Тіло Сальвадора Далі ексгумували для тесту на ДНК

— 20 липня 2017, 16:38

Увечері 20 липня тіло художника Сальвадора Далі ексгумували із місця поховання у Театральному музеї у Фігерасі (Іспанія).

Пілар Абель і Сальвадор Далі. Фото media.socastsrm.com

Рештки митця взяли для зразків ДНК, аби зробити тест на батьківство, повідомляє The Guardian.

Під час ексгумації були присутні тільки 5 людей – судовий слідчий, троє судмедекспертів та асистент. Тіло Далі, забальзамоване і муміфіковане 27 років тому, добре збереглося, навіть його знамениті вуса лишилися такої ж форми.

Приблизно о восьмій годині вечора (за Мадридом) фахівці прибрали 1,5-тонну кам'яну плиту, що накриває місце поховання. Після цього спеціалісти взяли потрібні зразки із кісток та зубів.

[L]Стороннім вхід на територію музею був заборонений, так само як і фото чи відеозйомка цієї події. Установа також підготувала охорону та спеціальні накриття, щоб ексгумацію не можна було зняти з дронів.

Зразки ДНК будуть доставлені до Мадрида, де їх порівняють із аналізом 61-річної іспанської провидиці Пілар Абель, яка наполягає, що є єдиною дитиною відомого сюрреаліста.

Жінка протягом 10 років намагалася довести це через суди та звернення до різних інстанцій. Крім усього, вона наполягала, що є дуже схожою на художника – "не вистачає тільки вусів".

За її словами, уперше вона дізналася про те, що донька Далі від бабусі (матері батька, який її виховав).

"Я знаю, що ти не донька мого сина, ти нащадок видатного художника, але я люблю тебе через це так само сильно", – сказала бабуся.

Наприкінці червня поневіряння Пілар закінчилися – суд у Мадриді дозволив ексгумувати тіло Далі, щоб узяти зразки для встановлення батьківства.

Мати Абель працювала покоївкою у Далі до 1955, а потім раптово переїхала в інше місто й похапцем вийшла заміж за іншого чоловіка.

Пілар Абель. Фото media.guim.co.uk

Публічно про те, що Пілар – донька художника, мати не оголошувала, оскільки у п'ятдесятих роках Далі був у стосунках із Галою Елюар (Оленою Делувіною-Дьяконовою).

Фундація Сальвадора Далі намагалася оскаржити це рішення, проте спроба не мала успіху.

Це вже не перша спроба зробити порівняння ДНК – дві попередні робили за допомогою речей, якими користувався сюрреаліст. Результати були спірними.

Якщо результати цього ДНК підтвердять кревність Абель, вона зможе претендувати на чверть спадку художника. Дотепер ним розпоряджалася Фундація Сальвадора Далі.

Результати тесту очікують за місяць-два.

Реклама:

Головне сьогодні