Як перший в Європі арт-потяг "гоголівців" у Маріуполь віз

Як перший в Європі арт-потяг гоголівців у Маріуполь віз

Вже кілька тижнів головний хол Південного вокзалу Києва прикрашає велика голова Гоголя.

Саме це місце стало точкою збору пасажирів першого в Європі арт-потяга, який повіз учасників і гостей фестивалю StartUp Гогольfest зі столиці у Маріуполь.

Гоголь є символічним початком шляху і знаменовує собою нову епоху ГогольFest – фестиваль їде в регіони.

Розповідаємо, як це було.

Творічість пасажирів першого в Європі арт-потяга була і такою. Фото Олена Гаращенко

Платформа №8 заповнена людьми із гітарами, штативами, різнокольоровими наплічниками та в яскравому одязі. Усі вони пасажири.

Творці цього проекту поставили за мету показати як символічно можна з’єднати регіони України і наскільки велике значення має культура для суспільства, яке прагне розвиватися.

Поміж пасажирів ходить молодий хлопець, вдягнений в образ Гоголя із маскою на обличчі, з ним фотографуються, обіймаються.

Раптом з різних точок виходять ще декілька "сучасних Гоголів" в окулярах, із характерною зачіскою та в джинсах.

Десять вагонів Гоголь train мають свою концепцію кожен розмальований із певною ідеєю.

Один символізує усе застаріле, віджите.

Інший нагадує про екологію і раціональне використання ресурсів.

Ще один уособлює собою найближче технологічне майбутнє гаджети, штучний інтелект та заселення Марсу тощо.

На інформаційному табло замість пункту призначення потяга напис "Арт-потяг ГогольTrain".

Рушаємо. Пасажири не мають конкретних місць, навіть в цій деталі є ідея того, що люди мають більше спілкуватися між собою.

Як тільки потяг вирушив, з радіо всередині купе залунав голос організаторів: "Ми вітаємо вас в арт-потязі Гоголь-train. Ми будемо з вами на зв’язку протягом усієї подорожі".

З радіоточки можна було дізнатися новини, оголошення, ідеї і почути джазові подкасти із приємним голосом Олексія Когана.

Усі пасажири були вільні створювати будь-які мистецькі об’єкти, писати картини чи прикрашати своє купе як дозволить фантазія.

Прикрашати своє купе можна було як дозволить фантазія. Фото Олена Гаращенко

Вісім спальних вагонів нагадували суцільне свято, де гості знайомились, танцювали, випивали, спілкувалися і навіть створювали справжню рейв-вечірку.

Два вагони призначалися під ресторани. Один із них був оформлений в стилістиці 20-30 років, з портретами Хвильового на стінах, а другий "заклад на колесах" передбачав невеличку сцену і столики.

В одному просторі опинилися різні люди молоді і старші, учасники фестивалю і глядачі та всі ті, чия душа не може жити без творчості.

Головною розвагою були прогулянки з вагону до вагону. По відчуттях прогулянка нагадувала сновидіння, де не діють закони логіки і можна побачити найсміливіші візуальні образи.

Ми також помандрували і в четвертому зустріли колоритного провідника, якого учасники потяга жартома називали капітаном. Борода, майже кінематографічна зовнішність і форма асоціативно відсилали до корабля.

Василь Іванович працює на залізниці 50 років: "Мене покликали на цей потяг, хоча я мав працювати на іншому маршруті на Західній Україні, але тут я потрібніший.

Мені дуже приємно бути серед молодих людей, які щось створюють красиве і веселе".

Василь Іванович працює на залізниці 50 років; діти їдуть на ГогольFest. Фото Олена Гаращенко

Досвід роботи на потязі, який перетворився у суцільну творчість в нього вперше.

Як досвідченого провідника його запросили в тому числі слідкувати за порядком (з чим він впорався), але чоловік так проникся атмосферою, що радо фотографувався з пасажирами і хизувався талановитою онукою-танцюристкою, яка виграла чимало нагород на міжнародних змаганнях.

"А ви знаєте, що ті, хто цілує мою бороду, вдало виходять заміж", раптом видає провідник,чим викликає шквал запитань і жартів.

Йдемо далі по вагонах і в тамбурі помічаємо маленького хлопчика із кучерявим волоссям. Це Марко, син Ярини і Володимира, музикантів гурту "Фолькнери", які їхали виступали в рамках StartUp ГогольFest.

Гурт набув неабиякої популярності, завдяки своїм тривалим подорожам по всьому світу на велосипедах і циклу відеоісторій про свої мандри "Двоколісні хроніки".

Марко народився в Австралії раніше терміну і мав невелику вагу, що поставило під загрозу його життя. Але завдяки зусиллям великої кількості людей з різних країн і континентів вдалося зібрати усі потрібні фінанси на усе необхідне для його розвитку.

Тепер це відкритий і активний хлопчик, який вже говорить кількома мовами і має феноменальну пам’ять.

Зараз пара живе на мистецькому хуторі Обирок, створеного режисером Леонідом Кантером і його тодішньою дружиною Діаною Карпенко.

"Мама, я буду оператором, буду вас знімати", Марко спочатку бере невеличку камеру батьків, а потім сусід по купе дає йому більшу. Хлопчик записував короткі інтерв’ю з присутніми і тішився.

Хлопчик записував короткі інтерв’ю з присутніми і тішився. Фото Олена Гаращенко

"Фолькнери" грають нову програму на нічній сцені фестивалю.

Кожна частина потяга це було поле креативу: купе прикрашене вогниками і буддиськими символами, розписані стіні ресторану, голова оленя з паперу і різнокольорові штори, як в замку принцеси. Потяг став великим святом дивних і відкритих людей.

Пасажири також проявляли дивоздібності адаптуватися до існуючих умов, наприклад, музиканти монтували сцену і налаштовували техніку в невеличкому просторі вагону-ресторану, а фотографи фіксували миті подорожі стоячи-лежачи і як тільки це вдавалося в умовах великої кількості людей.

Вночі частина пасажирів вклалася спати, інші продовжили спілкування. Головна умова поважати одне одного.

На вокзалі у Дніпрі. Фото Олена Гаращенко

Близько 2 ночі арт-потяг зробив зупинку у Дніпрі, де місцева творча молодь вирішила зустріти мандрівників перфомансом "Фріки зустрічають ГогольTrain".

По всій платформі стояли люди в білому одязі, поруч із кожним лежали фарби. Пасажири, які вийшли з потяга, могли розмалювати одяг перфомерів на свій смак.

На завершення один із перфомерів вибивав ритм на барабані, під який усі присутні зробили символічний хоровод єднання.

О 10 ранку арт-потяг прибув до Маріуполя, де пасажирів зустрічали волонтери StartUp ГогольFest і знову серед людей пробігав "Гоголь в масці".

Потяг став прямою ілюстрацією самоорганізації активних людей. Ініціатор та творець ГогольFest Владислав Троїцький дізнався про цю ініціативу зі ЗМІ, чому, за його власними словами, безмежно радий.

Катерина Гладка, журналістка, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Східний експрес для Гогольfest: як орендувати потяг і зробити з нього мистецтво

Про що цьогорічний GogolFest та чому він не у Києві. Розповідає директор фестивалю Максим Демський

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні