Модна премія: "натхнення" Єфросиніна і нагорода для Світлани Бевзи. Фото

В останні дні весни українська фешн-спільнота традиційно підсумовує черговий модний сезон Премією в галузі модної індустрії – BEST FASHION AWARDS. Церемонія відбувається вже четвертий рік поспіль, і лише торік через футбольний чемпіонат Євро 2012 вручення кришталевих статуеток було перенесено на осінь.

Нагадаємо, що BEST FASHION AWARDS вручається у шести офіційних номінаціях: "Найкращий дизайнер жіночого одягу", "Найкращий дизайнер чоловічого одягу", "Найкращий дизайнер аксесуарів", премія "За найкращу fashion-постановку", "Відкриття року" та "За визначний внесок у розвиток української моди".

Премія BFA оцінює представлені колекції двох попередніх сезонів. Долю нагород визначає група запрошених експертів.

Цього року список експертної групи розширили до 35 осіб замість звичних 30, відбулися суттєві зміни в складі журі.

До категорій експертів, окрім журналістів, модних критиків, байєрів і публічних осіб, додалися стилісти: Веніамін Брикалін, відомий своєю співпрацею на показах Лілі Літковськї та Андре Тана, і Юрій Жуйков, який працює над образами світських панянок і телеведучих.

Протягом трьох попередніх років організатори експериментували з місцем та форматом проведення церемонії, але нинішня подія відбулася майже за таким же сценарієм, що і минулорічна.

Вдруге поспіль свято проходить в бенкетному залі одного з київських готелів у форматі неформального спілкування, розпивання шампанського за столиками, без пафосного концертного конферансу і розважальної програми.

Ведучою вечора стала струнка Сніжана Егорова, вбрана у чорну елегантну сукню від Лілії Пустовіт.

[L]На подію збираються здебільшого дизайнери, модні журналісти, байєри модних магазинів і невелике коло знаменитостей, дотичних до української моди. Від гостей організатори вимагали дотримання заявленого дрес-коду – creative black tie. Але дехто з візитерів прийшов на захід аж надто "creative": в шортах чи у в’єтнамках.

Жінки обрали для вечора переважно довгі сукні у класичному чорному кольорі, оздоблені мереживом або напівпрозорим шифоном: переважна більшість світських дам не експериментує з кольором.

Актуальними стали наряди у білому кольорі. Зокрема, модні білі сукні обрали для себе засновниця Українського Тижня Моди Ірина Данилевська і співачка Джамала. Популярними в цьому сезоні виявилися жовті наряди і масивна біжутерія.

Основна частина церемонії пройшла дуже спокійно і в робочому ритмі. Тим не менше, з усіма виходами і оголошеннями свято затяглося далеко за опівніч.

Перед офіційною частиною в холі було роздано декілька додаткових, "бонусних" відзнак.

Так, найбільш суперечливий український дизайнер Андре Тан, який зазвичай не потрапляє до основного списку номінантів, дістав нагороду від одного з друкованих видань. За нього як кращого дизайнера голосували читачі глянцю.

Можна сказати, що Тан отримав своєрідний "приз глядацьких симпатій". В приватній розмові Андрій зізнався, що не вважає BFA справді авторитетною нагородою, але вона має місце для відкриття нових дизайнерів.

Церемонія розпочалася з оголошення премії молодим дизайнерам, які представляють свою творчість на національному чи міжнародному рівні не більше п’яти сезонів. І це одна з двох відзнак, яку дизайнер не може отримати двічі. Премії у цій номінації вже отримували Олександр Каневський, Артем Климчук і Марія Бех.

В номінації "Відкриття року" цього разу опинилися аж шість дівчат. Імена номінантів можна вважати чи не найсправедливішим вибором суддів: Олена Бурба з іноземною фешн-освітою і неймовірно жіночними колекціями, яка вже другий рік поспіль висувається в даній номінації, Надя Дзяк, з власним брендом одягу класу люкс з 2008 року, Ксенія Кірєєва з притаманним їй мінімалістичним стилем, двічі номінована Олена Пржонська, Олена Рева з ніжними жіночними образами і самобутня Яся Хоменко з унікальним творчим почерком.

Отримала нагороду Ксенія Кірєєва, яка прийшла у велику моду після роботи стилістом телевізійних проектів та музичних кліпів. З березня 2012 року Ксенія стала учасником Ukrainian Fashion Week. У своїх творчості дівчина полюбляє вишколені образи, чіткі лінії та лаконічні силуети і часто використовує натуральну шкіру – улюблений матеріал дизайнерки.

Ксенія Кірєєва отримала премію "Відкриття року" з рук головного редактора "ELLE-Украина" Соні Забуги та композитора Дмитра Шурова

В номінації "Найкращий дизайнер аксесуарів" вкотре звучить ім’я Ірини Каравай, а серед інших номінантів Світлана Бевза, дует Каменська/Кононова, Ліля Літковська і Лілія Пустовіт: всі вони створюють додаткові колекції одягу та аксесуарів для відомої мережі взуттєвих магазинів. Минулого року премію вибороли Наталя Каменська та Олеся Кононова, до цього двічі поспіль нагорода опинялась в руках Ірини Каравай.

За дивним збігом Наталя Каменська та Олеся Кононова вдруге забрали премію цього року. Не дивлячись на те, що відзначитись в одній номінації два роки поспіль – нечувана вдача і ознака високого рівня професійності, дівчата перед оголошенням були спокійними, адже в їхньому тріумфальному минулорічному доробку ще одна вагома відзнака – найголовніша премія "Найкращий дизайнер жіночого одягу".

Премію "Найкращий дизайнер аксесуарів" Олександр Шовковський вручив дуету Наталії Каменській та Олесі Кононовій

Основна інтрига наступної нагороди "За найкращу fashion-постановку" точилася навколо трьох номінантів: незмінного Олексія Залевського з його дефіле на пуантах у виконанні артистів балету Національної Опери України, Віктора Анісімова з дорослими колекціями одягу на дітях-моделях, і Володимира Подоляна з показом, під час якого в залі падав сніг. До списку номінантів чомусь потрапили Ліля Літковська і творчий тандем Каменська/Кононова.

Другий рік поспіль нагороду забирає Володимир Подолян. На сцену дизайнер вийшов не один, а з режисером, який і організував снігове шоу в приміщенні Мистецького Арсеналу. Саме Євген Тимохін і забрав статуетку з рук іншого креативщика – музиканта Олега Скрипки.

Дизайнера Володимира Подоляна оголошено лауреатом премії "За найкращу fashion-постановку", а статуетку отримує режисер його показів Євген Тимохін

Премію "Натхнення" – єдину премію, номінантів якої висувають особисто дизайнери, отримала цього року телеведуча Маша Єфросиніна. Красуня була ведучою першої церемонії вручення премії у 2010 році, а преміальну кришталеву статуетку отримала з рук видавчині Ірини Турбаєвської та продюсера Українського Тижня Моди Володимира Нечипорука.

Маша не одразу знайшла слова подяки. Зазвичай балакуча дівчина так перехвилювалася, ще довго затиналася, потім дякувала, а зрештою публічно зізналася, що навмисне худла заради дизайнерської сукні: "Я худла, щоб влізти в цей довбаний розмір XS".

Маша Єфросиніна стала "Натхненням" українських дизайнерів

Нарешті, найбільш суперечлива і обговорювана в широких колах премія "Найкращий дизайнер чоловічого одягу" вперше дісталася не Віктору Анісімову. До цього ніхто не міг побороти донецького дизайнера, й Анісімов щорічно, а загалом, тричі, здобував цю нагороду. В кулуарах передрікали такий результат подій, адже дизайнер відійшов на два останніх сезони від створення виключно чоловічих колекцій, і на запитання стосовно творчого переорієнтування жартував, що хоче дати можливість іншим здобути перемогу.

Симпатики української чоловічої моди тримали кулачки за Сержа Смоліна. Скромний та інтелігентний дизайнер створює "дорослу моду" – дивовижний чоловічий стиль, класичний одяг з точеними формами й ідеальною посадкою.

Але симпатії модних експертів розділилися між двома іншими дизайнерами-чоловіками: Олександром Каневським – "Відкриття року-2010" і Артемом Климчуком – "Відкриття року-2011". Зрештою, в творчій дуелі перемогу здобув Артем Климчук – дизайнер з яскравими нестандартними чоловічими образами.

Артем Климчук отримав премію "Найкращий дизайнер чоловічого одягу". Вручали нагороду Ігор Кондратюк та Маша Єфросиніна

За головну премію церемонії "Найкращий дизайнер жіночого одягу" боролись лише чотири учасниці: Світлана Бевза, дует Каменська/Кононова, Ліля Літковська і Лілія Пустовіт. Цікаво, що троє з них вже отримували нагороди в попередні роки. Тому цілком логічним і справедливим було відмітити четверту претендентку – Світлану Бевзу.

Дизайнерка сповідує мінімалізм у моді, її творчість пронизана конструктивізмом, декоративною і кольоровою стриманістю, лаконічністю силуетів і чистими лініями. Одяг від Бевзи виглядає справді аристократично, тому до вподоби представницям українського бомонду. Крайня колекція Бевзи запам’яталась дивовижним авторським принтом лялькових облич, що зробило і крім того знамениті сукні Бевзи помітними в будь-якому товаристві.

Нагороду кращому дизайнеру року вручала володарка "Натхнення-2012" співачка Джамала, вдягнута в білу сукню від Світлани Бевзи, і хореограф-постановник Констянтин Томільченко, вперше запрошений для розкриття конверту.

Рекордсменка минулорічних номінацій та авторка "маленької білої сукні" Світлана Бевза вийшла за нагородою у чорному вбранні. "Добре, що я не в білому," – виголосила Світлана зі сцени.

"Не хотіла перегукувались з іншими," – розповіла дизайнерка пізніше в інтерв’ю. – "Спочатку взагалі планувала прийти в блакитному."

Світлана Бевза стала "Найкращим дизайнером жіночого одягу". Джамала вручала премію у славнозвісній "маленької білої сукні" дизайнерки, а сама Світлана вбралася в чорне

Залишилися без статуетки у формі кришталевої брили Лілія Пустовіт, висунута цього року одразу в двох номінаціях. Віктор Анісімов з двома дитячими колекціями не вписався в жодну номінацію і не отримав премії ані за кращу фешн-постановку, ані як кращий чоловічий дизайнер. Вже другий рік поспіль залишаються без відзнак Олексій Залевський та Ліля Літковська, чиє ім’я серед номінантів цього вечора звучало аж тричі. Вперше серед претендентів на нагороду не згадувалися імена Олени Буреніної та Вікторії Гресь.

І нарешті, цьогоріч жоден з дизайнерів не спромігся вибороти одразу дві премії, хоча подібні випадки вже бували.

Організатори Премії: Ukrainian Fashion Week та журнал ZЕФИР

Реклама:

Головне сьогодні