Чи можна переписати життєвий сценарій

Чи можна переписати життєвий сценарій

Будь-які події, що повторюються у вашому житті, є свідченням реалізації позасвідомого плану життя, який був закладений у дитинстві.

Він відображає певні патерни поведінки, установки, цінності, світогляд та запускає механізми пророцтва, що само по собі втілюється в вашому житті.

Навіть лише усвідомлення свого життєвого сценарію вже може змінити його.

Про це й поміркуємо далі, разом з Оксаною Короловіч, сімейно-системним психологом.

Оксана Короловіч, сімейно-системний психолог

Звідки беруться сценарії

Найбільш потужне джерело формування життєвого сценарію – це дитинство та генетична пам'ять.

З одного боку, дитина поглинає моделі ставлення до світу своїх батьків.

З іншого – культурологічні та історичні події, з якими стикався її рід.

Найчастіше такі сценарії мають негативний характер, але їх можна змінити на позитивні, якщо усвідомити і навчитися зупиняти автоматичні реакції, які запускають реалізацію такої програми.

Наведу приклади з психологічної практики.

Людина, маючи достатню кількість професійних знань і навичок, не може заробляти потрібну їй кількість грошей або заробивши їх, якимось чином втрачає.

Часто за такою моделлю має місце історія розкуркулення або Голодомору, яку пережила окрема сім'я.

У першому випадку бути багатим було небезпечно, тому що всього могли позбавити силоміць, у другому – небезпечно, адже якщо ти маєш "зайві запаси" в тілі, тебе можуть з'їсти.

У якості прикладу можна навести історію дівчини, у родині якої під час Голодомору один з родичів ще дитиною був з'їдений іншими дітьми, аби вижити. Поза її свідомістю це сформувало страх накопичувати вагу та гроші.

Це так звана трансгенераційна травма. Тобто травма тих, хто вижив. Вона передається наступним поколінням і має стресові механізми.

Після того, як дівчина виявила цю "програму", вона змогла нормалізувати ситуацію в своєму житті та отримати такий рівень доходів, до якого вона прагнула.

Коли ми говоримо про національну культуру, доречним буде згадати моделі сімейних відносин, що закладені в ній. Це або самотність, як в національному танці "гопак", або пригнічена жіноча сексуальність і нереалізований жіночий потенціал. Згадайте "Катерину" Тараса Шевченка або "Лісову пісню" Лесі Українки.

У цілому, щоб зрозуміти культурологічні сценарії, варто знати сюжети української класичної літератури. Свого часу за прояв сексуальності жінок карали, катували, вбивали, спалювали на вогнищах.

Так, в сучасному світі все інакше. Але підсвідомо ми пам'ятаємо всі ці події, і вони продовжують впливати на нас.

Основні типи сценаріїв

Життєвих сценаріїв є величезна кількість, але основних можна виділити п'ять.

Перший. Нездатність будувати відносини та самотність.

У багатьох сім'ях є приклади того, як жінки лишалися свого чоловіка: вони їхали на заробітки чи йшли на війну і там гинули тощо.

Другий. Різноманітні залежності – алкоголізм, наркоманія, ігроманія тощо.

Будь-яка залежність – це втеча від реальності, в якій людина відчуває багато болю. Батьки й прадіди алкоголіків часто є людьми, які стикалися з болем: розстрілами, насильством батька по відношенню до матері в сім'ї і тощо.

Третій. Домашнє насильство – фізичне, сексуальне, психологічне, емоційне.

Платформа такого сценарію – домашнє насильство в сімейній системі. Наприклад, раніше нормою була патріархальна сім'я, і прояв такої агресії з боку чоловіків до жінок сприймався як належне.

Четвертий. Агресія по відношенню до дітей. Цей сценарій може запускатися через велику кількість абортів у сімейній системі, вбивство або смерть дітей, що відбувалися в сім’ї.

П'ятий. Страх заробляти гроші.

Як правило, коріння такого сценарію – розкуркулення чи голодомор. У людини на підсвідомому рівні записано: головне – вижити, а гроші – це небезпека, їх можуть відібрати або навіть вбити за них.

Як виявити свій сценарій і працювати з ним?

У процесі роботи зі сценаріями відбувається визнання власної відповідальності за своє життя і права обирати свій план життя.

Усвідомивши наявність сценарію, людина може сама вирішувати, чи корисний для неї такий шаблон чи ні.

На наш погляд, провести роботу зі своїми сценаріями особливо важливо, вступаючи в шлюб. Адже тоді ці програми не будуть перенесені до нової сім'ї.

Це дозволить уникнути конфліктів і розлучення, перенесення своїх сценаріїв на майбутню дитину.

Для самостійної роботи зі сценаріями потрібно використовувати геносоціограму. Не плутайте її із генограмою, яка є аналогом генеалогічного дерева.

Геносоціограма – це більш розширена версія інформації про ваш рід. Така схема включає не тільки імена та прізвища, дати народження та смерті членів сім'ї, але й значні події в їх житті, виявлення певних закономірностей, форми відносин між членами сім'ї (чи була родина дружня чи навпаки роз'єднана).

Детально про роботу з геносоціограмами ми радимо прочитати в книгах доктора психологічних наук Анн Анселін-Шутценбергер "Синдром предків: Трансгенераційні зв'язки, сімейні таємниці, синдром річниці, передача травм і практичне використання геносоціограми" та "Психогенеалогія: Як вилікувати сімейні рани і знайти себе".

Покрокове виконання цієї вправи

Для складання геносоціограми візьміть найближче оточення родичів: ви, ваш партнер, ваші діти, брати, сестри, батьки, бабусі і дідусі.

У сімейній системі кожна людина важлива і впливає на неї. Всі, хто прийшли в цю систему, залишаються в ній назавжди (навіть дитина, яка прожила лише один день або яка була абортованою).

Ніхто не повинен бути виключений з неї, незалежно від вчинків або життєвих принципів.

Тепер різними кольорами позначте зв'язки між родичами. Наприклад, у мами з бабусею були холодні відносини – синя пряма лінія; брат із батьком постійно конфліктують – переривчаста червона лінія. Так ми позначаємо відносини між усіма учасниками сімейної системи.

Тепер дивимося на картину в цілому, шукаємо спільність, циклічність, повторювані патерни. Скажімо, може виявитися, що у жінок роду завжди були розлучення або вони залишалися самі через смерть чоловіків.

Також ви можете виявити циклічність серйозних хвороб у вашому роді.

Аби виявити сценарії, корисно також спілкуватися з родичами, дізнаватися про сімейні міфи та історії.

За підсумком такого розслідування вам повинно стати очевидним, який умовний девіз має ваша родина. Скажімо, ми – трудящі люди або ми – інтелігенти.

Обов'язковим є і з'ясування сімейних таємниць про членів сім'ї. Якщо ви не можете дізнатися про це (наприклад, у вашій родині категорично не хочуть про це говорити), можна спробувати використати метод роботи з відчуттями: якби я знав бабусю, то якою б я її уявив? Але краще це робити під керівництвом психолога.

Коли за допомогою геносоціограми ви визначили сценарії сім'ї, спробуйте зрозуміти, як ви їх реалізуєте. Наскільки вони збігаються з вашими потребами та цінностями або навпаки.

Сім'я створюється для щастя кожного її члена. Ми щасливі тоді, коли розуміємо власні потреби, цінності, місію й розвиваємося в цьому.

Запозичені життєві сценарії не повинні вас обмежувати на шляху до щастя. Чим раніше ви їх зрозумієте, тим більше шансів буде побудувати успішну й міцну сім'ю.

Вікторія Боярина, засновник фонду OpenMindFund, ініціатор громадського проекту Сім'я в пріоритеті, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Kokulina/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

7 доведених наукою ознак, які передвіщають розлучення

Як не зруйнувати родину під час карантину? Радить МОЗ

Виховання в неповній родині не має поганого впливу на дитину. Дослідження

5 причин для залучення родини у лікувальний процес

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні