Дім, де живе джаз

"Я був свідком, як необжитий актовий зал і три поверхи взуттєвої фабрики перетворювались на затишний дім, як тут почалась "движуха", - пригадує відомий джазмен Олексій Коган.

Тепер у "Майстер-класі", про який розповідає Коган, регулярно проводяться джазові вечори. По суті, це місце єдине у столиці, де джазові концерти є не випадковими подіями, а регулярним дійством, де грають навіть діти (фестиваль "Окешкин джаз").

Нині триповерхова будівля "Майстер-класу" вміщує центр навчання і розваг для дітей від 1 до 6 років (Окешкин клуб), школу англійської мови "Оксфорд Клас", i-Klass – освітній центр інформаційних технологій, а також культурний простір, де проходять презентації, виставки, покази фільмів і концерти.

Для мистецьких заходів "Майстер-клас" надає приміщення безкоштовно. Останній масштабний проект тут – "Картографія" за мотивами книжки Оксани Забужко "З мапи книг і людей".

"Якщо це культурні проекти, то на нас як на безкоштовний майданчик можна розраховувати", - відзначає директор "Майстер класу" Ірина Буданська.

Дитсадок як поштовх

"Все почалося з Англії. За своєю першою освітою я – вчитель англійської мови. У 90-х роках вперше потрапила до Оксфорду і зрозуміла, що таке мова і як її потрібно вивчати. Це було зовсім по-іншому, ніж викладали у школі, в інституті. Мені дуже хотілося цим поділиться", - розповідає Ірина Буданська.

За фінансової підтримки чоловіка-бізнесмена вона відкрила у Києві школу англійської мови "Оксфорд клас", яка функціонує 17 років.

"За будь-якою справою є особистий мотив. Перший особистий мотив - моя любов до мови, до Англії. Центр раннього розвитку "Окешкин клуб" теж з’явився через особисте. Коли молодшій доньці було 3 роки, я почала шукати для неї дитячий садок. Обійшла весь район, але садки тоді закрилися. Це був 2000-2001 рік. Так з’явилась ідея створення центру раннього розвитку", - пригадує Буданська.

В "Окешці" завжди людно

Проект народився з потреби в альтернативній освіті.

Тепер в "Окешкиному клубі" діти від 1 до 6 років готуються до школи, співають, танцюють, грають на музичних інструментах та вивчають англійську мову. В одній з кімнат навіть зімітоване шкільне приміщення - з дошкою і рядами парт. Це такий м’який перехід від поблажливого і демократичного альтернативного виховання у центрі раннього розвитку до умов звичайної школи.

Діти навчаються невеликими групами

Аналогів "Окешкиного клубу" у столиці нині безліч у різних цінових категоріях. Але Буданська каже, що як школа англійської мови, так і центр раннього розвитку вже прибуткові проекти – у Києві є потреба у знаннях понад шкільну програму.

"Такі центри, як "Майстер клас" можуть бути якимись індикаторами процесів, які відбуваються у суспільстві", - пояснює Буданська, адже спеціалізовані курси певною мірою доповнюють те, що надається за державною програмою.

"У школі акценти робляться на навики читання і письмо, тут - на розмову. Хтось ходить в школу і бере уроки додатково. Таким чином виходить цілісна картинка", - каже пані Ірина.

Школа англійської мови "Оксфорд клас"

Разом з тим вона розповідає, що її власні діти ходять у звичайну школу з поглибленим вивченням французької мови.

"Тут, у "Майстер-класі" вони відвідують багато занять – музика, театр. Я не знаю, який вибір зроблять доньки, але я б хотіла, щоб вони отримали базу тут, а вже потім поїхали кудись вчитись", - каже вона.

"Звісно, закордоном освіта краща, але є інші речі, які не менш важливі. В Англії дуже рано дітей віддають їх в школу. У нас інші стосунки між членами сім’ї, інші цінності", - зазначає керівник дому освіти і культури.

"Закордонні школи - це хороша можливість десь повчитись, коли ти вже сформувався чи майже сформувався", - підсумовує Буданська.

Ірина Буданська: "Такі центри, як "Майстер клас" можуть бути якимись індикаторами процесів, які відбуваються у суспільстві"

Місце зустрічі

Впродовж кількох останніх років у столиці почали з’являтись цікаві площадки для творчих людей. У культурному просторі "Часопис" постійно відбуваються дискусії, музичні вечори, цікаві зустрічі з непересічними людьми. Creative space 12 - експериментальне кафе, дизайн-бутік, шоу-рум, лекторій і майданчик для молодіжної тусовки. LabCombinat - це проект для експериментів у живописі, фотографії, графіці, скульптурі, перформансі, відео-арті, театрі і музиці.

"Кожен намагається знайти свою нішу, хтось - у освіті, хтось - у музичних культурних проектах", - каже Буданська. 5 років тому, коли з’явився "Майстер-клас" (об'єднались кілька проектів: "Оксфорд-клас", "Окешка", центр інформаційних технологій І-клас) потреба у таких центрах була ще більшою.

Хоча досі "Майстер-клас" не вдалось вивести на самоокупність. Як пояснює Буданська, заклад заробляє гроші освітніми проектами, а у культурні заходи доводиться вкладати власні кошти. Через високу орендну плату приміщень, про прибутки наразі не йдеться.

Центр інформаційних технологій І-клас теж у приміщенні "Майстер класу"

"Майстер-клас" підтримує камерний оркестр "New Era Orchestra" та фестиваль Jazz in Kiev, співпрацює з кінофестивалем "Молодість", допомагає організовувати фестиваль сучасного мистецтва "Гогольфест".

"Ми зробили кілька проектів і зрозуміли, що люди читають. Зал був переповнений. Це така тенденція часу – читати, писати. Тому ми будемо частіше робити літературні вечори", - розповідає про плани Буданська.

У закладі відбуваються безкоштовні музичні майстер-класи для дітей і вже 3 роки існує дитячий фестиваль, що проходить безкоштовно, на різних майданчиках.

"Окешкин джаз"

"Причому ми йшли по шляху, що це фестиваль - не конкурс, тому що, як сказав Льоша Коган, жодна дитяча сльозинка не варта того, щоб були всі ці номінації", - посміхається пані Ірина.

"Тут відбувається те, що називається зараз модним словом "синергія". Дуже цікаво, коли аудиторія змішується. Наприклад, є кістяк людей, які ходять на джазові концерти. Є кістяк людей, які приходять на академічну музику, які люблять кіно. А в якийсь момент стається так, що хтось відкриває тут для себе новий світ", - розповідає Буданська.

Реклама:

Головне сьогодні