Хто буде управляти лікарнями після війни: 6 обов’язкових навичок для медичних менеджерів

Хто буде управляти лікарнями після війни: 6 обов’язкових навичок для медичних менеджерів

Українська система охорона здоров’я вистояла і продовжує функціонувати, зокрема завдяки медичним професіоналам, і, звісно ж, управлінцям, які продовжують працювати та допомагати людям в умовах війни. Але часто їхні дії є інтуїтивними, оскільки багатьом не вистачає базових менеджерських компетенцій, особливо кризових.

Аби українська медицина й надалі розвивалася, нам потрібні сотні управлінців з сучасними навичками. Чому вони мають навчитися?

Уже 9 років війна продовжує впливати на всі, без виключення, сфери нашого життя. Зокрема перед випробуваннями опинилась і система охорони здоровʼя України, яка зазнала ще більшого тиску через проблеми, спричинені раніше пандемією.

Водночас розпочалася так звана інфраструктурна реформа. Регіони будуть вкотре переосмислювати свою мережу медичних закладів, структуру медичних послуг і потребу людей у цих послугах. Це непрості управлінські рішення і для місцевої влади, і для медичних закладів.

На мою думку, саме зараз вважливо розвивати ключові риси в управлінців в охороні здоров’я – швидкість реакцій та готовність до змін.

Яким ще навичкам варто навчати медичних управлінців в часи кризи та після неї?

Нові завдання вимагатимуть від медичних управлінців гнучкості, антикризового менеджменту, швидкості у прийнятті рішень, аналізу стратегічних ідей та створення нових стратегій управління.

Уже зараз потрібно готувати професіоналів – від розробників політики (міністрів, заступників та радників), до управлінців в охороні здоровʼя (керівників медзакладів, заступників керівників, менеджерів та головних медичних сестер), які зможуть ефективно працювати в кризових ситуаціях.

Які компетенції необхідно розвивати управлінцям у галузі охорони здоров‘я?

  • Стратегічний менеджмент. Вміння планувати й працювати із невизначеним майбутнім.
  • Антикризовий менеджмент. В кризові часи потрібно жити, а не лише "латати дірки". Потрібно залишатись ефективними та продуктивними й бачити можливості попри виклики.
  • Ефективні комунікації. Взаємодія з різними структурами та стейкхолдерами (військовими, державними, громадськими) – одне з ключових вмінь, важливе в умовах війни та післявоєнної відбудови.
  • Робота із людськими ресурсами. Потрібно вчитись створювати команди й ефективно ними управляти – підтримувати, мотивувати та забезпечувати розвиток людей.
  • Міжнародне співробітництво. Варто навчатись комунікувати та співпрацювати з міжнародними організаціями, які надають допомогу в умовах війни або післявоєнної відбудови.
  • Фандрейзинг та краудфандинг. Уміння залучати кошти до проєктів та установ – невіддільна навичка будь-якого управлінця.

Як управлінцю отримати ключові навички?

В Україні потрібні нові підходи до навчання медичних управлінців. Це означає, що заклади вищої та післядипломної освіти мають оновити свої програми, посилити викладання управлінських компетенцій – не тільки для менеджерів, але й для медиків-практиків.

Створюючи нові курси, важливо враховувати й кризи, що виникають під час війни та в період відбудови. Це допоможе системі охорони здоровʼя продовжувати трансформуватись і працювати належним чином.

Насправді такі освітні програми вже почали з'являтися. За формою – це класичні магістерські програми в університетах, а за змістом – актуальні та практичні дисципліни. Вони створені для лідерів у публічному секторі охорони здоров’я: розробників політик на національному і регіональному рівні, державних службовців та управлінських команд медичних закладів, які після навчання працюватимуть над трансформацією системи охорони здоровʼя.

Тепер справа за тим, щоб на всіх рівнях – уряду, органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я:

  • пропонували гранти та інші фінансові можливості для навчання медиків та управлінців;
  • стимулювали інновації, впроваджували нові методи та технології у галузі охорони здоровʼя, навіть в умовах кризи;
  • мотивували до навчання та розвитку молодих фахівців, які потенційно будуть майбутніми управлінцями в медичній сфері;
  • підтримували у здобутті актуальних компетенцій кваліфікованих управлінців, які зможуть ефективно керувати новими медичними закладами.

Розвиток управлінських компетенцій, адаптація до екстремальних ситуацій та постійне підвищення професійної кваліфікації – всі ці фактори стануть в пригоді не лише під час війни, а й у процесі відбудови. А з новими професійними управлінцями ми матимемо змогу забезпечити відновлення системи охорони здоровʼя на довготривалій основі.

Матвій Хренов, співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC), спеціально для УП. Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Реклама:

Головне сьогодні