Тест

Художники подякували Мінкульту за його повну відсутність на Венеційські бієнале. Фото

Про це вони написали у відкритому листі на ім’я Міністерства та його голови В'ячеслава Кириленка, а сам лист надіслали до України поштою.

Про це "Українській правді. Життя" розповів один з художників-учасників національного павільйону Микола Рідний.

Лист підписали Анна Звягінцева, Євгенія Бєлорусець, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Микола Рідний, Сергій Жадан та Відкрита група (Юрій Білей, Антон Варга, Павло Ковач, Стас Туріна). Артем Волокітін підписувати листа відмовився.

Надісланий лист. Фото надане Миколою Рідним

У самому листі художники дякують Мінкульту і Кириленку "за вашу самоліквідацію з процесу підготовки та проведення виставки в Українському павільйоні на 56-ій Венеційській бієнале".

"Ваша відсутність виключно позитивно вплинула на кінцевий результат, а її цілющий вплив на організацію роботи павільйону та на його відкриття важко переоцінити. Спадає на думку навіть якась нагорода, яку могли б урочисто видавати міністерству та особисто Вам, за ваше спільне самоусунення", - пишуть художники.

Художники зазначаються, обіцянки фінансування (надання невеликої частини коштів з держбюджету) та запрошення незалежних кураторів Оксани Баршинової та Михайла Рашковецького створили хибну картину, "тимчасово приховавши фактичну неспроможність Міністерства до організації національного представництва на бієнале".

"Коли реальний стан справ став очевидним, коли Міністерство залишило запрошених кураторів без контракту, а потім і відмовилось будь-як фінансувати проект й передало всі організаторські функції приватній інституції, Рашковецький та Баршинова змушені були піти, а їхній внесок у роботу над проектом залишився неоплаченим", - нагадують художники.

Далі художники пишуть, що для більшості з них працювати в Україні лише з приватними інституціями, не розраховуючи на будь-яку державну підтримку "стало звичайною річчю".

Український павільйон на на 56-ій Венеційські бієнале сучасного мистецтва. Його організацію взяла на себе приватна інституція - PinchukArtCentre 

"Таке співвідношення обіцянок та реальних дій Міністерства культури укладається в політику імітаційної діяльності, безвідповідальності та популізму, характерну для часів Вашого головування у Міністерстві, пане Кириленко", - зауважують вони.

"Але не-створення прозорого та постійно діючого механізму організації національних виставок на Венеційській бієнале впродовж чотирнадцяти років, показує що справа не лише у персоналіях, а в інституції як такій.

Ця ситуація наочно демонструє неспроможність Міністерства культури виконувати попередні зобов'язання й відповідально ставитися до започаткованих проектів. А врешті-решт й неспроможність до вироблення культурної політики. Ця очевидність корисна – вона доводить необхідність фундаментального перетворення Міністерства, аж до створення на його місці адекватніших інституційних утворень", - підсумовують художники у відкритому листі Мінкульту.

Читайте також статтю про український павільйон у Венеції від арт-критика УП.Життя Ольги Балашової "Украина в Венеции. Парадоксы присутствия"