Українська дитяча книжка про війну потрапила до найпрестижнішого світового каталогу дитячих книжок

— 6 жовтня 2015, 09:46

Про це повідомила дослідниця дитячої літератури Середньої та Східної Європи, представник Internationale Jugendbibliothek, International Youth Library Катя Вібе, яку цитує Gazeta.ua.

Теми, які підіймаються у "Війні, що змінила Рондо" - гостроактуальні для України, тож важливим є той факт, що вона не залишилася поза увагою світової громадськості. Цьогоріч книга увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015, отримавши спеціальну відзнаку журі у категорії Нові Горизонти (NewHorizons).

"Війна, що змінила Рондо" вже перекладена словацькою та французькою, на черзі – китайський, польський та корейський переклади. Книга розповідає про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, але торкається кожного і на всіх залишає шрами... Про те, що усі разом ми можемо збудувати машину світла й навчитися співати попри все лихе, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть протистояти війні.

Міжнародний каталог "Білі круки" (The White Ravens) – це перелік 250 найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу, який виходить щорічно з 1996 року. Відбір проводяться серед книг, що надходять з усього світу в Мюнхен до Міжнародної Молодіжної Бібліотеки (International Youth Library, IYL). Найкращі видання формують ТОП-перелік.

Серед критеріїв оцінки: літературний стиль і дизайн, універсальність теми, новаторські художні рішення. Каталог "Білі круки" вважають одним із ключових орієнтирів у світі дитячої та підліткової літератури. Цього року каталог "Білі круки" зібрав 200 найменувань книг 36 мовами з 55 країн світу.

Друковану версію каталогу "Білі – круки 2015" представлять під час цьогорічного книжкового ярмарку у Франкфурті. Урочиста презентація відбудеться 15 жовтня у Дитячому книжковому центрі. На Болонському дитячому книжковому ярмарку 2016 року всі 200 книг будуть виставлені на стенді Міжнародної молодіжної бібліотеки.

Книжки Старого Лева у каталозі The White Ravens втретє: у 2012 році сюди увійшла книга "Казка про Старого Лева" Мар'яни Савки, яку ілюстрував Володимир Штанко, а у 2014 році - "Хто зробить сніг" Тараса Прохаська та Мар'яни Прохасько. Також це третій раз, коли до The White Ravens входять книжки оформлені творчою майстернею "Аґрафка": у 2012 році до світового каталогу дитячої літератури увійшла народна казка "Рукавичка" ("Навчальна книга – Богдан"), у 2013 році - "Іван Франко. Ріпка".

Минулого року до каталогу потрапили одразу три українські книжки. Зокрема, до списку потрапила книга Тараса та Мар'яни Прохасько "Хто зробить сніг", книга "Із життя хитрих слів" Романа Скиби в ілюструванні Тетяни Денисенко та "Лісова пісня" Лесі Українки в оформленні Поліни Дорошенко.

Реклама:

Головне сьогодні