Літературні підсумки 2013 року

Цей текст мені писати доволі складно – там само складно, як робити вигляд, що є цікавіші за Євромайдан теми. Тому цьогорічні літературні підсумки будуть дуже політизованими. Як і щороку, що характерно.

Тренд солідаризації письменницького середовища та близькості до політики виявився живучим.

Літературний #євромайдан

Письменники сам-на-сам із змінами в українській політиці продовжують солідаризуватися.

Їхнє слово – важливе та потрібне тепер більше, ніж будь-коли.

Саме тому дивує мовчання Ліни Костенко. Саме тому затребувані жартівливі політичні коломийки Ірени Карпи. Саме тому вчать на пам’ять жартівливі куплети Артема Полежаки

Саме тому привертає увагу виступ Оксани Забужко в Харкові.

Саме тому важливо, що письменники виступають з нічними майданними читаннями. Саме тому з’явився протестний музичний проект Сергія Жадана. Саме тому Юрій Андрухович скасував літературні заходи у Відні та ходить на всеношні чергування на Майдані Незалежності. Саме тому нобелівська лауреатка підтримала "сміливих українців".

Саме тому Марія Матіос разом із колегами-депутатками має ходити до МВС, де нині стоять євромайданівці, вимагаючи покарати винних у побитті Тетяни Чорновол.

Саме тому Таня Малярчук організовує протести українців у Відні, а Світлана Пиркало допомагає висвітлювати протести українців у Лондоні.

Хода Віднем на підтримку Євромайдану. Фото Kateryna Rybachuk

Саме тому Анатолій Дністровий допоміг не замовчати і не зам’яти інцидент на Банковій у Спілці письменників України. До речі, заяви Спілки письменників до МВС я щось не бачила, але бачила заяву із одним реченням на цю тему.

Хоча Спілька письменників, варто віддати належне її членам, намагається виявляти громадянську позицію та оперативно реагувати на політичні виклики сьогодення – наприклад, свіже звернення до журналістів.

Подібних поіменних прикладів можу навести ще чимало.

Письменники в умовах Євромайдану допомагають усім… зрештою, я думаю, що, вперше за багато років, письменники перейшли з розряду тих-то-говорить-зі-сцени в розряд "всі".

Лаврові вінки

Цього року традиційно чимало уваги привернули різноманітні нагородження.

Дискусії викликала зокрема Шевченківська премія з літератури. Її лауреат - Леонід Горлач, який потрапив до списку номінантів вдев’яте.

Поетів відзначили також навесні, під час фестивалю "Київські лаври". Титулованою українською поеткою стала Анна Малігон.

Якщо продовжувати мову про фестивальні нагороди, не можна не згадати про відзначення найкращих книжок року на Форумі видавців. Гран-прі від журі 2013 року дістали три книжки - "Фізика майбутнього" Мічіо Кайку, "Малевич" Жана-Клода Маркаде та "П'ятикнижжя" Грицька Чубая.

Премія "Книга року Бі-Бі-Сі" вдруге нагородила дві книжки на рік.

В "дорослій" номінації переміг роман Ярослава Мельника "Далекий простір", який журі вважає найбільш виписаним. Нагадаю, що вибирали з-поміж трьох книжок – "За чверть десята" Юрія Макарова та "Фрау Мюллер не налаштована платити більше" Наталки Сняданко.

В "дитячій" номінації з-поміж п’яти книжок переміг спільний текст Мар’яни і Тараса Прохаськів "Хто зробить сніг".

Із зарубіжних відзнак резонансною виявилася нагорода "Angelus", що її здобула Оксана Забужко за "Музей покинутих секретів".

До новин року, безумовно, варто зарахувати вручення премії імені Джозефа Конрада Тетяні Малярчук. Письменниця зовсім не сподівалася цю премію отримати, як мені здалося. Схвильовану і трохи заплакану розмову із Танею Малярчук під час церемонії я особисто би зарахувала до найбільш сильних емоційних переживань літературного 2013 року.

Ще одна новина року – неймовірно цікавий інтелектуальний протест, висловлений українським ПЕН-клубом. Маю на увазі ініціацію премії з есеїстики імені Юрія Шевельова. Премію вручають авторові книжки есеїстики, виданої поточного року – вибирає чимале журі, складене з представників інституцій-фундаторів.

Цього року переможцями стали двоє – Тарас Прохасько за книжку "Одної і тої самої" та Андрій Портнов за книжку "Історії для домашнього вжитку". Вибір нещодавно для Громадського радіо прокоментував голова журі Микола Рябчук.

Якщо підсумувати нагороди та припустити, що ідеї літають в повітрі, то стане очевидно, що запит на політичність присутній не тільки на маніфестаціях. Читачі та члени журі шукають щось таке, що дозволило би по-новому подивитися на давно відомі процеси та переписати прописні істини.

Фестивалі

Для мене особисто найбільш значимою подією року стали традиційно три фестивалі – Книжковий Арсенал, Форум видавців і Meridian Czernowitz.

Meridian Czernowitz цього року особливо потішив видавничою програмою. Нові книжки Тараса Прохаська та Іздрика стали важливою літературною подією – вже не знаю, що там із накладами.

Ювілейний Форум видавців вразив переходом на нову якість творення програми. Цього року вона видалася дуже концептуально єдина. Думаю, частина рецепту успіху полягає у нововведені – статусі "Країни – почесного гостя". 2013 року таким почесним гостем стала Польща. Власне заходи "польської" програми і були одними з найцікавіших, як на мій смак. Також не варто забувати про продовження ініціативи неформальної освіти "Контекст-2" і про виокремлення "жіночої теми" в програму-в-програмі.

Книжковий Арсенал представив чудову виставку найкрасивіших дитячих книжок світу "Білі ворони", десант "зірок" із усієї Європи, нову освіту програму лекторію та майстер-класів "Культура – зроби сам". Також продовжили успіх діалоги "Обмін речовин", які 2013 року відбулися в рамках фестивалю, здається, востаннє. Важливо, що "Книжковий Арсенал" став простором співпраці між іншими літературними фестивалями.

Цифри

Цифри в українській літературі рахувати традиційно складно.

"Українська правда. Життя" втретє спробувала визначити, які українські книжки добре продаються в книгарнях.

Опитування книгарень показало, що є автори-"козирі" будь-якого видавця – Ліна Костенко, Всеволод Нестайко, Оксана Забужко, Марія Матіос, Юрій Винничук, Тарас Прохасько, Василь Шкляр, Ірен Роздобудько, Ірена Карпа, Люко Дашвар. Але поруч із ними є нові успішні гравці (Мирослав Дочинець) і дебютантки року – Оксана Форостина та Надійка Гербіш.

Для мене особисто найбільш цікавими були цифри, отримані журналом "ШО" в результаті опитування 77 експертів. Наразі повний рейтинг не опублікований – його можна буде прочитати в січневому номері журналу. Журнал "ШО" ексклюзивно надав "Українській правді. Життя" топ-7 українських прозаїків і поетів:

Топ-7 українських прозаїків:

1. Тарас Прохасько – 51 голосів

2. Сергій Жадан – 47 голосів

3. Юрій Андрухович – 44 голосів

4. Оксана Забужко – 29 голосів

5. Валерій Шевчук – 27 голосів

6-7 Юрій Винничук – 23 голосів

6-7. Юрій Іздрик – 23 голосів

Топ-7 українських поетів:

1. Сергій Жадан – 60 голосів

2. Юрій Андрухович – 28 голосів

3. Василь Герасим’юк – 26 голосів

4. Маріанна Кіяновська – 25 голосів

5. Ліна Костенко – 25 голосів

6. Олег Лишега – 17 голосів

7. Галина Крук – 16 голосів

Окремо цей рейтинг прокоментую в січні 2014 року, коли вийде повна його версія з усіма деталями та уточненнями. Тож надані цифри наразі можна взяти як предмет для роздумів.

Особливо цікавий цей предмет з огляду на коло опитуваних – наявні цифри репрезентують смаки 77 критиків-видавців-перекладачів-аналітиків, які працюють в царині літератури тут-і-тепер.

Висновки

Літературне середовище вчиться солідаризуватися, а ринок вчиться структуруватися.

Щасливого нового літературного року!

Реклама:

Головне сьогодні