Заправки до вейпів та електронних сигарет можуть містити грибки та бактерії – дослідження

— 24 квітня 2019, 12:24

Картриджі електронних сигарет та рідини для вейпа можуть містити бактерії, які викликають легеневі інфекції та астму.

Дослідники Гарвардського університету дослідили герметичні та вже відкриті зразки такої продукції 75 американських брендів.

У чверті з них знайшли сліди бактерій. Чотири з п’яти містили грибки, пише The Independent.

Нетривала насолода - в обмін на ризик розвитку астми. Воно справді того варте? Фото pressmaster/Depositphotos

Науковці шукали бактеріальні ендотоксини, які можуть викликати хвороби легень.

За словами одного з авторів дослідження професора Девіда Крістіні, знайдені токсини можуть викликати "гострі і хронічні респіраторні ефекти".

Бакретіальні забруднювачі частіше траплялися у тютюнових та ментолових ароматизаторах, тоді як глюкани у фруктових ароматизаторах та заправках.

Вважається, що електронні сигарети безпечніші за звичайні, бо вони містять нікотин, а не тютюн. Тютюн під час спалювання виділяє багато шкідливих речовин, які можуть провокувати рак. Однак, це не означає, що електронні сигарети не шкідливі.

Науковці кажуть, популярним такий тип куріння став порівняно нещодавно, тож вповні оцінити його шкоду для здоров’я ще не встигли.

Кілька досліджень, які вже були проведені раніше, свідчать, що добавки та ароматизатори, які містять заправки до сигарет, можуть завдавати шкоди людині.

Зокрема, перешкоджати здатності імунної системи очищати легені, спияти підвищенню рівня стійкості до антибіотиків та протигрибкових засобів.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні