Жінки – ключ до миру. Вони мають бути почуті та побачені

Жінки були виключені із миротворчих процесів упродовж всієї історії людства.

20 років тому було зроблено дуже важливий крок на шляху до їх повноцінної участі в цих процесах, коли 31 жовтня 2000 року Рада Безпеки ООН підписала Резолюцію 1325 "Жінки, мир, безпека".

Її ключовим закликом є обов’язкове, постійне та цілеспрямоване включення жінок до всіх аспектів мирних процесів.

З моменту прийняття Резолюції значно збільшилась кількість жінок та жіночих груп у перемовинах, які виконують роль офіційних посередників або підписантів, а також почастішало вживання гендерно-чутливої мови у мирних угодах. Втім, прогрес відбувається надто повільно.

Присутність жінок за столом мирних перемовин підвищує їхню ефективність та посилює відповідальність за виконання угод.

Статистичні дані свідчать про те, що участь жінок у перемовинах на 20% збільшує ймовірність укладення мирної угоди тривалістю щонайменше у два роки, та на 35% – такої, яка триватиме понад 15 років.

Коли жінки беруть участь у протестах, ті зазвичай лишаються мирними.

За прикладами далеко ходити не потрібно: прямо зараз у Білорусі, саме жінки очолюють мирний протест у відповідь на свавілля з боку влади.

Жінки очолювали маргіналізовані групи у Чилі, Лівані та Судані, просуваючи там соціальні зміни та сприяючи переходу до миру.

В Україні жінки брали активну участь в акціях протесту на Майдані нарівні з чоловіками.

Наразі вони продовжують робити свій внесок, зокрема, у вирішення конфлікту на сході країни, а також беруть участь у міжнародних миротворчих операціях, співпрацюючи з поліцією та військовими контингентами за кордоном.

У Збройних Силах України проходять службу понад 29 тисяч жінок-військових, що складає 14% від загальної кількості боєздатного військового персоналу, а близько 15 тисяч жінок мають статус учасника бойових дій.

Жінки також розширюють права і можливості інших жінок, які стикаються із множинною дискримінацією через конфлікт. Результатом такої роботи став план дій щодо реалізації Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

Розширення можливостей жінок у постраждалих від конфлікту громадах призводить до швидшого економічного відновлення та зменшення рівня бідності.

Зазвичай жінки першими реагують на проблеми у громадах, а також більш націлені на відновлення миру після фізичних, соціальних, економічних та психологічних збитків, що спричинені конфліктом, та відбудову громад.

Ми знаємо що мирні перемовини за повноцінної участі жінок є успішнішими, але історично ті майже не представлені в миротворчих процесах: за останні тридцять років лише 6% медіаторів, 6% підписантів і 13% учасників перемовин були жінками.

Навіть сьогодні, незважаючи на свій внесок, вони все ще недостатньо представлені в політичних процесах і перемовинах, а подекуди взагалі залишаються осторонь.

Лідерство жінок у миротворчих процесах інколи грає ключову роль.
Титульна світлина і ця DenysKuvaiev/Depositphotos

Мирні процеси в Україні тривають, а участі жінок у них суттєво бракує. Так, лише 2 жінки входять у склад української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Варто також наголосити, що важливою є не лише повноцінна участь, але й лідерство жінок у миротворчих процесах.

За 30 років представництво жінок в українському парламенті зросло до 21%. Але цього недостатньо: жінки очолюють 3 з 23 парламентських комітетів; така ж кількість жінок працює в Кабінеті Міністрів, що становить 17% його складу, і лише одна жінка очолює державну обласну адміністрацію, котрих в Україні 24.

Гендерні квоти могли б змінити ситуацію на краще, про що свідчить досвід країн, які постраждали від конфліктів.

Результатом цілеспрямованого включення жінок у мирні перемовини стає тривалий сталий мир.

Досвід та експертиза жінок роблять мирні процеси більш легітимними та можуть допомогти запобігти подальшому погіршенню ситуації в державі, зберегти мир, змінити динаміку обговорень, розширити тематичний спектр питань, а також усунути самі першопричини конфліктів.

28 жовтня 2020 року український уряд затвердив другий Національний план дій з виконання цієї резолюції на 2020-2025 роки.

План має допомогти забезпечити рівну та повноцінну участь жінок у запобіганні та подоланні конфліктів, встановленні миру, а також протидії гендерно-обумовленому насильству.

ООН Жінки підтримала цю ініціативу запуском кампанії "Жінки – ключ до миру".

Її мета – підвищити рівень обізнаності про роль жінок у миробудівних та миротворчих процесах, показавши реальні історії тих з них, хто опинились в епіцентрі конфліктних ситуацій – військових ветеранок, лікарок, викладачок, підприємниць, громадських активісток, лідерок груп самодопомоги та центрів соціальної реабілітації.

Ці жінки успішно подолали труднощі, спричинені конфліктом, та допомагають у цьому і іншим.

Ви можете дізнатися більше про цих звичайних жінок-миробудівниць, які надихають інших до дій, на сайті кампанії 1325.org.ua.

Еріка Квапілова, голова офісу ООН Жінки в Україні, спеціально для УП.Життя

Фото автора ООН Жінки/Андрій Максимов

Вас також може зацікавити:

Знайомтесь: перша жінка-водолаз в Україні, за показниками витриваліша за 70% претендентів

Українці здебільшого вважають, що справа жінки – сім’я, а чоловіка – заробітки. Опитування

"Ви ж не жінка, ви людина серйозна": Зеленського знову підловили на сексизмі. ВІДЕО

Чому жінки та ВВП пов’язані, й до чого тут персональний вибір

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні