Як правильно їсти сезонні фрукти: 4 поради від нутриціолога 

6741
20 червня 2020

Зараз у нас надлишок фруктів. 

Ми ніколи не могли споживати фрукти в такому обсязі, як зараз. Навіть 20 років тому все було інакше. 

Надмірне споживання будь-яких продуктів харчування виникає через доступність, а наш організм просто не встигає звикнути до таких змін оперативно.

То як же їсти фрукти?

Ось кілька порад. 

1

Враховуйте сезонність

Це проста, але дієва порада. 

Коли ви купуєте ранні фрукти на початку сезону, то можете відчути, що вони інші на смак, оскільки прискорювався сезон їхнього дозрівання. 

Кавуни краще купувати не у липні, а у серпні, коли сезон. 

Виняток, якщо продукт привезли з регіону, де у нього сезонність.

2

У якому вигляді краще споживати

Свіжовичавлені соки не так корисні, як про них говорять. 

Разом із макухою з фруктів ми викидаємо клітковину. Без клітковини цукор із фруктів швидко всмоктується у кров. 

Окрім того, так ми не насичуємось. Тому замість соків або фрешів краще готувати смузі, а замість смузі — ягоди. Фрукти найкраще навіть не різати, а їсти цілими.

3

Чим шкідлива фруктоза

З чого складаються фрукти? Вони містять фруктові кислоти, вітаміни та мінерали, клітковину і антиоксиданти. А також фруктовий цукор — фруктозу.

З’їдаючи цілий фрукт, організму складно "дістатись" до фруктози, а у фреші ми отримуємо фруктозу в чистому вигляді, чим підвищуємо інсулін.

Наприклад, одна склянка апельсинового соку (три апельсини) містить п’ять-шість чайних ложок цукру. 

Достатньо згадати й порівняти: як ми насичуємось від трьох апельсинів і від однієї склянки соку. Звісно, від цілих апельсинів ми насичуємось сильніше.

З фруктозою все не так просто. Весь цукор, який ми споживаємо, це дицукриди, які складаються із двох моноцукридів: фруктоза і глюкоза. 

Глюкоза абсорбується усіма клітинами організму й переробляється в речовини, з яких ми отримуємо енергію. 

Фруктоза ж метаболізується печінкою і дає навантаження на організм. 

Якщо людина споживає понад 30 грам фруктози на день, то навантаження на печінку може призводити до серйозних захворювань. Тому краще вживати цільні фрукти і навіть не нарізати.

4

Яка необхідна норма фруктів на день

Дві чашки фруктів на день (орієнтовно 500 грам) — це допустима норма фруктози, яка метаболізується й не шкідлива для печінки.

До того ж, втручання до структури фрукту впливає на його корисні речовини. Якщо ніж або соковитискалка нагрівається більше за 28 градусів, знижується вітамінно-мінеральний склад. 

Через 30 хвилин у фрукті нічого немає — ніяких корисних речовин, лише цукор.

Ризик, який асоціюється з переїданням фруктів (якщо ви замінюєте фруктами інші позиції меню) — шлунковий дискомфорт, здуття, діарея й потенційний дефіцит поживних речовин.

Софія Рожко, дипломований нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences, спеціально для УП.Життя

Всі світлини Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Їжте, та не переїдайте: 3 поради про те, як і коли вживати фрукти

Варення й закрутки на зиму? Як заготувати овочі і фрукти з користю

Чи можна переїстися фруктами і нашкодити здоров'ю? Пояснюють експерти

Брудна дюжина: учені назвали фрукти та овочі, де найбільше пестицидів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua