Як врятувати осінні канікули 

Людина зазвичай отримує задоволення не від того, що нічим не займається, а від того, наскільки якісно вона проводить час та які активності обирає. 

Тому ідеальний відпочинок це поєднання різних активностей та трохи креативності. 

Щоб перетворити канікули моїх двох доньок молодшої Марусі та старшої Софії  на захоплюючу пригоду, я зберігаю здоровий баланс між відпочинком та навчанням, хаосом та рутиною, емоціями та спокоєм. 

Так, для нашої сім’ї канікули це поєднання абсолютного нічогонеробіння (валяння у ліжку, ходіння в піжамі та перегляду мультиків та фільмів) з активним відпочинком (екскурсіями, театрами, вело- та пішими прогулянками, домашніми вечірками з друзями) та корисною діяльністю (підтягуванням "хвостів" із шкільних предметів, читанням книг та додаткового навчання). 

Щоб спростити муки вибору та зекономити ваш час, я поділюсь, як зазвичай проходять наші канікули. 

Використовуйте в плануванні цей текст, а також скористайтеся безкоштовними порадами тематичного чатбота Наталя, мама й освітянка, де є купа різноманітних активностей, порад і корисних курсів.

Рутина

На канікулах можна поспати на 1-1,5 год довше і, відповідно, трішки пізніше лягати спати. Тому мої доньки зазвичай прокидаються близько 8-9 години й лягають ближче до 23:00. 

Здоровий і повноцінний сон гарантія хорошого настрою і бажання досліджувати, мандрувати, навчатися. Так і дівчата виспані, і ввечері ми маємо більше часу для прогулянок, вечірок, фільмів, ароматних ванн, настільних ігор та розмов при свічках.

Мені пощастило, й мої канікули зазвичай співпадають з дончиними. Проте якщо ви працюєте, не страшно, алгоритм залишається таким же: зранку довше поспати, ввечері лягти пізніше. 

[BANNER1]

От тільки вечори та вихідні у вас можуть бути більш насиченими різноманітними активностями. А вдень займіть дітей навчанням чи сплануйте екскурсії. 

І ще поділюсь для працюючих батьків лайфхаком, який колись відкрила для себе. Домовтесь з батьками найкращої подруги чи друга вашої дитини, які на канікулах будуть вдома, про бартер. 

Наприклад, в будні ваша дитина буде в гостях у них, а на вихідні ви влаштовуєте вечірку з ночівлею та забираєте дітей собі. 

Для дітей гості це завжди свято, а вечірка стане приємним бонусом для дорослих, які за тиждень, нарешті, будуть мати час на себе. 

Більше ідей, як зайняти дитину, поки ви на роботі, шукайте тут.

Готуйте смаколики разом

Для нас приготування смаколиків це must have усіх наших списків, бо дуже важко знайти час та сили на кулінарні шедеври в будні дні. 

Зазвичай ми щодня готуємо разом сніданки, при цьому я шукаю для дівчат незвичайні рецепти англійською мовою, щоб не розслаблялись.

 Для дітей гості це завжди свято!

На цих канікулах в планах приготувати: морозиво, ліниві вареники, салат цезар з куркою та окремо з кіноа, панкейки з голландез, авокадо та яйцем пашот, лаваш з сулугуні та грушею, бананово-малиновий смузі, чіа з малиново-банановим пюре, яєчню з кабачками, помідорами та баклажанами, голий бургер з курячею котлетою й овочами та фруктовий боул з гранолою. 

Щось із цього вам не знайоме погугліть. Я зазвичай шукаю відразу в YouTube, щоб бачити процес.

Сімейний перегляд кінострічок

Ще один обов’язковий пункт усіх наших планів сімейний перегляд стрічок. 

На це ми виділяємо один-два вечори, коли можна спокійно посидіти вдома, посмакувати щось, що приготували разом, та насолодитись хорошим кіно. 

На ці канікули ми обрали стрічку "Зелена книга". Але якщо цей фільм ви вже бачили, то ось ще кілька класних варіантів:

  • "Уся правда про ведмедів: фільм";
  • "Скубі-Ду";
  • "Дивовижна подорож доктора Дулітла";
  • "Маліфісента";
  • "Міст в Терабітію;
  • "Пригоди Паддінгтона"; 
  • "Ми придбали зоопарк".

І звісно, якщо ще не бачили, обов’язково передивіться Гаррі Поттера, бо куди ж без нього? 

Якщо ж всі вищезгадані стрічки ви вже переглядали, можете обрати давно і добре відомий вашій сім’ї фільм та подивитись його англійською. Це завжди відкриває нові грані вже відомого кіно чи мультику. 

Для першого перегляду краще обрати фільм англійською з англійськими субтитрами, це значно спростить розуміння та допоможе мозку швидше перелаштуватися. 

Великий вибір стрічок з якісними субтитрами ви можете знайти на Netflix, MEGOGO, Apple TV+ та Ororo.tv.

Нові настільні ігри

Також в планах організувати сімейну піца-вечірку з друзями за настільними іграми. 

Для себе ми обрали Ligretto мета якої першим розіграти всі карти колоди, та Саботер, де одні гравці перетворюються на золотошукачів і їх ціль прорити тунель до скарбів, а інші прагнуть завадити їм, саботуючи та створюючи перешкоди.

В залежності від ваших уподобань, ви також можете обрати для настільних ігор класичну Jenga ту саму, де необхідно будувати вежу та витягати блоки з основи та класти наверхню. Або ж Uno карткову гру, мета якої не дати іншим учасникам злити усі карти певного кольору. 

Можна спробувати й щось складніше, наприклад "Cluedo: Sherlock Edition", в якій гравці повинні з'ясувати, хто, чим і де скоїв злочин. 

[BANNER2]

Чи "Chronicles of Crime", яка поєднала у собі настільні ігри та гаджети. В ході розв'язання злочину з'являються штрих коди, які дають ще більше інформації про злочинця. А якщо у вас є 3d окуляри, ви зможете побачити місце злочину власними очима! 

Якщо ж дітям набридли звичайні ігри, підіть далі та здивуйте їх, взявши в аренду Xbox. 

Зараз є купа сервісів, які дають приставку та ігри на прокат, вам необхідно тільки визначитися з терміном та іграми. Тут список з 30 ігор, в які можна пограти з дітьми та здивувати їх. 

Дізнаватися нове 

Щоб збалансувати відпочинок та трішки розворушити мозок, ми зазвичай пізнаємо щось нове. 

Напркилад, цього разу доєдналися до цікавого і досить нестандартного онлайн-курсу від Єльського університету "The Science of Well-Being" (Наука про добробут). Цей курс вчить людей бути більш щасливими у повсякденному житті та не засмучуватися через маленькі негаразди. 

Більше онлайн-курсів на різноманітні тематики шукайте тут

Але не варто обмежуватися лише курсами. Ви можете вибрати будь-що, хоч уроки з гри на укулеле, хоч опанувати разом новий спорт. 

Життя – це рух

В нашому списку завжди обов'язково є пункти, які передбачають активний відпочинок. 

Поки ще дозволяє погода, ми обрали для себе катання на велосипеді містом. 

Круто, що зараз не потрібно ламати голову, де зберігати "залізного друга" і його можна просто взяти на прокат. Ми, наприклад, орендуємо у сервісі Bikenow.

Якщо ж ви не любите велосипед, можна обрати будь-яку іншу активність: прогулянку міським парком чи відправитися за грибами в ліс. 

Можна покататись на ролердромі, відвідати скеледром, зайнятись разом танцями, спробувати новий вид спорту, відвідати сімейний майстер-клас з гончарства чи живопису. 

До речі, якщо ви ще ніколи не робили карамельки та шоколад пошукайте такі майстер-класи у своєму місті. Це окремий вид творчості.   

Романтика 

 

Я велика прихильниця романтики й дочок теж вчу робити маленькі приємності. Тому ми організовуємо пікнік в парку поруч з домом.

Дівчата вже запросили своїх друзів, ми разом приготуємо смаколики для гостей, і навіть купили спеціальну корзинку, пледики та посуд для естетичного оформлення маленького свята. 

Також ми запросили до себе на ночівлю друзів дочок. Вони самостійно придумали тематику та програму вечірки.

Знаєте, що цікаво дітям потрібно набагато менше, ніж ми думаємо. Вони радіють кожній можливості прожити день якось інакше, ніж звичайно.

Канікули це прекрасний привід зробити те, що ви давно хотіли

Якщо ви не налаштовані на пікнік, то в залежності від біологічного годинника вашої дитини, можете прокинутися вдосвіта та зустріти світанок. Або ж поспати довше, але ввечері виїхати за місто та подивитися на зорепад.

Також ви можете запропонувати дитині написати своє найщиріше бажання на ліхтарику та запустити його у небо, аби воно швидше здійснилося. Чи просто влаштувати вдома розмови при свічках. 

Наша улюблена гра Скелет у шафі. Ідея в тому, що кожен почергово тримає свічку, а всі інші задають довільні запитання, на які тримач свічки має відповідати чесно і відкрито. 

Свічка іде по колу, а питання можуть ставати все більш особистими і неочікуваними.

Відвідати нове місце

Звісно, не можна провести усі канікули вдома, тому у нашому списку є пошук нових цікавих місць. 

Під час літніх канікул мої дівчата відкрили для себе дивовижний заклад з перевернутою будівлею "Кабачок на бочок". Цього ж разу вони обрали відвідати ресторан Індійської кухні Delhi Delhi та заняття паркуром.

Також дівчата записані до масажиста, а ще я готую для них особливий сюрприз зі спа-процедурами. Я поки не вирішила, буде це спа-вечір вдома чи в салоні. Але повірте, ароматна ванна зі свічками та різноманітними масками для обличчя й кремами всім прийдуться до душі. 

Діти радіють кожній можливості прожити день якось інакше, ніж звичайно

Але можна обрати й більш екстремальні. Наприклад, картинг чи кінний спорт. Або взагалі присвятити день рибалці, провести день на СТО чи щось в цьому дусі.  

Тут важливо дати право вибору саме дітям. Нехай самі знайдуть заклад, який хочуть відвідати, чи, можливо, вони вже мають місця, про які давно мріяли. Це може бути спортивний простір, кав'ярня, ресторан, творча майстерня, музей чи кінотеатр. 

Вклад у майбутнє

Цей пункт дуже важливий, оскільки нагадує дітям, що відпочинок відпочинком, а саморозвиток та роботу над собою ніхто не відміняв. 

Зазвичай діти не дуже хочуть займатись на канікулах, але якщо ви оберете курси та заняття, які відповідають захопленням та інтересам ваших дітей, проблем не виникне. 

Тому моя молодша донька Маруся піде у англомовний денний табір "Англійська+спеціалізація" від Грін Кантрі, а також попросила доступ до платформи для онлайн занять математикою, а старша Софія буде займатися дистанційно на курсі "Розмовний Light" та у танцювальній студії. Так ми поєднаємо навчання із фізичним навантаженням.

Але якщо англійська для вашої дитини це занадто, щоб не забути все, що вчили за канікули, можете грати в ігри з елементами вивчення англійської, переглядати фільми чи вчити слова улюблених пісень. Також ви можете вибрати курси на будь-яку іншу тематику.

Зробити те, що давно відкладали

А ще канікули це прекрасний привід зробити те, що ви давно хотіли, але все ніяк не вистачало часу. 

Тому ми плануємо перебрати одяг: літній заховати, осінньо-зимовий поміряти, попрати та розвісити, а ще відкласти малі та зіпсовані речі, взуття та верхній одяг, і скласти список покупок на заміну старим речам. 

Також будемо ловити золоту осінь для фотосесії. Дівчата самостійно підготували образи, продумали локацію та підібрали референси. Ми плануємо зробити аматорську зйомку на телефон, але ви можете замовити й професійну фотосесію. 

Крім того, доньки самостійно складуть список сніданків на перший навчальний тиждень та самі замовлять потрібні продукти в інтернет-магазинах. 

А потім ми проведемо півдня в магазині з канцтоварами, обираючи необхідне для навчання та гуртків. 

На канікулах класно займатись плануванням, вільний час дозволяє заздалегідь продумати й подбати про важливі питання. 

Тому ми складемо список родичів та друзів, яким потрібно підібрати подарунки на Миколая та Новий Рік, порахуємо необхідний бюджет і почнемо шукати все в Instagram. 

А ще нарешті створимо сімейний канал на YouTube з папками, закинемо туди відео з усіх пристроїв у сім'ї з правильними назвами, щоб можна було легко знайти все необхідне. 

І наприкінець відправимось в сусіднє місто, де зустрінемось з друзями дівчат з садочку, яких не бачили 3 роки.

А взагалі тут може бути безкінечна кількість варіантів. Наприклад: 

  • відкрити дітям банківські картки,
  • навчити робити замовлення на НП і забирати його,
  • навчити купувати онлайн,
  • йти кудись самостійно,
  • відвідати школу безпеки,
  • навчитися кликати про допомогу,
  • поглибити знання про власне тіло,
  • розібратися із засобами догляду за волосся та купити новенькі засоби,
  • скласти тижневе меню/меню сніданків/снеків,
  • запланувати святкування дня народження/організацію вечірки з друзями,
  • скласти список днів народження рідних, запланувати їм подарунки,
  • завантажити дітям зручні додатки для спільного складання списків та планування подій,
  • створити альбоми онлайн з фото/вибрати фотоспогади за останній рік чи кілька років і видрукувати такий альбом,
  • почати складати вішлісти до свят/днів народження.

Ось такі насичені та яскраві у нас вийшли плани на канікули. І при цьому у мене та доньок лишиться час на відпочинок і саморозвиток. 

Більшість з пунктів ми вже почали реалізовувати чи запланували заздалегідь, але завжди залишається місце для імпровізації та спонтанних рішень. 

Комбінуючи ідеї з різних списків, ви зможете ідеально спланувати ваш особистий час та час вашої дитини, а також перетворити канікули на незабутню пригоду.     

Наталія Лотоцька, освітянка, співзасновниця мережі шкіл англійської Green Country, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Які місця для відпочинку в Україні найчастіше шукають в Google. Тренди

Дистанційне навчання: сучасний формат освіти, який має лишитися

Чому на відпочинку час "пролітає". Пояснюють науковці

Чи є життя після відпочинку? 13 порад, як повернутись після відпусток на навчання чи роботу

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні