Світові новинки липня: Зміни в головах

Минулого місяця серед світових трендів зауважили появу електронного самвидаву. Цього місяця "Українська правда. Життя" знайшла ще декілька цікавих трендів, текстів і книжок.

Як зняти кіно без бюджету

В Україні пошук фінансування для митецьких ініціатив – усе більш нагальна потреба. Державного фінансування на всіх не вистачає. Куди піди молодим митцям?

На це запитання частково спробував відповісти іранський режисер у вигнанні Мохсен Махмальбаф під час свого майстер-класу "Як зняти кіно без грошей". На днях стенограма виступу з’явилася в мережі.

Режисер зауважує декілька недоліків різних джерел фінансування. На його думку, державне фінансування має ризик цензури. Натомість приватне фінансування не цензурує, але все одно є ризик надмірних вимог економічної прибутковості фільму. А незалежне кіно до появи цифрового відео потребувало коштів – бодай на плівку.

Натомість поява цифрового відео, на думку Мохсена Махмальбафа, стала точкою відліку набагато фінансово легших потреб. Все потрібне обладнання важить набагато менше, та й для зйомок фільму тепер вистачить чотирьох осіб. Режисер дає низку цілком конкретних порад, які дозволять зменшити вартість фільми лише до витрачених годин роботи.

Одним словом, режисер вважає, що "цифра" вирішила проблему цензури та бюджету. Справді, як цензурувати індивідуально та незалежно знятий фільм, залитий на YouTube? Хоча так постала нова проблема – якість знятого кіна. Яким чином глядач може з великої кількості знятих фільмів обрати Той Самий фільм, який виявиться геніальним?

Чудова нагода подумати… і, можливо, зняти щось самостійно. Також варто прочитати кіно митцям – у сучасній малофінансованій державою культурці це точно знадобиться.

Наприклад, ось репортаж про новий фільм Мохсена Махмальбафа. Саме після зйомок цього фільму режисер став вигнанцем у рідній країні.

Нові монополісти?

Зараз у США продовжує набирати обертів скандал, пов’язаний із продажем електронних книжок у крамницях iBookstore.

Все через те, що саме придумали нову логіку роботи з власниками прав. Згідно з новою схемою, ціну призначали саме власники прав, в не магазин (як це працює в крамницях Amazon).

Фото Sam Beebe, Ecotrust з flickr.com

В результаті ціни вийшли завищеними. Це особливо серйозно, з огляду на те, що власники iPad I iPhone можуть легально купувати електронні книжки лише в електронних магазинах iBookstore.

За головний доказ звинувачення зараз слугують електронні листи Стіва Джобса до своїх колег та правовласників. Згадані звинуваченням листи свідчать, що в Apple усвідомлювали ризик надмірної дороговизни електронних книжок.

В рамках Європи, де всього близько 3% ринку належить електронним книжкам, вся ця історія виглядає дивно. А в масштабах України – однієї зі столиць світового піратства – навіть смішно.

Але у США, де 20% ринку належить електронним книжкам, ідеться про серйозні цифри – близько 3 мільярдів доларів на рік.

Судова справа продовжується, тому висновки наразі робити рано. Але піратом це чтиво може бути корисне. Як профілактика.

Американський ПЕН-центр роздає гроші

Американський ПЕН-центр цього року витратить на свої премії більше 100 тисяч доларів. Нещодавно оголосили короткі списки претендентів на премії в 16 номінаціях.

Серед сфер літературної роботи, що будуть нагороджені, є такі: премія за дебютний роман або збірку оповідань, за нехудожню літературу, за збірку есеїв, за наукову працю в галузі фізики та біології, за книжку "кольорового" автора, за біографію, за нехудожню книжку на тему спорту, премія письменнику-автору тексту в ілюстрованій книжці, за переклад поезії англійською мовою, за переклад прози англійською мовою.

Також до списку претендентів додадуться ті, хто отримує нагороди за внесок у літературу. Серед них – премія для поета "будь-якого віку, котрий видав не більше однієї книжки", театральна нагорода для драматургів і авторів п’єс "в середині кар’єри", нагорода для авторів дитячої та "young adult" літератури, що видали не більше 2 книжок, гроші на підтримку роботи обраного перекладача, письменнику за вагомий внесок у літературу…

І моя улюблена нагорода - премія для редактора/редакторки журналу, "чий смак протягом усього його/її творчого шляху помітно вплинув на якість текстів, які він/вона видає".

Україні такі багатства і не снилися. Але замість заздрощів можна навчитися новому. Наприклад, простежити, як цікаво між собою співпрацюють авторитетна незалежна інституція та приватні фонди. Для початку навчальної практики порахуйте, скільки нагород профінансовані приватними фондами.

Десерт: Кафка

Про цей текст немає сенсу говорити багато чи переказувати його. Просто есей про Франца Кафку від Джоя Вільямса за мотивами книжки Райнера Стаха "The Years of Insight".

Фото New York Times

В статті використано матеріали www.nytimes.com, www.pen.org, www.colta.ru

Реклама:

Головне сьогодні