Як підготуватися до сезону грипу: 5 простих рекомендацій

Нікому не хочеться переносити важливі плани та випадати зі звичного ритму життя на довгі тижні через грип.

Ця хвороба може викликати серйозні ускладнення. На щастя, зараз є вакцини від грипу. Охочі мають шанс імунізуватися та уникнути захворювання або ж на 60 % зменшити ймовірність ускладнень від нього.

Рекомендація № 1: Проаналізуйте свій ризик захворіти на грип

Перша рекомендація – проаналізуйте свій ризик заразитися вірусом грипу.

Грип передається повітряно-крапельним шляхом. Оскільки ми всі взаємодіємо з багатьма людьми в громадському транспорті, в магазинах і не тільки, ризик захворювання – великий, і вакцинуватися потрібно всім.

Щеплення від грипу особливо рекомендується: медпрацівникам, учителям, дітям до п’яти років, вагітним, літнім людям від 60 років, пацієнтам з хронічними захворюваннями.

Якщо людина мешкає в селі, де "контактних" осіб не дуже багато, проводить максимальну кількість часу на свіжому повітрі, у неї достатня кількість сну і раціональне харчування, то великої необхідності вакцинуватися немає. Я не знаю таких людей, а ви?

Рекомендація №2: Не відкладайте вакцинацію від грипу

Аби сформувалася стійка імунна відповідь після вакцинації від грипу, потрібно, щоб пройшло три тижні. 10 днів – мінімальний проміжок часу для формування антитіл для протидії вірусу грипу.

Якщо хочете підготувати організм та бути захищеними перед високим сезоном, варто уже вписати вакцинацію в свої календарі.

Цьогоріч ми очікуємо появу вірусу наприкінці листопада, а якщо говорити про епідемію, то її звичний час – січень-лютий наступного року.

Рекомендація №3: Добре харчуйтеся та пийте достатньо води

Щоб організм мав силу дати відсіч грипу і організм почав швидше й краще виробляти антитіла на вакцинацію, важливо повноцінно харчуватися.

Я не рекомендую сидіти на низькокалорійній дієті в осінній та зимовий періоди. Синтез антитіл від грипу потребує енергії. Адже антитіла – білкові молекули.

Тож вони не сформуються в достатній кількості, якщо ми не будемо вживати продукти, які містять незамінні амінокислоти, зокрема, рибу та м’ясо.

Потрібно підтримувати водний баланс. Не забувайте, що всі важливі хімічні реакції в організмі відбуваються у водному середовищі.

Пити води потрібно стільки, скільки ви використовуєте. Коли ми забуваємо пити воду і саботуємо цю хорошу звичку трьома чашками кави або чаю на день, порушуємо процес перебігу всіх хімічних реакцій в нашому тілі.

Рекомендація № 4. Добре висипайтеся та гуляйте на свіжому повітрі

В осінньо-зимовий період потрібно особливу увагу приділити відпочинку.

Цьому сприяють здоровий сон і прогулянки. Лягати спати треба сьогодні, щоб організм відновився на завтра. Тоді встигатиме вироблятися мелатонін, який відіграє антистресову роль в організмі.

Рекомендація № 5: Пам’ятайте про гігієну

Під час епідемії грипу треба дотримуватись гігієни, зокрема, часто мити руки, промивати ніс водою з сіллю, особливо після відвідування місць великого скупчення людей.

З метою гігієни гарно провітрюйте житло та кімнату, де працюєте.

Для вакцинації не потрібна окрема підготовка або ж додаткові аналізи.

У цілому вакцинація не вимагає особливої підготовки. Однак якщо ви застуджені і температура тіла – 38 і вище, бажано відкласти період вакцинації на 2-3 дні.

Коли підвищення температури незначне, наприклад, 37 і серед ваших симптомів тільки невеликий нежить, можете давати зелене світло вакцинації від грипу.

Хочу розвіяти міф: вакцинування у період захворювання на грип людини не погіршить ситуацію, адже сама вакцина не містить вірусу грипу, а лише часточки, на які організм виробляє імунну відповідь.

В Україні можна вакцинуватися якісною чотирьохвалентною вакциною "ВаксігрипТетра", яка рекомендована ВООЗ і рішеннем Європейського Союзу щодо складу вакцин проти грипу сезону 2019/2020 для Північної півкулі.

Вакцинуйтеся та будьте здоровими.

Тетяна Анікєєва, медичний директор клініки "Добробут", для УП.Життя

Титульне фото: HayDmitriy/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні