримати медичну реформу

Генрі Форд у своїй книзі "Моє життя, моя робота" згадує, як він один раз використав свою дилерську мережу для впливу на законотворців.

Проблема полягала у ігноруванні Конгресом важливого Біллю (закону) Уікса та Макліна, який стосувався захисту перелітних птахів.

З центрального офісу компанії "Форд" усім шести тисячам торгівельних представників компанії у США було наказано телеграфувати своїм представникам в Конгресі, аби ті прийняли Білль. Завдяки масовості та скоординованості, кампанія була успішною.

Ця історія яскраво показує нам, що активний вплив суспільства на законотворців може бути не лише від виборів до виборів, а і у міжвиборчий період.

Саме тому ми в русі "Сильні громади" вирішили не спиратися на пасивну підтримку реформ в Україні, зокрема, медичної реформи, і почали активно тиснути на обранців в округах. До чого закликаємо і вас.

ПРО ЗАГРОЗУ РЕФОРМІ

31 січня 2017 року Соціологічна група "Рейтинг" опублікувала дослідження щодо стану медичної сфери в країні. Як бачимо, більшість українців усвідомлює поступову деградацію системи.

Більшість українців усвідомлює поступову деградацію медичної системи в країні

Нещодавнє опитування благодійного Фонду "Пацієнти України" надало не менш вражаючі дані. До прикладу, 52% українців намагаються лікуватися самостійно, не звертаючись за допомогою до фахівців, а 97% українців платили за ліки під час стаціонарного лікування, що доводить фіктивність безкоштовної медицини в Україні.

Отож, більшість українців чудово розуміють, що змінювати систему медичного обслуговування потрібно.

Тому нова команда Міністерства охорони здоров'я на чолі з Уляною Супрун і запропонувала реформу структури. Детальніше про її суть ви можете прочитати від самої в.о. міністра, в кінці цього тексту за посиланнями, а також у наших інформаційних листках, які ви можете використовувати під час кампанії зборів підписів за реформу, паралельно надаючи людям важливу інформацію про реформу тут.

Та от проблема у тому, що якщо закон не приймуть до кінця цієї сесії, тобто до 26 травня цього року, реформу буде відтерміновано на кілька років. Це спонукає активне суспільство до дії, зокрема, до тиску на народних обранців у підтримці реформи.

ПОЧИНАЄМО ЗБИРАТИ ПІДПИСИ

Ми збираємо підписи під зверненням до народного депутата пов’язаним з округом, а також звернення до голів фракцій за прийняття таких ключових для реформи законопроектів:

– "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів";

– "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо витрат на первинну медичну допомогу";

– Зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я (статті 3, 8 і 35);

– "Про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів
особам, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність
України в антитерористичній операції і забезпечують її проведення".

Підлаштовуйте звернення під свої громадські організації, розміщуйте там свої емблеми, назви, а також вказуйте народного депутата, який обраний в окрузі.

Якщо ви не знаєте такого, то нижче за статтею ми надамо вам перелік порталів, де ви їх зможете знайти.

Попередньо, для отримання кращого результату, зберіться активною громадою у вашому місті та сформуйте ініціативну групу на підтримку медичної реформи.

Представники громади Селидове обговорюють формування ініціативної групи з підтримки реформи

Далі починайте збирати підписи і неодмінно звертайтеся до місцевих ЗМІ, аби вони висвітлювали весь процес.

Для привернення уваги ЗМІ, а також задля інформаційного впливу, домовляйтеся про час і місце зустрічі активу групи, а також усіх зацікавлених громадян (попередньо не забудьте повідомити про час, місце і дату збору у мережі) і повідомляйте про це журналістам.

Представники громади міста Слов’янська збирають підписи на підтримку медичної реформи
Активні представники Кривого Рогу готуються до збору підписів

Також не забудьте сфотографуватися з хештегом #МедРеформіБути та публікувати фотографії ваших зборів у соціальних мережах.

Представники громади Сєвєродонецька підтримують медичну реформу

НАДСИЛАЄМО ПІДПИСИ

Підписи ви можете надіслати самі, попередньо знайшовши контакти народних депутатів на таких ресурсах:

На сайті руху ЧЕСНО

На сайті мережі ОПОРА

Загальну інформацію та контактні дані депутата ви можете знайти за прізвищем і на офіційному сайті Верховної Ради. Але хочемо попередити, що, на жаль, останній варіант не завжди дієвий. Адже часто телефони і електронні адреси вказані на сайті ВР не активні.

Також ви можете сконтактуватися з нами і надіслати підписи, які ми вручимо народним обранцям безпосередньо у Верховній Раді. Наша електронна адреса: [email protected], сторінка в соціальній мережі Facebook. Тут ви нам можете поставити запитання для уточнення.

Підсумовуючи, хочемо сказати, що саме від нашої активності, громадян України, і залежить якість і ефективність роботи нашої влади, зокрема і парламенту. Давайте не прогавимо нашу можливість зробити країну кращою і зробити все можливе, аби медична реформа відбулась.

Більше інформації про медичну реформу ви можете отримати за посиланнями:

Доступно про медичну реформу

Медична реформа в Україні: п’ять найважливіших змін

Законопроекти в сфері реформування системи фінансування охорони здоров'я: запитання та відповіді. На офіційній сторінці МОЗ

Валентин Краснопьоров, координатор руху "Сильні громади", ГО "Центр UA"

Реклама:

Головне сьогодні