7 рецептів європейського Різдва від українських фудблогерів
25 грудня європейці святкують Різдво.
Традиційно збираються на Святвечір родиною і обмінюються подарунками біля ялинки.
В Україні цей день вихідний уже третій рік, однак Різдво святкують лише вірні Римо-католицької Церкви і протестанти.
Утім, святкового настрою і духу Різдва уже хочеться усім. Тож саме час приготувати щось, що традиційно є в домі європейців на Різдво.
"Українська Правда. Життя" зібрала 7 традиційних рецептів європейського Різдва від українських фудблогерів: 5 солодких і 2 – ні, як бонус, раптом вас так захопить різдвяна магія готування.
Фото: instagram olya_borachok |
Штолен від olya_borachok
Час приготування: 2 години (+1 доба для начинки)
Собівартість: ~300 грн.
Вихід: 2 штолена по майже 1 кг
Тісто:
🍭500 г борошна (я завжди беру Богумилу)
🍭60 г свіжих дріжджів;
🍭90 г цукру;
🍭140 мл молока;
🍭250 г масла розтопленого;
🍭1 жовток;
🍭сіль 1/3 ч. ложки;
🍭5 г ванільного цукру;
🍭цедра 1 лимону.
Начинка:
🍭225 г родзинок
🍭250 г цукатів
🍭175 г мигдалю
🍭150 г рому
Обмазка:
🍭розтоплене вершкове масло 100 г;
🍭цукрова пудра 150 г.
Начинку змішати (крім горіхів) та залити ромом на 1 добу.
Дріжджі змішати теплим молоком, присипати ложкою цукру. Залишити в теплому місці, щоб почався процес бродіння.
В миску просіяти борошно, решту цукру, жовток, ваніль, цедру та додати розчинені дріжджі та замісити тісто.
Вкінці додати масло.
Вимісити до гладкого, еластичного стану.
Накрити, залишити підходити в теплому місці щоб маса збільшилась вдвічі.
Тоді додати начинку та підсмажені горіхи (мигдаль найкраще очистити від шкірки і гарно посмажити), перемішати та дати підійти ще раз.
Готове тісто розділити на дві частини. Кожну розкачати в прямокутник та скласти вдвічі.
Накрити плівкою, залишити хвилин на 20-30.
Випікати при 180’ ~40 хв (до сухої зубочистки)
Теплі штолени рясно намастити розтопленим маслом та обсипати (втираючи ) пудру. Залишити до повного остигання.
Тоді ще раз посипати пудрою
Замотати у фольгу та залишити дозрівати на три тижні (найкраще на підвіконні)
Готово!
Щойно спечений штолен м‘який, смачний, але досить відчутний контраст смаків.
Різати його ножем-пилкою.
Фото instagram anny.cooking |
Пряне імбирне печиво від anny.cooking
🍪Інгредієнти:
100 г вершкового масла кімн. температури
90 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
1 яйце кімн.температури
2 ст.л. меду
250-300 г борошна
1/2 ч.л. соди
1,5 ч.л. меленого імбиру
1 ч.л. кориці меленої
дрібка мускатного горіху
🍪Приготування:
В миску просіюємо 250 г борошна, змішуємо його з содою, корицею, імбиром і мускатним горіхом, відкладаємо миску в сторону.
Підтоплюємо мед, щоб був текучий, але не зацукрений і не густий, даємо йому охолонути.
В іншу миску кладемо масло, цукор і ванільний цукор, збиваємо сіксером до побіління масла ~2-3 хв. Додаємо яйце, збиваємо 1 хв. Додаємо 2 ст.л. меду і збиваємо міксером ще хвилину.
До збитого масла додаємо в 2 прийома сухі, вже змішані, інгредієнти. Тісто змішуємо лопаткою.
Присипаємо борошном поверхню і перекладаємо на неї тісто. Вимішуємо підсипаючи по 1 ст.л. борошно ще пару хвилин, я підсипала ще 2-2,5 ст.л. борошна.
Тісто має перестати липнути до поверхні і до рук, стати м‘яким, і пластичним, як на відео. Готове тісто накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на декілька годин, або на ніч.
Розігріваємо духовку до 180 градусів.
Тісто ділимо на 2 шматочки, обов‘язково шматочок який не використовуйте - покладіть назад в холодильник. Розкатуємо тісто на пергаменті до товщини ~ 3 мм.
Вирізаємо печиво. І викладаємо його або руками або з допомогою лопатки на деко застелене пергаментом, залишаючи між печивом відстань від 5-10 мм, адже при випіканні воно трішки росте.
Випікаємо в попередньо розігрітій духовці до 180 градусів - 8-10 хв. Печиво має стати злегка рум‘яного золотистого кольору.
В оригінальному рецепті його випікають 5-7 хв, але в мене духовка випікала 8-10 хв. Тому, я написала приблизний час, а ви вже орієнтуйтесь по своїй духовці.
Дайте печиву повністю охолонути і насолоджуйтесь.
фото: instagram alonka_good |
Печиво-брауні від alonka_good
.
А знадобиться усього мінімум інгредієнтів і скільки ж часу.
Дуже легко і швидко готується.
Беремо:
✔️1 яйце
✔️80 г цукру
✔️70 г борошна
✔️100 г чорного шоколаду
✔️25 г масла
✔️1/2 ч.л. розпушувача
✔️1 ч.л. розчинної кави за бажанням
✔️крупна морська сіль
Шоколад+масло розтоплюємо бдзинь! Я в мікрохвильовці імпульсами або на "розморозці" можна чи на водяній бані.
Окремо яйце+цукор бжик! + розтоплений шоколад, що вже охолонув, + кава суха + борошно з розпушувачем.
Вимішуємо однорідне дуже шоколадне і злегка рідкувате тісто👌🏻
Формуємо з нього печивко 1 чайною ложкою, залишаючи відступи на пергаменті. Посипаємо сіллю за бажанням. Запікаємо у духовці 10-12 хв при 180‘с
Готово!
фото instagram olya borachok |
Кантучіні від olya_borachok
Час приготування: 1 година.
Вихід готового продукту: ціле деко печенюх.
Собівартість (дуже індивідуально, залежить від використатих горіхів/сухофруктів)~90-120 грн.
Інгредієнти:
🌿2 великих яйця;
🌿100 г масла;
🌿150 г цукру;
🌿300 г муки;
🌿10 г розпушувачу;
🌿150 г горішків;
🌿100 г сухофруктів
🌿цедра лимону/апельсину.
Приготування:
Горіхи трошки подрібнити (я брала мікс кеш‘ю, фундука, мигдалю та чуть арахісу, якщо є завжди даю ще фісташку).
Сухофрукти помити та просушити, при потребі порізати (я дала сушену вишню, родзинки та були якісь цукати з манго🤪
Сухі інгредієнти об’єднати, додати яйця кімнатної температури та масло (розтопити та охолодити до кімнатної температури).
Замісити тісто та додати горішки/сухофрукти.
З тіста сформувати дві ковбаски та випікати при 180‘ 25-30 хв (до файного рум‘янцю)
Тоді витягнути і швиденько порізати ще гарячі батони по 1-1,5 см. (Обрежно! будуть дуже крихкими!)
Викласти на деко та запікати ще 10-15 хв.
Для хрумкості зберігати в сухих, закритих ємностях.
Фото: instagram anastasia_pryshlyak |
Біскотті від anastasia_pryshlyak
Нам знадобиться:
280 гр. борошна
150 гр. цукру
3 яйця
Пів чайної ложки розпушувача
Горіхи
В мене тут ше глазур, як для пряників
Приготування:
Отже, збиваємо яйця з цукром, додаємо муку з розпушувачем та вмішуємо вже подрібнені горіхи.
Пергамент присипати борошном, формуємо одну або декілька ковбасок. Якшо буде одна то печиво буде схоже на сухарики.
Випікати при 180‘ 40-60 хв, залежно від розміру, до рум‘яного верху.
Тоді залишаємо на 5-10 хв та нарізаємо. Після цього допікаємо в духовці ще 5-10 хв при 125‘-130‘.
Оскільки європейці на Святвечір не тільки солодке їдять, то ось ще два рецепти основної страви наостанок.
фото: instagram |
Дуже проста домашня качка від Маші Кирсанової-Шмідт
Отже, беремо:
⠀ 🔸качка домашня 2,5 кг
⠀ 🔸гречка 250-300 г (в сирому вигляді)
⠀ 🔸1 середня цибулина
⠀ 🔸сіль, перець
З качки дістаємо тельбухи. З вечора качку поливаємо окропом і висушуємо, щоб була хрустка скоринка потім. Натираємо сіллю і перцем зовні і всередині і залишаємо на ніч.
На наступний день тельбухи ріжемо і обсмажуємо з цибулею. Гречку варимо до напівготовності.
Змішуємо гречку і тельбухи. Всім цим фаршируємо качку. Кладемо на деко і накриваємо фольгою.
Ставимо запікатися при 180'С на 1-1,5 год. Потім знімаємо фольгу і запікаємо ще приблизно стільки ж. Можна ще раз в процесі змастити качку витопити жиром.
Якщо чесно, мені достатньо просто цієї гречки з качки - вона така смачна! Але качка, звичайно, теж хороша.
фото: instagram |
Традиційна різдвяна індичка по-шотландськи від Маші Кирсанової-Шмідт
1️⃣ На добу замочуємо індичку 8 кг грудинкою вниз в маринаді:
⠀ Вода 1,5л
⠀ Сіль 4-5 ст.л. (3 ложки на 1 л)
⠀ 2-3 лаврових листків
⠀ орегано, розмарин, чебрець, пластівці чилі
2️⃣Після цього готуємо начинку
Начинка 1(в отвір ззаду індички):
⠀ Апельсин, яблуко, лимон, часник 8 зубчиків, свіжі розмарин і чебрець, сіль, перець
Начинка 2 (в груди під шкіру):
⠀ вівсянка - рубані зерна (150 г)
⠀ сухофрукти по жменці (курага, чорнослив)
⠀ Яблуко очищене, нарізане кубиками
⠀ цибуля, дрібно нарізана
⠀ розмарин
⠀ сіль, перець
⠀ молоко, щоб зєднати все це в кашу
⠀ оливкова олія 2 ст.л.
Отвори закриваємо за допомогою коктейльних паличок.
3️⃣Поливаємо зверху:
Розтоплене вершкове масло 150-200 г
Додаємо паприку 2 ст.л., перець, часник подрібнений 5-6 зуб.
4️⃣Добре рівномірно розмазуємо все, "вкриваємо" ковдрою з бекону (як на фото).
5️⃣Закриваємо фольгою (не дуже щільно) і в духовку. Час залежить від розміру індички Розраховуємо 20 хв на 0,5 кг. Тобто, якщо це восьмикілограмова індичка, то запікаємо близько 5 годин при 180'С
6️⃣Потім дістаємо і знімаємо хрусткий бекон. Поливаємо соком що стік і ще на 30 хвилин чи до зарумянення залишаємо в духовці.
Дістаємо. Сік треба в посудину. Дочекатися коли жир зверху застигне. Його прибрати. А решта це gravy (підлива) для грудинки і начинки.
Затишного Різдва!
Вас також може зацікавити:
Один рік за 12 днів. Секрети щасливого Різдва від філософа
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя