Оскар 2013: Перемога "Арго" і падіння найкращої акторки

Завершилася 85-та, ювілейна та приурочена до Бондіади церемонія вручення премій Американської академії кіномистецтв "Оскар".

Церемонія традиційно проходила в кінотеатрі "Кодак", перейменованого у "Долбі" через банкрутство компанії.

Зазначимо, що лідером за кількістю номінацій був фільм Стівена Спілберга "Лінкольн". Його номінували 12 разів. Утім, головну нагороду отримала стрічка режисера-новачка та популярного кіноактора Бена Аффлека - "Арго".

Команда "Арго" отримує головний "Оскар" у номінації "Найкращий фільм"

Це нагородження не стало несподіванкою, адже саме "Арго" називали найбільш імовірним переможцем після того, як фільм отримав нагороду кінорежисерів США.

За словами продюсера стрічки Гранта Хеслова, він пишається і фільмом, і режисером картини. Сам Аффлек подякував Стівену Спілбергу та іншим номінантам, а також своїй дружині Дженніфер Гарнер за "роботу над шлюбом".

Драма "Операція "Арго", у якій ідеться про порятунок американських дипломатів, захоплених в революційному Ірані в 1980 році, також здобула цьогорічний "Золотий глобус", нагороди BAFTA, відзнаки гільдії акторів і сценаристів.

У номінації "Найкращий фільм року" було десятеро претендентів: "Звірі Дикого Півдня" Бена Зайтліна, "Джанго Вільний" Квентіна Тарантіно, "Мій хлопець — псих" Девіда Рассела, "Лінкольн" Стівена Спілберга, "Знедолені" Тома Хупера, "Мета номер 1" Кетрін Бігелоу, "Кохання" Міхаеля Ханеке, "Життя Пі" Енга Лі.

Найкращим актором став Деніель Дей Льюїс. Для актора це вже третій "Оскар".

Отримуючи статуетку із рук американської актриси Меріл Стріп, Деніель Дей Льюїс пожартував: "Насправді мені довірили роль Маргарет Тетчер...а Меріл була першим вибором Стефана на роль Лінкольна".

Він також подякував своїй дружині Ребецці Міллер, за те, що живе "із дивним чоловіком, який кожну нову роль одягає на себе".

Перший "Оскар" Деніель Дей Льюїс оримав у 1989-ому році за стрічку "Моя ліва нога". Другий дістався акторові у 2007-ому році за фільм "Нафта". За роль президента Лінкольна актор також отримав "Золотий глобус".

Найкращим актором став Деніель Дей Льюїс

Перемогу акторові принесла автобіографічна стрічка про американського президента Авраама Лінкольна.

А от свій перший "Оскар" отримала актриса Дженніфер Лоуренс за роль у стрічці "Мій хлопець - псих".

Страшенно схвильована, вона сказала, що почувається жахливо ніяково, бо впала. Актриса навіть почала з цього свою промову, перш ніж перейти до "списку подяк".

Найкраща актриса - Дженніфер Лоуренс

За сюжетом фільму "Мій хлопець - псих" хворий на біполярний розлад Пет, виписується із психлікарні і повертається до батьківського дому. По приїзді Пет дізнається, що дружина покинула його, а справи батьків йдуть дуже кепсько.

Хлопець відчайдушно намагається повернутися до нормального життя, аж тут зустрічається із Тіффані – дівчиною, в якої теж чимало проблем із психікою

За "Оскар" як найкраща виконавиця головної ролі також номінувалися Емманюель Ріва ("Кохання"), Квензане Уолліс ("Звірі дикого Півдня"), Джессіка Честейн ("Мета номер один") та Наомі Уоттс ("Неможливе").

В свою чергу, Енн Хетеуей отримала Оскара за найкращу роль другого плану за фільм "Знедолені". Тримаючи в руках статуетку, схвильована Хетевей сказала: "О, це здіснилось!".

Серед номінантів на цю нагороду були: Саллі Філд за роль у стрічці "Лінкольн", Емі Адамс ("Майстер"), Джекі Уівер ("Мій хлопець псих") та Хелен Хант за роль у стрічці "Сурогат".

Найкращим актором другого плану став Крістоф Вальц, за роль доктора Шульца у фільмі Квентіна Тарантіно "Джанго вільний".

Крістоф Вальц отримує "Оскар" вдруге за останні 3 роки

Для Вальца це вже другий "Оскар" за останні 3 роки. Попередню свою статуетку він отримав за роль гітлерівця Ганса Ланди у фільмі Тарантіно "Безславні виротки"(2010 рік).

У "Джанго вільний" актор зіграв роль витонченого європейця, який може холоднокровно вбивати злочинців, але ні за що не потисне руку рабовласникові, якого зневажає.

"Моя безмежна вдячність доктору Шульцу. Тобто його творцеві і творцеві його вражаючого світу - Квентінові Тарантіно", - сказав Крістоф Вальц, отримуючи статуетку.

Стрічка австрійського режисера Міхаеля Ханеке "Кохання" здобула "Оскар" як найкращий іншомовний фільм.

Міхаель Ханеке з "Оскаром" за найкращий іншомовний фільм

До цього "Кохання" вже встигла здобути Золоту Пальму в Каннах, "Золотий глобус", нагороду Британської академії кіно і телевізійних мистецтв (The British Academy of Film and Television Arts, BAFTA), та інші.

Енг Лі переміг у номінації "Найкращий режисер" за фільм "Життя Пі".

"Оскар" за режисуру отримав Енг Лі за фільм "Життя Пі"

"Дякую, фільм гарний", - сказав режисер, отримуючи нагороду.

Крім нього на цю нагороду претендували Стівен Спілберг ("Лінкольн"), Бен Зайтлін ("Звірі дикого півдня"), Девід О.Рассел ("Мій хлопець - псих") та Міхаель Ханеке ("Кохання").

"Життя Пі" є екранізацією однойменного роману канадського письменника Янна Мартела, в якому йдеться про довге плавання індійського юнака Тихим океаном, і водночас про його власні стосунки з богом.

Через скруту батько Пі – власник зоопарку в Пондішері – вирішує пребратися зі своєю родиною до Канади, продати там тварин і розпочати нове життя. Він купує квитки на японське вантажне судно, та у районі Маріанської западини стається катастрофа, корабель тоне, і з усі присутніх на бортувиживає тільки Пі, а також зебра, гієна, орангутанг та бенгальський тигр на ім’я Річард Паркер. І у цих умовах Пі бореться за життя.

Премію за оригінальний сценрій отримав Квентін Тарантіно за стрічку "Джанго звільнений".

"Я маю обирати потрібних людей. І цього разу, мені це вдалося", - сказав Тарантіно.

Найкращою композицією із кінофільма на 85-ій церемонії вручення "Оскара" визнали пісню із фільму "007: Координати Скайфолл".Статуетки отримали автори музики та слів - співачка Адель та Пол Епворт.

Голос Адель тремтів, коли вона виголошувала слова подяки. "Це неймовірно", - сказала вона. Вона подякувала Полу Епворту, а також батькові свого сина Саймону Конекі. "Я люблю тебе, малюк", - сказала вона.

На здобуття премії також претендували композиції із фільмів: "Життя Пі", "Знедолені" та "Третій зайвий".

Як відомо, жодного разу, пісня із фільму про Бонда не отримувала нагород.

Крім того, статуетку за "Найращу операторську роботу" отримала Клаудія Міранда, за роботу над фільмом "Життя Пі". Ії конкурентами були оператори стрічок: "Анна Кареніна", "Джанго звільнений", "Лінкольн" та "007: Координати Скайфолл".

Статуетку за "Найкращі візуальні ефекти" отримали Білл Вестенхофер, Гійом Рошрон, Ерік де Боер та Дональд Елліотт за стрічку "Життя Пі".

Оскара у номінації "Найкращий монтаж" отримала стрічка Бена Аффлека "Арго".

За "Найкращий костюм" статуетку отримала стрічка "Анна Кареніна", а премію за "Найкраще художнє оформлення" дісталася фільму "Лінкольн".

Статуетку за "Найкращий монтаж звуку" отримали одразу два номінанти: "007: Координати Скайфолл" та "Мета номер один".

Фото The New York Times та The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні