Що подивитися разом із дітьми: 7 стрічок для сімейного перегляду від Андрія Хливнюка

Що подивитися разом із дітьми: 7 стрічок для сімейного перегляду від Андрія Хливнюка

Цього року фестиваль кіно для дітей та підлітків "Чілдрен Кінофест" вперше відбудеться онлайн – з 29 травня по 7 червня на сайті фестивалю.

Традиційно всі фільми програми, яку організатори оголосять в середині травня, можна буде подивитися безкоштовно.

Поки чекаємо на старт фестивалю, лідер гурту "Бумбокс" і посол VII "Чілдрен Кінофесту" Андрій Хливнюк ділиться добіркою найкращих фільмів і мультфільмів, які варто переглянути разом із дітьми.

До неї ввійшли вітчизняні та західні фільми, орієнтовані на різний вік.

Є тут і сучасні картини, а також ті, що вже давно стали класикою світового кіно.

Запропоновані стрічки – різні за жанрами і тематикою. Але всі вони сприяють розумінню кінематографа як мистецтва, розширенню світогляду і обговоренню важливих тем: дружби, відносин в родині, гуманного ставлення до тварин і навколишнього світу, дорослішання, відповідальності і пошуку справжнього себе.

Для підлітків:

"Хлопчик в строкатій піжамі"

Фільм режисера Марка Германа знятий за відомим однойменним романом Джона Бойна. Це спосіб розповісти дітям про складні і важкі речі, які людство не повинно повторювати.

Головний герой Бруно – восьмирічний хлопчик, який живе в заможній сім’ї, насолоджується безтурботним дитинством, проводячи свій час з друзями.

Бруно називає себе маленьким дослідником, йому цікаве все нове і він просто обожнює пригодницькі книги.

Одного дня сім’я Бруно переїжджає з Берліна до нової місцевості, поблизу якої знаходиться концентраційний табір, де батько отримує посаду коменданта.

Тут Бруно помічає так звану "ферму", на якій живуть дивні люди – всі вони одягненні в піжами, до яких пришиті номери, там же він знайомиться з однолітком – Шмулем.

Згодом це випадкове знайомство переростає в справжню дружбу, яка призводить до найнесподіваніших наслідків.

"Той, що танцює з вовками"

Ця робота Кевіна Костнера отримала 7 премій "Оскар" у головних номінаціях та безліч інших престижних нагород.

Критики відмічають картину за зображення корінних американців, яке кардинально відрізняється від голлівудських штампів, а плем'я Лакота після виходу фільму включило режисера та актора Кевіна Костнера до почесних членів свого племені.

Події стрічки розгортаються в США в часи Громадянської війни. На віддалений форт, десь поруч із західним кордоном, переводиться лейтенант американської армії – Джон Данбар. Тут він знайомиться з племенем Сіу, яке кочує неподалік, і заводить нових друзів.

Однак мирне життя порушує поява американських солдатів. І Джону доводиться обирати: залишитись з індіанцями або повернутися до цивілізації...

"Пропала грамота"

Музична авантюрна історія з яскравими характерами, захоплюючими пригодами і неперевершеним почуттям гумору.

Фільм режисера Бориса Івченка, знятий за мотивами однойменного оповідання Миколи Гоголя, розповідає про пригоди відважного козака Василя (Іван Миколайчук) і запорожця Андрія (Федір Стригун), які вирушили до цариці в Петербург із гетьманською грамотою.

Одразу після презентації фінальної версії картини цензорам у 1972 році її було заборонено для показу і "покладено на полицю" на понад 10 років.

Для молодшої аудиторії:

"ВОЛЛ·І"

Науково-фантастична стрічка легендарної студії Pixar знята Ендрю Стентоном ("У пошуках Немо") отримала 45 престижних кінонагород, у тому числі премії "Оскар" і "Золотий глобус" як найкращий анімаційний фільм.

Далеке майбутнє. Людство покинуло Землю, залишивши на ній сотні роботів прибирати груди сміття.

Згодом з робочих машин осталася тільки одна – ВОЛЛ·І, що попри все сумлінно виконує свою роботу.

Та одного дня на планету на розвідку прибуває робот ЄВА. І це стане початком неймовірних подій і пригод, що змінять життя не тільки самого ВОЛЛ·І, але й усього людства.

"Звільніть Віллі"

Сімейний фільм режисера Саймона Вінсера – зворушлива історія дружби підлітка Джесі та "кита-вбивці" – косатки Віллі.

В надії на хорошу компенсацію, власник збиткового океанаріуму вирішує позбутися косатки.

Однак на захист Віллі встає Джессі, який встиг подружитися і полюбити кита. Аби врятувати друга, хлопець готовий на все, навіть порушити закон.

[BANNER3]

"Як приборкати дракона"

Стрічка студії Dream Works знята за мотивами однойменної серії книг британської письменниці Крессиди Ковелл.

Ікінг геть не схожий на своїх одноплемінників сурових вікінгів. Він не такий сильний і сміливий, і не зробив ще жодного героїчного вчинку.

Аби не розчарувати батька і здобути повагу решти, хлопець вирушає на полювання на драконів – запеклих ворогів племені.

Та зустріч з найстрашнішим із них – нічною фурією – дарує Ікінгу шанс знайти справжнього друга і примирити давніх ворогів.

"Острів скарбів"

Легендарна робота видатного українського мультиплікатора Давида Черкаського – чудова можливість більше дізнатися про класичну вітчизняну анімацію і весело провести час з цікавими героями.

Сюжет мультфільму, що заснований на пригодницькому романі "Острів скарбів" британського письменника Роберта Луїса Стівенсона, приправлений жартами з елементами сатири і пародії, а також неймовірним саундтреком.

Ольга Ситнік, УП.Життя

Вас може також зацікавити:

7 дитячих книжкових новинок від українських видавництв

10 порад для батьків, як стати ближчими з дітьми за час карантину

Як повеселитися з дітьми. 10 ідей добрих розіграшів

Що робити з дітьми під час карантину: ресурси і поради

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні