Оскар 2019: експерти пояснюють, що пропагує, чому потурає та над чим глузує премія

— 24 січня 2019, 15:06

Американська академія кіномистецтва цього року чи не вперше спробувала бути різноманітною, коли обирала номінантів на "Оскар" 2019 року.

Але всім вгодити, знову, не вийшло.

Нагороди роздадуть в ніч на 25 лютого. Телевізійна трансляція в прямому ефірі буде вестися американським телеканалом ABC. Початок о 03:00 за київським часом.

Фото:MidoSemSem/Depositphotos

Журналістка Мередіт Кларк пише, що якби цьогорічна номінація на Оскар була основою для фільму жаху, то його варто було б назвати "Помста анонімного члена академії".

Кларк вважає, що номінації, які були оголошені у вівторок, 22 січня, – глузування над сильними та красивими стрічками, які вийшли цього року.

"Нагорода Американської академії ніколи не була показником якості", – пише вона у виданні Think. Авторка переконана, що цього року академіки точно будуть потурати лінивим фантазіям аудиторії й підтримувати боротьбу, лише допоки це комфортно.


"Сучасне політичне становище огидне та лякає, а бажання заховатись від реальності завжди було популярним. Тому ми й досі розчиняємось в фільмах про супергероїв та відходах Діснея", – вважає авторка.

Під "супергероями" Кларк певно має на увазі фільм "Black Panther", яка отримала номінацію "кращий фільм". Жодна стрічка про супер-героїв ще не отримувала цієї номінації.

Думки Мередіт Кларк не поодинокі, й знаходять підтримку.

Наприклад, протагоніст фільму "Зелена книга (Green Book)" брат Дональда Ширлі назвав його "симфонією брехні".

Він стверджує, що це фільм про расизм, який зняли білі люди для білих людей.

"Неможливо дивитись на 5 номінацій "Зеленої книги" і не згадувати фільм "Водій Міс Дейзі", який у 1990 році став найкращою стрічкою року, в той час як "Роби як треба" навіть не номінували на премію", – пише Мередіт Кларк.

Також, на її думку, ті, кого цікавить історія двох сильних музикантів, мають подивитись номінанта на найкращий іноземний фільм "Холодна війна (Cold War)", а не "Народження зірки" (одного з лідерів номінацій).

"Ймовірно, кохання та втрата в часи тоталітаризму занадто засмучують ветеранів індустрії", – пише журналістка.

Кінокритик Джин Сеймур не настільки категоричний. У своїй колонці для CNN він пише, що спроби досягти різноманітності очевидні, хоча до ідеалу ще далеко.

"Є куди зростати, особливо в тому, що стосується жінок-режисерок", – каже Сеймур. –"Перші, хто спадає на думку, режисерка Маріелль Хеллер зі стрічкою ("Can you ever forgive me?"), Джозі Рурк ("Mary, Queen of Scots") або Тамара Дженкінз ("Private Life")", – каже він.

Але експерт вважає чудовим рішенням включити у список номінантів Джулі Коен з документальною стрічкою "RBG".

Сеймур не забуває і про расову рівність, й зауважує, що Ханна Бічлер, яка працювала над розробкою технологічного процесу "Black Panther" стала першою афроамериканкою, яку номінували на "Оскар".

За словами кінокритика, справжнім сюрпризом була номінація стрічки "ROMA", дитя Netflix. Ця стрічка зрівнялась в досягненнях з "Фавориткою" (The Favourite): кожен фільм отримав по 10 номінацій.

Видання The Guardian пише: "Успіх фільму "ROMA" означає, що Американська кіноакадемія починає сприймати Netflix, хоча раніше ставилась до гіганта в індустрії потокового відео з обережністю".

В цілому цьогорічний "Оскар" вважають найбільш різноманітним. Це його головна особливість. І популярний вже три роки хештег #OscarSoWhite може трохи перепочити.

Вас також може зацікавити:

Оскар 2019: номінанти, повний список

Netflix платитиме гроші тим, хто буде дивитись її фільми

На Оскар номінували фільм про вбивство хлопчика. Що обурило його матір?

Реклама:

Головне сьогодні