Кінофестиваль у Чехії: назвали переможців та згадали Сенцова

— 13 липня 2014, 11:51

Фільм розповідає про життя родини на тлі драматичних подій на межі Грузії з її сепаратистським регіоном Абхазією, пише Радіо Свобода.

Головний приз фестивалю – "Кришталевий глобус" був вручений режисерові стрічки Георгію Овашвілі на урочистому вечері з нагоди закриття кінофестивалю.

Призом глядацьких симпатій відзначена чеська стрічка "Магічний голос бунтарки" режисера Ольги Соммерової. Фільм присвячений творчій долі однієї з найвідоміших співачок Чехії Марти Кубішової, чий голос став одним із позивних "оксамитової революції" 1989 року в Чехословаччині.

Україна на кінофестивалі у Карлових Варах була представлена документальною стрічкою "Майдан", художнім фільмом "Плем’я" і стрічкою "Зустріч наосліп" спільного українсько-грузинського виробництва.

На фестивалі також було поширене звернення Чеського кіно- і телевізійного союзу (FITES), чеської Асоціації режисерів і сценаристив та Асоціації чеських кінооператорів "Свободу ув’язненому в Москві українському режисерові Олегу Сенцову. Збережемо територіальну цілісність України".

Як повідомляють чеські ЗМІ, це звернення, яке вже підписало понад 36 тисяч осіб, надіслане представникам влади Чехії.

Серед тих, хто підписав звернення, чеський письменник і дисидент Ян Странскі, голова чеського PEN-клубу Їржі Дєдечек, голова FITES Мартін Вадас, багато інших діячів культури.

Як відомо, кінорежисера Олега Сенцова 11 травня в Сімферополі затримали співробітники ФСБ. Згодом його було доправлено до московської в'язниці "Лефортово".

28 травня, директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс повідомив, що 27 травня українська сторона одержала від РФ ноту, в якій стисло інформується, що українці підозрюються в організації терористичної діяльності, підготовці злочинів, незаконному придбанні і носінні зброї.

Він наголосив, що Україна вимагає звільнити своїх громадян, оскільки злочини, які їм інкримінуються, є "абсолютним абсурдом".

Перебийніс заявив, що Консульський відділ Посольства України в РФ направив додатковий запит ФСБ Росії про надання дозволу на зустріч Сенцова і ще двох затриманих українців з консульським працівником.

У понеділок, 7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня утримання під вартою українського режисера.

Пізніше у мережі з'явилося відео, де режисер на суді розповів, що до нього застосовувалися тортури та приниження.

Реклама:

Головне сьогодні