Переведіть вашу бабусю в онлайн

Поряд з нами живуть унікальні люди, які пам’ятають час, коли не те що комп’ютерів – електрики у хаті не було…

На їхнє дитинство та юність випало чимало випробувань ХХ століття, про які ми знаємо із фільмів та книжок: голодомори, табори, заслання, окупації, евакуації, депортації. І вже у ХХІ столітті – знову війна, реальна та інформаційна, і звідки не візьмись – невидимий коронавірус…

Старше покоління більшу частину свого життя прожило в аналоговому світі й не зовсім, або не досить добре, володіє цифровою грамотністю, а відтак залишається віддаленим від сучасних реалій.

Дотримуючись соціальної дистанції, саме вони стоять у чергах біля банків, щоб заплатити комуналку, зняти готівку, піти на базар, магазин чи в аптеку.

Водночас більшість наших соціальних функцій і звичок відтепер онлайн: тут ми навчаємось, спілкуємось, працюємо, відпочиваємо, ходимо в театр і кіно, замовляємо їжу чи потрібні нам товари.

Скачавши на смартфон додаток "Дія", ми вже можемо користуватися водійськими правами, ID-карткою та закордонним паспортом онлайн.

До кінця нинішнього року, в рамках реалізовації концепції "Держава у смартфоні", в Україні передбачається оцифрувати до 50 найпоширеніших послуг, і впродовж наступних трьох років повністю перевести державу в смартфон.

До цього "квантового стрибка" потрібно підготувати десятки мільйонів українців, і в першу чергу старше покоління.

У ключових висновках дослідження з цифрової грамотності, яке проводило Мінцифри у 2019 році, йдеться про те, що 53% населення мають навики цифрової грамотності нижче базового рівня, причому переважна частина цієї групи – люди, віком понад 60 років.

За даними Пенсійного фонду, на початок 2020 року в Україні 11,3 мільйонів пенсіонерів.

От і порахуйте. Величезна армія людей, яка активно ходить на вибори і впливає на формування майбутнього країни, не має доступу до інтернету, а відтак до об’єктивної інформації.

У них невеликі шанси, щоб вийти з-під влади телевізора, забути про свої патерналістські цінності, сформувати власне критичне мислення, вдосконалюватись, навчатись, вирішувати свої проблеми, жити щасливо та комфортно.

До тотального онлайну треба підготувати десятки мільйонів українців

Понад десять років займаюсь навчанням людей старшого віку.

Вважаю, що освіта продовжує і покращує якість життя. Це – один із головних ключиків до фізичного, емоційного здоров’я українців, нашого спільного добробуту.

Пам’ятаю ту неповторну атмосферу, яка народжується на комп’ютерних курсах для пенсіонерів, коли, подолавши страх "зламати цю страшну машину", вони вперше – у 80 років – сідають за комп’ютер, і раптом мозок починає працювати, навчаючись новому…

Пам’ятаю усі історії їхніх перемог, коли завдяки новим умінням їм вдавалося: знайти у соцмережах рідних, яких погубили утікаючи з Донецька; створити перший блог про своє хобі; продати в інтернеті теплі шкарпетки власного виробництва чи навіть визволити онука з полону!

"Я – тричі бабуся по Skype, – розповідає 66-літня пенсіонерка Ірина Фролова.

І досі не тримала на руках своїх онуків, бачу їх на екрані чи не щодня… Поїхати за кордон, де вони народились і живуть – надто дорого, тож Skype рятує"

А ще Ірина – активна користувачка соцмереж. Вона наповнює цікавим контентом групу "IT-бабусі" у Facebook, а коли щось у неї зі смартфоном не виходить – вирушає до сусіднього магазину гаджетів, де привітний продавець по імені Володя навчає її новим навикам.

75-літній інженер і викладач Володимир Закс все життя цікавиться інноваціями. Він із задоволенням гуглить, шукаючи матеріали на цю тему. Але власний старенький комп’ютер поламався, а бібліотека, куди він навідувався, щоб посидіти в sнтернеті, вже понад три місяці не працює…

Знайомі обіцяли подарувати йому вживаний смартфон, але до кімнати у комуналці, де він самотньо живе, частенько навідується злодійкуватий сусід, і Володимир побоюється, що телефон у нього вкрадуть.

70-літня Лариса Трачевська останні кілька років через важку хворобу проводить час удома. Вона має планшет, і Приват24 у неї встановлений, але онлайн-банкінгом не користується – рахунок в неї є, а от грошей немає.

Лариса мріє стати блогеркою і створити власний YouTube-канал.

Ось декілька упереджень і стереотипів, які панують серед тих, хто поки що залишається по той бік цифрової реальності:

🧓👵 "Я вже занадто старий, хворий і не розумію, як це працює. У мене не виходить".

🧓👵 "Я й без смартфона знаю все, що мені треба. Ще й вас можу навчити".

🧓👵 "А раптом я його зламаю?"

🧓👵 "Банківська картка? Але ж банки банкрутують і крадуть гроші!"

🧓👵 "Я не хочу, щоб мене оцифрували і слідкували за мною".

"Батьки страшенно опираються змінам, – розповідає одеситка Світлана, яка купила своїм рідним смартфони і самотужки навчала їх користуватися.

Опираються, але йдуть. Відчайдушно, водять пальцями по екрану, бояться, помиляються, але коли з’являються перші успіхи – їх уже не відірвати".

Тепер починається другий етап – навчити їх користуватись гаджетами безпечно. Потрапивши у цифровий світ, люди старшого віку знову ж таки залишаються у групі ризику…

Вони стають жертвами інформаційної війни та пропаганди, довіряючи інформації, поширюють різний спам і фейки. І з цим знову потрібно допомагати їм справитись.

Навчання цифровій грамоті робить їх життя більш насиченим, це не лише можливість користуватись сучасними методами комунікації, але й питання їх самоствердження, можливість соціальної адаптації та діалогу між поколіннями.

Ми організовували акції "Подаруй бабусі комп’ютер" і постійно проводили під час фестивалів та інших подій цифрові лікнепи для пенсіонерів за участі студентів.

Це була індивідуальна робота за принципом "рівний-рівному", коли молоді допомагали розібратись старшеньким з їхніми мобільними пристроями, терпляче відповідали на запитання і вирішували "складні" проблеми.

Тоді ми добре усвідомили, що навчання цифрових навичок – це не про споживання контенту, а, скоріше, про коннект.

Нам усім буде легше і щасливіше жити в цій країні, якщо старше покоління опанує смартфон та інтернет.

Але вони не зможуть зробити це самостійно, їм потрібна допомога і підтримка від тих, хто вже пройшов цей шлях.

Кожен з нас не лише може, але й повинен стати провідником по онлайну.

Для цього потрібно відірватись від гаджета і поглянути навколо: кого я сьогодні можу навчити користуватись смартфоном? Може, моя власна бабуся цього потребує? Старенький сусід?

На платформі Дія.Цифрова освіта, що працює з 21 січня, вже два десятки освітніх серіалів.

Це було креативне рішення – створити освітні серіали за участю зірок для тих, хто звик дивитись серіали.

Вже понад 265 тисяч осіб безкоштовно навчаються на платформі онлайн.

Але тим, хто вперше заходить до цифрового світу, потрібна допомога. Хоча б у тому, щоб підбадьорити, сказати, що все вийде, відкрити сайт, знайти потрібний освітній серіал, пояснити, як навчатися онлайн.

А ще ми повинні зберегти, оцифрувати справжню пам'ять про минуле: історію свого роду, своєї вулиці, свого міста. Це із задоволенням роблять люди старшого віку.

Саме пенсіонери, оволодівши цифровими навиками, допоможуть нам контролювати роботу влади – у них є вільний час, відчуття справедливості, натхнення для того, щоб це робити.

75-літню Валентину Колесніченко побоюється місцева влада. Вона пише скарги та петиції онлайн, змушуючи міські служби працювати оперативніше, інтенсивніше, і мешканці та гості міста, завдяки їй, йдучи по тротуару, не потрапляють у ями та купи сміття.

Там, за горизонтом майбутнього – щасливі, мудрі та здорові дідусі й бабусі ХХІ століття, нинішні дівчата й хлопці. Вони житимуть у новій Україні, в якій гідне місце займають наші мудрі сивочолі і щасливі старці.

Але для того, щоб це відбулося, потрібно щось робити вже сьогодні. Наприклад, перевести бабусю в онлайн.

Ольга Філіппова, голова правління ГО "ВСАД "ІТ-бабусі", спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Коли ламається смартфон, або Що буде, якщо ваша бабуся з'явиться у Instagram

Як подарувати дідусям та бабусям можливість читати більше

Працевлаштуй маму, тата, бабусю чи дідуся: українські компанії шукають людей "золотого віку"

Добре, бабуся і дідусь, балуйте моїх дітей. Я не проти – досвід

Віддавайте дітей бабусям й дідусям! Це подовжує їхнє життя – дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні