Що варто знати про здоров’я в Україні?

Що варто знати про здоров’я в Україні?

Жити в час постійної турбулентності це однозначно виклик.

Проте, я переконана, що нам таки пощастило бо це час, коли в суспільстві відбуваються ментальні зсуви, табуйовані теми починають буквально виринати на поверхню.

Через це ми змушені постійно вчитися, ставати гнучкими та адаптивними. Якщо цього не робити є значний ризик просто не встояти в потоці змін.

А ще, ми живемо в часи великих системних трансформацій. Так як я працюю в проекті в сфері громадського здоров'я, який піднімає на поверхню одні з найбільш сенситивних та стигматизованих тем, такі як ВІЛ та СНІД, мені дійсно пощастило бачити ці трансформації кожен день.

Довгий час сфера ВІЛ розвивалась паралельно загальній медичній системі. Люди з ВІЛ умисно чи ні були виштовхнуті за межі медичних послуг загальної практики.

Сьогодні парадигма потребує змін. Чи можемо ми собі дозволити жити рудиментарними принципами, якими керувались у часи, коли ВІЛ був дійсно вироком невідомим та лякаючим?

Зараз ми знаємо, що це хронічне захворювання, яке піддається контролю.

Тривалість життя людини з ВІЛ, яка приймає лікування, дорівнює тривалості життя людини без ВІЛ, і обмежена лише природними процесами старіння чи способом життя кожної окремої особи.

Лікування дозволяє бути соціально активним, народжувати здорових дітей та унеможливлює передачу вірусу далі. Головне знати свій статус та власне приймати лікування.

[BANNER1]

Саме тому рада бачити, що тестування на ВІЛ стає частиною загальної культури піклування про власне здоров’я. І тепер тест на ВІЛ частина щорічного скринінгу свого здоров’я, такий самий як похід до стоматолога, чи гінеколога.

Реалізовуючи проект HealthLink в більше ніж 380 закладах охорони здоров’я в 12-ти регіонах України, ми стикнулись з тим, що лікарям часто не вистачає фахової інформації щодо ВІЛ, яка б була гарно візуалізована та сегментована.

Також, приймаючи до уваги, що медична реформа передбачає залучення до тестування ВІЛ сімейних лікарів, ми розуміємо, що багато хто з медичних працівників потребує додаткової інформації та навчання.

Саме тому, ми прийшли з ідеєю до наших партнерів, Центру громадського здоров’я, про запуск сайту з дуже простою назвою prozdorovia.in.ua, який став першим україномовним порталом, що об’єднує всю ключову інформацію про ВІЛ, як частину загальної екосистеми громадського здоров’я в країні.

Лікарі "100% життя" разом з експертами ЦГЗ розробили бібліотеку інформаційно-освітніх матеріалів, що стосуються теми ВІЛ та громадського здоров’я ‒ їх можна безкоштовно завантажити для професійного чи особистого користування.

Ми також дуже хочемо, аби профільні організації користувались ресурсом та пропонували якісні матеріали, щоб бібліотека зростала.

Ми спеціально розбили інформацію за трьома напрямками: для медиків, загального населення та людей, які живуть з ВІЛ, це суттєво полегшує пошук необхідної інформації.

Ми хочемо, аби цей ресурс став особистою бібліотекою та майданчиком для лікарів, відкритим для пропозицій якої інформації ще бракує, що додати чи змінити.

Пацієнти також знайдуть для себе багато корисного: "календар здорової людини" з графіком необхідних щеплень, чи інформації коли, як і де пройти тест на ВІЛ. Адже на порталі зібрана найбільша в країні карта з пунктами тестування.

Ми раді, що ті інноваційні підходи, які пілотуємо в рамках проекту HealthLink за міжнародної підтримки з боку ЮСЕЙД, можуть бути масштабовані до національних та інтегровані в загальну екосистему громадського здоров’я.

Адже насправді в цьому і є спільна мета системні та стійкі зміни в країні!

Тому, я сподіваюся, ми не просто встоємо в потоці змін, а будемо успішні і не в останню чергу через постійне навчання.

[BANNER2]

Христина Бродич, керівниця відділу іноваційних програм БО "100% ЖИТТЯ", директорка проекту USAID HealthLink: Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина AntonMatyukha/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Світові виклики у питанні ВІЛ/СНІДу

Патентна реформа: як зробити ліки доступнішими?

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні