Радник Зеленського з освіти, який назвав "реальною" зарплатню вчителя в $4 тисячі – плагіатор

Радником президента Володимира Зеленського з питань освіти і науки є директор освітніх програм Українського інституту майбутнього Сергій Бабак.

Згідно публічної інформації, Бабак "закінчив факультет міжнародної економіки Київського національного економічного університету… Має також юридичну і психологічну освіту".

Сергій Бабак, директор освітніх програм Українського інституту майбутнього

Під час передвиборчої кампанії він запам'ятався тим, що назвав "абсолютно реальними" розрахунки одного з експертів штабу, який переконував, що для забезпечення зарплат вчителям на рівні $4 тисяч на місяць вистачить тільки $200 мільйонів на рік.

"За кадром" цієї інформації залишилось те, що "абсолютно реальними" елементарні розрахунки з помилками назвав не психолог чи юрист, а доктор технічних наук.

Сергій Бабак набув даного наукового ступеня після захисту в 2016 році дисертації "Комп’ютеризовані системи контролю довкілля об’єктів енергетики на базі безпілотних авіаційних комплексів". Його попередній науковий ступінь – кандидат економічних наук).

Сергій Бабак отримав статус доктора технічних наук у 2016 році

Науковці звернули увагу на те, що:

Принаймні одна з публікацій з теми дисертації Сергія Бабака містила плагіат зі статті російського студента Олександра Данилова.

Йшлося про статтю Бабака "Мониторинг окружающей среды АЭС с использованием систем видеонаблюдения и измерения мощности экспозиционной дозы на базе беспилотного авиационного комплекса" і статтю Данилова "Разработка системы контактного дистанционного экологического мониторинга при добыче полезных ископаемых".

[BANNER2]

Обидві статті містили однакову помилку в одній і тій же схемі: напис на одній з плашок був англійською, у той час як решта – російською.

Обидві статті містять однакову помилку в одній і тій же схемі. Для збільшення натисніть на фото

Згідно з журналом "Системы обработки информации", де було надруковано статтю Бабака, вона надійшла до редакції 4 травня 2015 року.

Але електронний журнал "Международный студенческий научный вестник" зі статтею Данилова було підписано до друку ще 1 квітня 2015 року.

Стаття Данилова була видана у квітні 2015 року, а Бабака у травні того ж року. Для збільшення натисніть на фото

На тлі дисертації дружини віце-прем`єра Катерини Кириленко та її ж посібників підручника з майже стовідсотковим плагіатом, можливо, особливого розголосу б ця історія і не набула.

Проте Сергій Бабак заявив, що цей же зміст ним було оприлюднено роком раніше і з тією ж самою схемою, тільки вже без напису англійською.

Йшлося про статтю "Структура систем управління польотом і багатофункціональним контрольно-вимірювальним обладнанням безпілотних летальних апаратів", розміщену в електронному виданні "Вісник НУК (Національний університет кораблебудування – авт.) імені адмірала Макарова" №3 за 2014 рік. А надійшла стаття до редколегії нібито ще 12 листопада 2013 року.

Втім, із цією статтею вийшла неув’язка:

Науковці одразу звернули увагу на те, що у списку літератури під текстом було вказано джерело, видане Сергієм Бабаком "у майбутньому" – 2015 році.

Подібно до того, як Катерина Кириленко, дружина віце-прем`єра, книжки заднім числом видавала.

У списку літератури під текстом вказане джерело видане "у майбутньому". Для збільшення натисніть на фото
У списку літератури під текстом вказане джерело видане "у майбутньому". Для збільшення натисніть на фото

Представлення Сергія Бабака як людини, котра при новому президентові буде відповідати за освіту і науку, не тільки поновило інтерес до історії з цими статтями, але й до інших публікацій і докторської дисертації Бабака.

[BANNER2]Адже не хотілося б, щоб замість В`ячеслава Кириленка з його уславленою плагіатом дружиною, замість міністра освіти і науки Лілії Гриневич з її також плагіатними публікаціями, на найвищих посадах державного управління українською наукою і вищою школою з`явилася їх реінкарнація бодай під іншим прізвищем.

З`ясувалось, що:

Статті, з якими був пов'язаний скандал 2016 року, є набагато цікавішими, аніж уявлялось.

По-перше, вони містять не одну, а багато плагіатних "родзинок".

По-друге, ці "родзинки" майже повністю перейшли до докторської дисертації Сергія Бабака.

Виявилось, що скандальна схема взята з книги "Unmanned Aircraft Systems: UAVS Design, Development and Deployment" (2010) Рега Остіна (Reg Austin).

Як і декілька фрагментів із різних сторінок цієї книги, перекладених Олександром Даниловим дослівно або у довільній формі. Але студент, використавши їх у своїй статті, проставив посилання на джерело.

Студент, використавши їх у своїй статті, проставив посилання на джерело. Для збільшення натисніть на фото

На відміну від Сергія Бабака, який цей же текст навів: у статті 2015 року, у статті нібито 2014 року, а також у спільній статті (англійською мовою) з М. Мисловичем і Р. Сісаком "Computerized systems for remote monitoring and diagnostics of electric power facilities" (2016) із зворотнім англомовним перекладом з російськомовного джерела.

Частину цього тексту Бабак повторив у докторській дисертації (с.164-165). Але і у ній, і у статтях – під своїм іменем.

Частину тексту Рега Остіна Сергій Бабак повторив у докторській дисертації під своїм іменем. Для збільшення натисніть на фото

Втім, не тільки з текстом зі статті Данилова 2015 року співпадають частини двох статей Бабака.

Є також ФРАГМЕНТИ ІНШИХ НАУКОВИХ ПРАЦЬ:

(для подальшого читання скористайтеся стрілочками)

У згаданій статті Сергія Бабака 2015 року міститься кілька фрагментів ще з однієї статті того ж Данилова "Система экологического мониторинга окружающей среды с использованием малогабаритных беспилотных летательных аппаратов", виданої у журналі "Экология и промышленность России" у вересні 2013 року.

Цей текст частково повторений у докторській дисертації (с.179-180).

Плагіатні фрагменти з обох статей Данилова знайшли місце й у статті Бабака і Мисловича "Особливості практичного використання автономних діагностичних комплексів для теплового контролю повітряних ліній електропередач", надрукованої в журналі Технічна електродинаміка (№1, 2016).

В обох статтях Сергія Бабака ("Мониторинг…" 2015 і "Структура…" ніби-то 2014) – фрагмент статті ще одного російського автора О.Н.Зінченко "Беспилотный летательный аппарат: применение в целях аэрофотосъемки для картографирования" 2011 року.

Як і на с.163-164 дисертації без посилань.

У статті Сергія Бабака 2015 року міститься плагіат зі статті російських авторів Г. Трубнікова і В. Воронова "Беспилотные летательные аппараты и технологическая модернизация страны", надрукованої у спецвипуску журналу "Экспорт вооружений" 2009 року.

Цей плагіат також перейшов до докторської пана Бабака (с.47).

У статті Сергія Бабака у "Віснику НУК…", що ніби-то надійшла до видання 12 листопада 2013 року, без посилань майже повністю скопійовано текст статті російських авторів И.В.Прокопьева і А.В.Бецкова "Структура системы управления беспилотных летательных аппаратов специального назначения", виданої у "Труды международного симпозиума "Надежность и качество" (2012 р.).

Цей же текст на с. 167-171 докторської дисертації Бабака.

А найцікавіше – це плагіат зі статті вітчизняних авторів П.П.Ткачука, Ю.П.Сальника, Ю.М.Пащука, І.В.Матали "Система автоматизованого управління польотом і корисним навантаженням тактичних безпілотних літальних апаратів".

Вона майже повністю перейшла до статті Бабка "Структура…" ніби-то поданої 12 листопада 2013 року.

От тільки стаття чотирьох співавторів вийшла у Військово-технічному збірнику лише у 2014 році!

Плагіат із цієї колективної статті прикрашає і с.173-177 дисертації Бабака.

Щоправда, є відмінності: у статті 2014-го року під текстом П.П.Ткачука, Ю.П.Сальника, Ю.М.Пащука, І.В.Матали Бабак ставить посилання на свою статтю 2015 року – ту, яка ще не вийшла, а вийшовши, цього тексту не містила.

А в дисертації – в текст цих авторів вставлено посилання вже на кілька статей Бабака, або на джерела, в яких цього тексту немає.

В дисертації Сергія Бабака на с.93-95 без посилань половина статті Н.Н.Талерко "Физические особенности и ограничения моделей атмосферного переноса радионуклидов для разных пространственно-временных масштабов" (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля-2009 – вип.11).

Майже всі статті з серйозними математичними обчисленнями, тексти яких складають більше половини дисертації, написані у співавторстві з докторами та/або кандидатами технічних наук.

Свій внесок у такі статті Сергій Бабак охарактеризував по-різному.

Ось так: "здобувачу належить визначальна роль у формулюванні завдань (тут і надалі виділено автором) проведених за його безпосередньою участю досліджень, результати яких складають основу публікацій".

Це, наприклад, – стосовно спільної з доктором технічних наук Ю.В.Куцем статті "Оцінка розширеної невизначеності кругового середнього кутових даних в системах контролю на базі безпілотних авіаційних комплексів".

Або: "обґрунтування ключових наукових положень, що покладені в основу методик проведення натурних та лабораторних випробувань із застосуванням створених засобів вимірювання".

Це, зокрема, про статті у співавторстві з член-кор. НАНУ, доктором технічних наук Н.М.Фіалко та ін.

Або так: "в постановці завдань і обґрунтуванні технічних рішень при побудові мобільних КІВС".

Це про статтю з науковим консультантом доктором технічних наук М.В. Мисловичем "Особливості практичного використання автономних діагностичних комплексів для теплового контролю повітряних ліній електропередачі".

Або так: здобувачу належать "технології створення та реалізації безпілотного авіаційного комплексу [83]".

От тільки в указаній під цим номером колективній монографії "Інформаційне забезпечення моніторингу об’єктів теплоенергетики" жодного слова не те що про технологію або створення, але й взагалі про БАК немає.

Відносно статей у співавторстві у Вступі дисертації сказано:

"У дисертації не використовувались ідеї та розробки, що належать співавторам, з якими спільно опубліковано наукові праці. Наукові положення, що містяться в дисертації, одержано здобувачем самостійно…".

Втім, це далеко не так.

Наприклад, більша частина спільної статті с доктором технічних наук В.С.Єременко "Идентификация импульсных сигналов на основе нейросетевых технологий" (2015, Sozopol, Bulgaria) повністю ввійшла до дисертації Бабака (с.211-217). І саме вона містить усі розрахунки.

Але саме ця частина не належить Сергію Бабакові, оскільки цей же самий текст із тими ж обчисленнями В.Єременко надрукував ще у 2013 році у спільній з А.В.Перееденко статті "Система неразрушающего контроля композиционных материалов на основе нейронных сетей ART-2 и FUZZY-ART" (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, №1-2013).

В.Єременко та деякі інші автори спільних із Бабаком статей, що увійшли до дисертації останнього, на момент публікацій були науково-педагогічними працівниками Національного авіаційного університету, ректором якого до 2009 року був батько Сергія Бабака – Віталій Бабак.

Це, зокрема, стало підставою для сумнівів у самостійності дисертаційної роботи, що було висловлено, у тому числі моєю колегою Іриною Єгорченко у ФБ-спільноті науковців ще у 2016 році. Після чого там же Бабак-молодший почав не тільки ображати її, але й прямо погрожувати.

Сергій Бабак прямо погрожував Ірині Єгорченко

Тому абсолютно неприпустимо, щоб за нового президента України галуззю науки і освіти керувала або, отримавши інші владні повноваження, впливала людина, яка не тільки дозволяла собі плагіат у наукових публікаціях і докторській дисертації, але ще й погрожувала тим, хто її на цьому викрив.

Тетяна Пархоменко, доктор філософських наук, професор, спеціально для УП.Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Також вас можуть зацікавити:

Мисливці за плагіатом. Як група науковців шукає в Україні горе-академіків

Інші колонки Тетяни Пархоменко про плагіат в наукових роботах Катерини Кириленко, Арсенія Яценюка, Станіслава Ніколаєнка та інших

Як міністерство Лілії Гриневич гальмує викриття плагіаторів в Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні