Що подивитися у вересні: «Спадкоємці», «Коли диявол кличе тебе на ім’я», «Карнівал Роу», «Голий режисер» та ще три серіали

Що подивитися у вересні: «Спадкоємці», «Коли диявол кличе тебе на ім’я», «Карнівал Роу», «Голий режисер» та ще три серіали

Ці серіали варто подивитися у вересні 2019 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

Цього місяця можна отримати задоволення від продовжень "Спадкоємців" та "Мисливця за розумом".

Полоскочуть нерви також нова корейська містична драма "Коли диявол кличе тебе на ім’я" і абсолютне серіальне задоволення – "Голий режисер" від японських виробників, де вже готових крилатих висловів – на кожній хвилині ("Ніби ти ввічливо намагаєшся довести жінку до оргазму – ось ключ до продажів", "Ти хочеш весь час виплачувати борги за кредитами, чи будемо разом нести еротику в маси?").

"Голий режисер" враховує світове сприйняття кіно, і зроблений ніби спеціально для всіх решти, а не для японців, для яких більш органічним був би минуломісячний детектив "Твій хід".

[BANNER1]

Інші серіали нашої сімки – всуціль американські, таким чином британські посунилися в рейтингу.

Але кому все ж захочеться творів з Туманного Альбіону, дивіться комедію "Без копійки" (Brassic), або з Австралії – комедію "Щоденник водія Убера", або з Норвегії – фантастичний детектив "Іноземці".

"Спадкоємці" (Succession)

2 сезон. Показ: HBO, США

Один з топових минулорічних серіалів отримав такий самий другий сезон – це треба бачити!

Історія сім’ї, де голова і всі його спадкоємці – кубло змій та вовків водночас.

Брехня і лицемірство, грубість і вульгарність, жадоба влади і зрада, приниження і плазування – всі можливі людські гріхи тут складають одну цільні поверхню чорного дзеркала, в якому можна розгледіти себе, і побачити свої провини, спокуси і помилки.

"Спадкоємці" (Succession)

І це все – без фантастичності, лише з певною гіперболізацією відвертості.

Другий сезон продовжує історію короля медіапростору Логана Роя (Брайан Кокс, "Троя"). Але, користуючись шекспірівськими аналогіями, він – не король Лір, навпаки, він – Тіт Андронік: він не роздає, а "з’їдає", не помирає після інсульту, а, вийшовши з коми, знищує всі плани щодо захоплення своєї імперії.

Середнього сина Логан підчепив на крючок компромату, молодшого – купив, доньці пообіцяв головувати в свої компанії, а старший і так дурень, бо балотується в президенти.

Ідеальне змалювання ярмарку марнославства!

"Коли диявол кличе тебе на ім’я" (Agmaga Neoui Ileum-eul Buleul Ttae)

Показ: tvN, Південна Корея

Класична драма, та в цьому випадку мелодрама загорнута у містику (така собі жанрова аналогія з "Привидом").

Відомий музичний геній Кореї, Ха Ріп, виявляється, вже як 10 років продав душу дияволу, маючи тепер славу, багатство і молодість. Але тільки за 5 днів до терміну розрахунку він про це згадує, і хоче порвати, спалити чи якимось іншими чином знищити контракт, наприклад, пропонуючи привести когось іншого замість себе.

"Коли диявол кличе тебе на ім’я" (Agmaga Neoui Ileum-eul Buleul Ttae)

І дияволу ця ідея подобається. Як раз поруч з Ха Ріпом з’являється дівчина, котра містичним чином поєднана з ним – саме її пісні диявол передавав Ха Ріпу...

Очевидно, що це не для всіх серіал, настільки він ментально інакше сприймається, хоча спільні, цілком людські речі роблять його достатнім для проникнення в корейську душу: до прикладу, головний герой жаліється, що до нього час від часу приходить явно та сама людина, тільки в різних образах, але завжди, коли він "стоїть на межі відчаю"; а диявол в серіалі цитує Воланда з "Майстра і Маргарити"...

Цікаво, попри дитинність і дивину.

"Мисливець за розумом" (Mindhunter)

2 сезон. Показ: Netflix, США

Кульмінація улюбленої теми Девіда Фінчера про серійних вбивць, де на перше місце виступає не пошук самих вбивць, а створення їхнього психологічного портрета.

Перший сезон в 2017 році комплексно, педантично і в деталях поєднав "Сім" і "Зодіак", наполягаючи на психологічній складовій в керунку розмовного кіно.

В другому – творці заглибилися в життя самих слідчих ФБР, копаючи вглиб особистих та сімейних проблем, що суттєво додало сюжетної напруги і емоційного ототожнення глядача з героями.

Коли слідчі роблять у в’язницях інтерв’ю з Девідом Берковіцем, Едмундом Кемпером, Чарлі Менсоном та іншими маніяками, а потім син слідчого сам бере участь у дивному вбивстві – історія не може не хвилювати, вказуючи на природу перетікання зла.

"Мисливець за розумом" (Mindhunter)

Фінчер продюсує весь серіал, в другому сезоні поставив перші три серії. І може саме йому належить ідея, щоб в серіалі роль Менсона зіграв Деймон Херріман, який місяць тому грав Менсона в фільмі "Одного разу в Голлівуді".

І у Фінчера він заворожує ледь не так само, як в житті.

"Темний кристал" (The Dark Crystal: Age of Resistance)

Показ: Netflix, США – Велика Британія

Це – беззаперечна "дивина місяця".

10 серій по годині кожна виконані в техніці лялькової анімації, а самі ляльки в більшості своїй фільмуються лише згори, без ніг.

Таким чином ми маємо щось середнє між серіалом "Альф" і фільмами Веса Андерсона "Острів собак" і Люка Бессона "5 елемент".

Але Netflix наважився на значно більший обсяг історії – він зробив новий, оригінальний і циклопічний паралельний світ чимось подібний до толкієнівського, й історія тут фентезійна, фантастична та пригодницька.

"Темний кристал" (The Dark Crystal: Age of Resistance)

Нічого подібного в кіно ще не робили, втім попри примітивізацію ляльок – у них не розвинена міміка, а їх рухи доволі кострубаті – деталізація їхніх костюмів та оточуючого світу вражає відразу і назавжди.

Особливим є те, що режисером всіх серій виступив той, хто добре розбирається в бойовиках, Луї Летер’є, режисер "Перевізника", "Неймовірного Халка" та "Ілюзії обману".

Він і справді дуже динамічно розвинув сюжет про темний кристал, основу світу, яку хочуть використати для особистого безсмертя потвори з іншої планети.

"Карнівал Роу" (Carnival Row)

Показ: Amazon Prime Video, США

Ще один разом з "Темним кристалом" дорогий і масштабний реліз літа – нео-нуар схрещений з фентезі.

Очевидна вікторіанська Англія (тим не менше, майже всуціль знята в Празі) слугує центром паралельного світу, в якому люди в урбаністичних умовах існують поруч з крилатими феями, рогатими (часом чорношкірими) фавнами та іншими химерними істотами.

[BANNER3]

Звісно, ксенофобія тут – основа конфлікту, а поліцейський Філострат (Орландо Блум) розслідує серію вбивств фей, що відбуваються кожні три тижні.

Посилює складність його життя тільки-но прибула в місто Віньєтт (Кара Делевінь), фея з минулого Філа, з якою він познайомився на війні зі злою державою Пакт і з якою ділив своє серце, та не дуже добре попрощався.

"Карнівал Роу" (Carnival Row)

В похмурій, дуже лондонській атмосфері в дусі кінця XIX сторіччя, як в серіалі "Вулиці Різника", народжується детектив а-ля Едгар По і його "Вбивства на вулиці Морг".

Якщо розвити образи і дати таким як Річард Харріс в ролі канцлера грати на повну – могла б вийти епохальна річ, ще й так соціально актуалізована.

"Голий режисер" (The Naked Director)

Показ: Netflix, Японія

8 серій першого японського серіалу для Netflix роблять маленьку і якісну революцію – візуально відверто, з гумором та інформативно показують зародження порно-бізнесу в Японії 80-х...

Талановитий продавець застає на гарячому свою дружини з коханцем, і має дивовижний у своїй істинності діалог, вартий оприлюднення на всіх бордах планети:

"Який сором!" – каже він.

"Сором тобі! – відповідає вона. – Бо ти жодного разу не довів мене до оргазму!".

Цей "шах і мат" – резюме безкінечних подружніх зрад і причина такої самої кількості розбитих надій та життів.

"Голий режисер" (The Naked Director)

"Секс – це дещо більше, ніж здається, – згодом чуємо ми чергову мудрість. – Потрібно вдовольняти таємні бажання".

І герой вирішує продавати "сексуальні бажання", спочатку у вигляді еротичних журналів, потім – незаконних порно-журналів, а пізніше й порно-фільмів...

Серіал можна розтягати на цитати та живі мудрості. А також використовувати як історичний матеріал: чого лише вартий факт "війни форматів" і програшу Betamax від Sony формату VHS від JVC.

"Футболісти" (Ballers)

5 сезон. Показ: НВО, США

Коли тобі набридло шукати щось нове, бери добре перевірене старе: п’ятий сезон "Футболістів" – це незмінний кайф, де продовжують вправно змішувати смачнючий коктейль з американського футболу, спортивного бізнесу і дотепної комедії.

Спенсер (Дуейн Джонсон) вже рік не спілкується зі своїм колишнім друзякою Джо (Боб Корддрі), тішиться компанією красуні на березі океану... але все ж повертається назад, і тепер, щоб особисто купити футбольну команду.

Ріккі Джеррета збиває машина, і він думає, що це Бог каже йому залишити спорт.

"Футболісти" (Ballers)

Тігс потрапляє в перестрілку і його знімає камера, а Чарльз, як менеджер команди – немов між молотом і ковадлом...

Цікаво, що в цьому бурхливому вирі життя Олімпійських богів все ж передбачена і трапляється хвилинка-острівець спокою: герой Джонсона занурюється в своє минуле, в стилі мок’юментері розказує про життя, резюмуючи важливу річ – "страх поразки завжди переважає надії на перемогу, але питання в тому, що ти з цим страхом будеш робити?"...

Саундрек – окремий подарунок любителям хіп-хопу.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас може також зацікавити:

Велика маленька брехня... та ще 7 кайфових драматичних серіалів

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

10 найкращих серіалів про політику

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні