Міста після пандемії COVID-19: нова реальність – нові правила 

Міста після пандемії COVID-19: нова реальність – нові правила 

Довгоочікуване послаблення карантину в Україні і Європі дозволило багатьом повернутися до роботи і звичного життя.

Проте багатьом здається, що разом із тимчасовими обмеженнями зникла чи стала мінімальною небезпека захворіти на коронавірус. Це ілюзія.

Поки світ не отримав вакцину – спалахи захворюваності на COVID-19 такі ж реальні, як і два місяці тому.

В першу чергу, під загрозою здоров’я і життя людей із груп ризику, в Україні це кілька мільйонів людей.

Треба визнати: внаслідок пандемії реальність змінилася і нам потрібно звикати до нових правил у буденному житті, а не тільки на час карантину.

Зараз багато говорять про те, що маски стають повсякденним аксесуаром, а санітайзери мають бути всюди як звичайна частина антуражу. Але це тільки вершина айсбергу.

На часі розмови про те, як ми маємо змінити устрій великих міст насправді з точки зору епідеміології. Саме мешканці міст у більшій небезпеці через неминучі і постійні великі скупчення людей.

Не буду говорити про складні технологічні рішення, хоча впевнений, що варто дивитися і в цей бік.

Давайте почнемо з тих самих простих речей, які рятують життя.

[BANNER1]

Маркування та доступність

У міському просторі нас повсякчасно мають повертати до нової реальності маркування і нагадування.

Скільки б не повторювали у ЗМІ про соціальну дистанцію, миття рук, засоби індивідуальної безпеки відповідні маркування мають бути всюди у громадських місцях.

Окремо гостре питання для наших міст доступність вбиралень у місті. Місця для миття рук мають бути публічні і відповідно промарковані для відвідувачів. Так само як і обладнані засобами для цього рідке мило, одноразові рушники.

Там, де неможливо зробити публічні вбиральні мають з’явитися санітайзери.

Дітям важче постійно пам’ятати про миття рук. У школах і дитсадках всюди мають бути маркування і нагадування про миття рук.

А поки у деяких дитячих садочках і школах немає навіть гарячої води, часто немає елементарного мила. Місцева влада має вирішити це питання раз і назавжди.

Для наших міст це все ще виклик. Тільки у мізерній кількості адміністративних будівель є комфортні вбиральні. Але у новій реальності це більше не розкіш. Це доступний для всіх елемент інфраструктури міста.

[BANNER2]

Карантинні звички – нова буденність

Жорсткі обмеження на відвідування місць надання сервісів не можуть тривати постійно.

Ще один тривалий локдаун Україні не по кишені. Значить треба вчитися працювати в умовах високих епідеміологічних ризиків.

Під час карантину до нових умов почали пристосовуватися медичні заклади. Тепер черга всіх інших.

На карантині більшість почала виробляти нові звички наприклад, правильно і часто мити чи обробляти антисептиками руки або бути уважним до свого здоров’я при появі вже перших симптомів респіраторного захворювання.

Але тепер нові навички мають вкорінитися і стати частиною посткарантинного життя. Наприклад, забути про звичку "хворіти на роботі".

Тут мають активно долучитися роботодавці. Необхідно терміново створювати нову культуру "захворів сиди вдома".

Паралельно на випадок лікарняного чи вимушеної обсервації продумувати наперед можливості для віддаленої роботи або швидкої заміни працівників з числа співробітників компанії чи навіть на аутсорсі.

[BANNER3]

Безпечний громадський транспорт

Громадський транспорт це, мабуть, єдине місце, де варто бути одразу і у масці, і у рукавичках. Там ризик заразитися доволі високий через великий потік пасажирів.

Місцевій владі варто вже почати вирішувати, як уникати забитих автобусів і маршруток у години пік. Тепер це не тільки питання комфорту, а здоров’я та іноді навіть життя.

Містам є ще одна причина задуматися про розвиток велосипедної культури. За карантин багато хто призвичаївся до цього з епідеміологічної точки зору ідеального транспортного засобу. Однак відповідна інфраструктура в містах так і не з’явилася.

Утилізація засобів індивідуального захисту

З пандемією у життя наших міст прийшов і новий вид масових відходів використані маски або респіратори та одноразові рукавички.

Кожен з нас має вміти правильно знімати засоби захисту і складати в окремий пакет.

А тим часом місцева влада має забезпечити окремі контейнери для особливого сміття і безпечну його утилізацію.

В Україні працюють компанії, які мають ліцензії на вивезення та утилізацію медичних виробів.

Думаю, найближчим часом їх ринок зросте, адже тепер їхніми клієнтами будуть не тільки лікарні, а цілі міста.

[BANNER4]

Сервіси без черг

Пандемія чудовий шанс для України нарешті позбутися черг у муніципальних та приватних сервісних службах.

Карантин показав, що попередній запис, електронна черга та подання документів онлайн уже не такі недосяжні, як здавалося.

Корисні напрацювання під час карантину мають стати системною і постійною практикою. Якщо для цього треба переглянути нормативні документи – треба переглянути, якщо потрібно і законодавство.

Розділення потоків відвідувачів

Практично у кожній адміністративній будівлі є запасний або пожежний вихід.

А значить є можливість організувати потік відвідувачів так, щоб вони не перетиналися. В одні двері лише вхід, в інші тільки вихід.

Також варто нарешті зайнятися внутрішньою навігацією, продумати маршрути для різних груп відвідувачів і зробити їх послідовними та логічними. Продумати комфортні зони очікування із дотриманням вимог до соціальної дистанції.

Якщо приміщення не дозволяє розділити потоки відвідувачів, є сенс подумати про роботу спеціалістів по змінах до та після обіду.

Так можна забезпечити безпечні умови перебування і для співробітників, і для відвідувачам.

[BANNER5]

Сервіси для груп ризику

Завсідники черг у банках та інших муніципальних служб люди, старші 60 років. Це найчисельніша група ризику.

Соціальні служби разом з комерційними банками, мобільними операторами, платіжними системами мають продовжувати навчати цих людей та обслуговувати їх в першу чергу.

Міський простір має стати безпечним. Посткарантинна історія вже почалася.

Матвій Хренов, радник міністра охорони здоров’я у 2018-2019 роках, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина HayDmitriy/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Як використовувати гумові рукавички та для чого вони потрібні. Поради експертів

Чи є гумові рукавички надійним захистом проти COVID-19? Пояснюють експерти

6 порад про те, як допомогти дитині звикнути до маски на обличчі

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні