Що подивитися у лютому: True Detective, Luther, Sex Education, "Каратель" та ще три серіали

Ці серіали – нові та продовження – варто подивитися в лютому 2019 року. Добірка, яка виходить кожну першу суботу місяця.

Що поставити на перше місце у списку серіалів на лютий, визначити насправді важко, бо вибір занадто складний: нового "Карателя", "Справжнього детектива" чи "Лютера"?

Перегляньте і визначтесь самі.

"Лютер" (Luther)

5 сезон. Показ: ВВС, Велика Британія

"Лютер" (Luther)

Лютер повернувся, і повернувся з тріумфом!

Один з найбільш відомих британських серіалів 10-х років, він міг закінчитися вже на 4 сезоні, і без того обрізаного до 2-х серій – актор, виконавець головної ролі, харизматичний Ідріс Ельба втомився.

22 грудня 2015 року вийшла серія, яка стала б останньою для серіалу, якби не... Якби не провидіння у вигляді голлівудської слави і стрімкоого оголошення про майбутні зйомки повнометражного "Лютера".

5-й сезон телесеріалу мусив стати заохочувальним трампліном. І став!

Сюжет знову, як в перших трьох сезонах, робить шалений кульбіт, аж щелепа падає, і відірватися від поліцейського "нуару" неможливо.

Ти елементарно не встигаєш, адже тут все базують на двох лініях, які, врешті, зв’язуються, а їх розв’язка більша нагадує розрив на кшталт "Гри престолів", з карколомним і грубо обрізаним фіналом, що залишає глядача в стані шоку.

Вічно неголений Ельба в незмінній червоній краватці та сірому пальто в черговий раз зробив шах і мат глядачеві. Кайф!

"Каратель" (Punisher)

2 сезон. Показ: Netflix, США

"Каратель" (Punisher)

Після шокового першого сезону другий "Каратель" відразу опинився в лідерах очікувань.

Цей екшн рівня "Джонні Віку", зі щедрим драматизмом і жорсткістю у тексті та зображенні, значно більшими за "Шибайголову" чи "Джессіку Джонс" – він посів перше місце в комікс-лінійці Netflix.

У фанатів супергероїв-без-дурнуватих-плащів він, після закриття 4 серіалів Netflix, разом з "... Джонс", залишається єдиною надією на світле майбутнє екранізацій непопсових коміксів.

Новий сезон довше розвиває тему, знову побудовану на помсті: антигерой Біллі Руссо очуняв після недоробленої роботи Френка Кастла, і тепер – знову – стоїть на шляху Карателя.

Та з’являється ще один badboy, який другою сюжетною лінією додає цікавості.

Хоча цікавість породжує сам образ Френка, безкомпромісний, трохи тупуватий, але такий харизматичний сучий син!

Рефреном залишається те, про що сказав його друг: "Я думав бути пофігістом – це просто. Але ні про кого не хвилюватися, турбуватися лише про себе – звучить до біса жалюгідно".

"Справжній детектив" (True Detective)

3 сезон. Показ: НВО, США

"Справжній детектив" (True Detective)

Після чудового другого сезону, втім, не прийнятого за "чудовий" фанатами першого, абсолютного іншого за духом, НВО в ультимативній формі "доручили" шоураннеру Ніку Піццолатто повернутися до джерел.

Саме тому, через конфлікт і тривале переписування, третій сезон вийшов не влітку 2016-го, а лише зараз.

Зате він є ледь не реінкарнацією першого, на радість фанатам злизаний навіть у формальній частині, коли поліцейських допитують щодо старої справи 10-річної давнини.

Тепер в кадрі інша пара у виконанні Махершали Алі та Стівена Дорффа, і трохи інша, складніша структура розповіді, розкиданої Піццолатто-сценаристом на три часи – спочатку ідуть 80-ті і розслідування зникнення двох дітей, потім через 10 років, коли давно закриту справу поновлюють, і ще через 10 років, коли всі вже старенькі і пам'ять грає з людиною в злу гру забування, а героя Алі інтерв’юють, примушуючи згадати давно минулі події.

І це все темпорально поєднано в кожній серії! Цікаво, складно… та не полишає відчуття якоїсь підміни.

Статеве виховання (Sex Education)

Показ: Netflix, Велика Британія – США

Статеве виховання (Sex Education)

Згадайте українську "Школу" з "1+1", і щасливо її забутьте – британська школа не до порівняння смішніша, гостріша, дотепніша, динамічніша, і абсолютно при цьому нереальна, а скоріше вигадливо-ідеалістична, настільки тут поєднані казковість і збочення, бажане секс-меншинами і дійсне.

Тут школяр без статевого досвіду із сексуальними фобіями дивовижно відчуває в собі потяг до психотерапії саме на сексуальну тему (може й тому, що його мама – секс-терапевт).

Його друг – відкритий гей.

Батьки іншого школяра – дві мами.

А ледь не кожний наступний в школі – має нав’язливі думки про секс чи відверті проблеми з ним.

І це не дивно, бо десь так воно і є, просто серіал від Netflix це конденсує в один секс-тріп пубертатним періодом, з відчутними і навмисним, ледь не з кодуванням, відвертими проявами як гомосексуалізму, так і лезбійства.

Та попри це нам показують живе і чудово розігране підлітками "життя", в якому хтось може побачити себе справжнього, а хтось – себе бажаного.

Всі 8 серій – точне втрапляння в яблучко!

Вейн (Wayne)

Показ: YouTube Premium, США

Вейн (Wayne)

Знову згадайте ту нещасну "Школу", і знову щасливо, або з прикрістю, забудьте – "Вейн" може дати відірватися глядачеві будь-якого віку, спостерігаючи за пригодами 16-річного Вейна, спокійного дивного хлопчика, що часом злітає з катушок, і його 15-річної дівчини, такої ж дивно-гарно-божевільної Дель.

Жорсткий сленг, обсценна лексика і тотальна асоціальна поведінка – це новий 10-серійний серіал від YouTube, який минулого року подарував нам класний науково-фантастичний "Імпульс" і реанімував "Хлопця -каратиста" у вигляді "Кобри-кай".

За формою роад-муві, чорним гумором та й за змістом юнацького максималізму "Вейн" дуже нагадує минулорічний британський хіт антисоціальності та бздуру під назвою "Кінець ї***ого світу". Тільки без вбивств і психопатії на кшталт "Природжених вбивць" Олівера Стоуна.

Не зважаючи на те, що YouTube зменшив фінансування на свої серіали, "Вейн" очевидно буде продовжений на другий сезон. Принаймні бажання жити у нього бурлить.

Раджу, особливо зранку!

Убивства за алфавітом (ABC Murders)

Показ: BBC One (UK), Amazon Studios (World-wide), Велика Британія

Убивства за алфавітом (ABC Murders)

Чергова екранізація Агати Крісті з черговим – вже 10-м! – Еркюлем Пуаро: цього разу його зіграв Джон Малкович.

І екранізація виявилась доволі відмінною від попередньої, 1992 року, з "найдовшим" в ролі Пуаро Девідом Суше: намагаючись адаптувати роман до розвитку образу героя, сценаристка Сара Фелпс зробила Пуаро старим, фактично пенсіонером, і глибоко сумним, з постійними спогадами про своє минуле, яке, впевнений, буде несподіваним для фанатів літературного персонажа.

Малковичу теж вдалося інакше підійти до свого героя, долучити до нього фобії, переживання і незажиту рану молодості.

Та головним в трисерійному серіалі є влучно переданий ритм життя: режисер Алекс Габассі ("Хроніки Франкенштейна") влучно відмежував пристаркуватого і повільного у рухах Пуаро від стрімкого часу, де поїзди ганяють, і вбивства відбуваються не раз на місяць чи тим паче рік, а ледь не щодня.

Дуалізм сприйняття дійсності зробив сюжетно не надто багатий серіал кінематографічно цікавим.

Проект "Синя книга" (Project Blue Book)

Показ: History Channel

Проект "Синя книга" (Project Blue Book)

Очевидний омаж "Секретним матеріалам" (в першій серії навіть використаний епізод з однієї серії серіалу Кріса Картера).

Ну, не можуть виробники полишити золоту жилу, навіть якщо самі не мають до неї ніякого стосунку!

Тому "Проект "Синя книга" може здатися відвертим спекулюванням на всім відомій і популярній темі пошуку НЛО, протистоянню постійним секретам військових та долученню сюди науки.

Та якщо не займатися порівняльним аналізом і дивитися на серіал мов на перший у своєму роді, задоволення забезпечене.

Плюс Ейдан "Мізинець" Гіллен в ролі вченого, що запрошений військовими задля прикриття своїх темних таємних справ з дійсними НЛО та інопланетянами.

Часом це нагадує карикатуру, часом сімейну драму чи шпигунський детектив.

Та важливо тримати в голові момент біографічності, оскільки Аллен Гінек, кого грає Ейдан Гіллен – реальна людина і найбільший популяризатор ідей НЛО в світі, а його син – той, хто розробляв камуфляж Хижака в однойменному фільмі.

***

Початок року дав навіть більше гарного телекіно, ніж може влізти в нашу "чудову сімку".

Варто подивитися також три британські серіали: смішнючо-гостру "Катастрофу" (4 сезон, Channel 4 і Amazon Instant Video), велично-історичну "Вікторію" (3 сезон, ITV 1), як завжди влучну та драматичну "Викликайте акушерку" (8 сезон, BBC).

І один несподіваний німецький серіал – "Аромат" (ZDFneo і Netflix).

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні