Матвієнка, якого вигнали з київської Опери, запросили у Большой театр

— 20 травня 2013, 17:40

Зірка світового балету українець Денис Матвієнко отримав запрошення московського Большого театру - увійти до легендарного балету Юрія Григоровича "Спартак".

Денис готує також дві прем'єрні вистави в American Ballet Theatre, розповів він Zn.ua.

Матвієнко не хоче витрачати сили на судові тяжби з Національною оперою України, звідки його змусило піти керівництво.

[L]"Мені пропонували звернутися до суду у цій справі. І, очевидно, можна було б це зробити. І, можливо, я б виграв. Але мені не хочеться цим займатися. Не хочеться опускатися до рівня розборок, з'ясувань стосунків. Та й на кого в Києві до суду подавати? На тих, хто керує театром, чи на тих, хто керує культурою в країні?", - заявив він.

"До того ж я хочу ще раз прояснити свою позицію. У мене немає потреби боротися за владу в українському театрі. Мені хочеться боротися за творчість. І ніколи у мене не було мети покерувати, мета була інша - спробувати донести до нашого прекрасного театру ті сигнали і ті тенденції, які сьогодні хвилюють світ сучасного балету", - додав Матвієнко.

Говорячи про "Спартак" на сцені Великого театру, Денис зізнався, що мріяв запросити Юрія Григоровича в Національну оперу України.

"Це великий хореограф, він відомий у всьому світі. Свого часу я танцював "Корсар" в Краснодарі, коли там працював Юрій Миколайович. Такі особистості як Юрій Григорович, Наталія Макарова, Ніна Ананіашвілі освячують українську балетну сцену, коли наші артисти починають з ними працювати", - сказав він.

Тим не менш, Матвієнко не має наміру остаточно розлучатися з Україною, маючи з десяток престижних запрошень.

У його планах - великий балетний вечір спільно з Ніною Ананіашвілі на сцені палацу "Україна" в середині червня, а також підготовка прем'єрного балетного проекту на одній з вітчизняних сцен, назву якого Матвієнко поки не афішує. Однак каже, що до роботи будуть залучені кращі сили не тільки України, а й світового балету.

Як відомо, Матвієнко півтора роки тому був публічно представлений як керівник балетної трупи Національної опери України. Але 27 березня 2013 його змістили з посади, заявивши, що він ніколи не був художнім керівником балету.

Реклама:

Головне сьогодні