Оптимізм та реалії законопроєкту про тютюн

Оптимізм та реалії законопроєкту про тютюн

Спочатку тізер: В кабінетах МОЗу активно курять айкоси. Принаймні так було коли я звідти йшов. Не зважаючи на те, що це тютюновий виріб і що це МОЗ!!!

Коли робив зауваження – казали що це "тютюномісткий" виріб (таке визначення придумали в ДФС) і тому можна.

Те, що безпечність цієї цих дівайсів не доведена, а дослідження говорять про токсичність та канцерогенність диму (ок – аерозолю), усім байдуже. НЕМАЄ ПРЯМОЇ ЗАБОРОНИ, ДІРКА в законодавстві.

Переконаний – така ситуація у багатьох офісах та приміщеннях. Куріння (дим, запах = небезпека) повертається у приміщення з курцями.

Мій оптимізм у тому, що скоро це буде заборонено законом!

ВІДЕО ДНЯ

На днях зареєстровано доопрацьований антитютюновий законопроєкт №4358 – схвалений Комітетом з питань здоров’я нації як компромісний.

Доопрацювання та пошук компромісу тривав 4 місяці і Лада Булах провела значну роботу для досягнення того дзену в Комітеті, який називається "доопрацьованим" законопроєктом.

Голова комітету Михайло Радуцький виконав свою обіцянку міжнародним партнерам та, безумовно, виборцям, відстоювати інтереси громадського здоров’я перед корпоративним інтересами індустрії. Принаймні на цьому етапі.

Що, знову, запитаєте ви?

Так. Знову.

З 2015 під рейки цієї законодавчої ініціативи лягали, не шкодуючи своєї та партійної репутації, зокрема, Ніна Южаніна (чинний депутат ЄС) та Геннадій Кривошея (колишній "відданий" депутат НФ, недавній кандидат "За майбутнє").

Голова комітету Ольга Богомолець не могла нічого з цим зробити 3 роки ("не було консенсусу", і врешті навесні 2019 року один з антитюнових законопроєктів у залі провалили, а інший не розглянули.

Законопроєкт №4358 приводить норми та вимоги до тютюну у відповідність до правил ЄС (Директива 2014/40/EU) . Тобто, прирівнює права українців до мешканців країн ЄС у захисті від тютюну.

Звісно, у перспективі зменшуючи споживання сигарет та е-сигарет.

Це не подобалося індустрії – і це, чомусь, не подобалося і не подобається деяким депутатам.

Нова спроба привести національне законодавства у відповідність до стандартів ЄС в контролі над тютюном здійснена у січні 2020 (законопроєкт 2813). Але і цей парламент поки не став виключенням у використанні спаму для торпедування антитютюнових ініціатив.

Значним розчаруванням для мене було долучення Іванни Климпуш-Цинцадзе до процесу блокування.

У чому зашморг зараз. Не подобаються три речі нового законопроєкту:

🚬 Регулювання айкосів та інших видів новітніх форм вживання тютюну (приведення цих тютюнових виробів під норми регулювання тютюнових виробів).

🚬 Заборона викладки сигарет у вітринах.

🚬 Запровадження стандартизованої (однокольорної) упаковки сигарет.

Ок, лобісти в парламенті "збили" стандартизовану упаковку. Це стало основною причиною відправки законопроєкту 2813 на доопрацювання.

Ця норма не є вимогою директиви ЄС, але не заборонена директивою.

Тепер цієї норми немає в новому законопроєкті 4358 і це той компроміс, на який потрібно йти, напевно, для досягнення мети.

Викладка сигарет – це потужна форма реклами тютюну та прогалина в законодавстві. Ця норма не є частиною директиви, але рекомендована РКБТ та міжнародними експертами як ефективна стратегія зменшення споживання. І вона залишилася в законопроєкті 4358.

Регулювання айкосів. Не є частиною директиви, адже ці штуки зроблені після 2014, коли директива набула чинності.

В той же час, в директиві є відсилка на такі новітні продукти, а рішення сторін РКБТ 2018 р. визнає (Україна теж голосувала за нього), що такі продукти мають регулюватися як тютюнові вироби.

Як не дивно, саме до регулювання айкосів і було найбільше претензій у голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Саме до регулювання айкосів і було найбільше претензій.
Фото potatushkina.gmail.com/Depositphotos

Крім того аналогічну позицію займають депутати М. Заблоцький, Д. Чорний, Є. Петруняк, О. Юрченко, П. Павловський, які реєстрували альтернативні до 2813 законопроєкти, які були відхилені комітетом. Мовляв, в директиві цього немає, значить і нам не потрібно.

За цими аргументами я бачу, з однієї сторони, бажання формалізувати процес адаптації директиви виключно до тих норм, які є в директиві.

І, прикриваючись цим, збивати прогресивні норми, які не тільки не заборонені європейською директивою, а й дуже вітаються спільнотою громадського здоров’я (Франція, Угорщина, Великобританія, Словенія, Грузія уже реалізували цю ініціативу).

Також, оскільки індустрія заробляє шалені прибутки на "айкосах" та стіках через відсутність регулювання (як наслідок – активне вживання айкосів молоддю та некурцями = нікотинова залежність), їх регулювання (або преференційних режим) і стає основним предметом критики та супротиву законопроєкту. А інструментами виступають депутати.

Айкоси мають регулюватися як тютюнові вироби. Це логічна аксіома. Якщо хтось думає, що Україні рано це робити, то тут тільки комерційні інтереси.

Питання Trace & Tracking, на якому наполягають деякі депутати, можна врегулювати іншими законопроєктом або постановою КМУ. Воно складне і його потрібно розглядати окремо.

Отже. Голова профільного комітету та усі депутати підтримали законопроєкт без виключення. Це супер оскільки дає надію що компроміс досягнуто не тільки на папері.

І тепер трохи реалізму.

Зареєстрований законопроєкт без букви "д" (доопрацьований). Відповідно, можна подавати "альтернативні". Спам може проявитися знову.

Зареєстрований і проголосований – різні речі. Голосування за євроінтеграційний закон про безпеку та якість донорської крові (доопрацьований) довело, що голова комітету і його члени можуть творити дива для консолідації голосів навколо важливих ініціатив. Потрібен повтор!

Андрій Скіпальський, експерт з громадського здоров'я, голова правління ГО "Життя", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина AndreyPopov/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

В Україні посилюють відповідальність за продаж електронних сигарет дітям

Що робити з електронними сигаретами в Україні

Електронні сигарети вперше заборонять в США. Яка причина?

Заправки до вейпів та електронних сигарет можуть містити грибки та бактерії – дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні