Шлях формування Української Держави: 5 книг про свободу і незламність до Дня Соборності

Катерина Хорощак — 22 січня 2021, 11:35

22 січня Україна відзначає День Соборності.

Для боротьби за свої національні інтереси для України була вкрай важлива територіальна єдність.

Ось добірка із п'яти книжок, які розповідають про історію нашої країни та про боротьбу за незалежність.

"Перспективи української революції"

Степан Бандера

Книга "Перспективи української революції" - це офіційне видання збірки найкращих статей Степана Бандери, що дає змогу зрозуміти його світогляд та розвіяти міфи про його історію. Головна тема писань автора — українська національно-визвольна революція.

Основним контекстом в роботах Бандери виступає аналіз чинників, які виникали в політиці чи в еміграційному житті, які потенційно могли сприяти чи ускладнювати здійснення революції.

Там також є згадки й про недавню історію ОУН, поточні внутрішньоорганізаційні події, консолідацію українських політичних сил, аналіз різних галузей політики СРСР.

Оскільки мова публіцистичного доробку Степана Бандери має багато застарілої та запозиченої лексики, в книзі є глосарій термінів рідковживаних, малозрозумілих та діалектних слів, що спрощує читання.

"Як для дослідників, так і для практиків сучасного політичного процесу вагомий інтерес можуть становити різні опрацьовані Бандерою аспекти теорії революції: її зміст, перманентна природа, значення ідеї та проводу в її реалізації, залучення народних мас і технологія роботи серед них, фази перебігу революції, проєкція можливих варіантів та умов її втілення, розрахунок на власні сили та концептуальні засади консолідації політичних сил".

"Перспективи української революції", Степан Бандера

"Скоропадський. Спогади 1917-1918 (Український переклад)"

Павло Скоропадський

Правдиві записи Павла Скоропадського, що стосуються його діяльності за період з кінця 1917 року по січень 1919 року. Деякі факти автор відтворив зі свого щоденника, інші — просто спогади.

В нотатках автора постають роки революції та громадянської війни. Епоха революції перетворилася на війну всіх проти всіх, але Павло Скоропадський мав міцну силу духу і взяв на себе ношу державного будівництва. Він хотів, щоб була Україна.

Українська Держава під час гетьманства Скоропадського стала історичним феноменом. Питання та проблеми, які поставали перед Гетьманом в часи його правління, знаходять вражаючий відгук із сучасною Україною.

Це, зокрема, питання Криму, який в ті часи, за умовами Брестського миру, не входив до складу України. Водночас українська держава прагнула цього. А також - мовне питання. Позиція Скоропадського була чіткою - державна мова в Україні українська.

"Великороси кажуть: "Ніякої України не буде", а я кажу хоч би що було, Україна в тій чи іншій формі буде. Не примусиш річку йти навспак, так само і з народом: його не змусиш відмовитись від своїх ідеалів.

Нині ми живемо в часи, коли самими багнетами нічого не вдієш".

"Скоропадський. Спогади 1917-1918 (Український переклад)", Павло Скоропадський

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР"

Вахтанг Кіпіані

Книга містить документальні матеріали про кримінальні справи Василя Стуса, який потрапив на лаву підсудних за статтею "Антирадянська агітація і пропаганда".

Покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його друзів та рідних розкривають всю правду та невідомі факти про життя, ув'язнення та загибель Стуса. Це хроніка боротьби злочинної комуністичної системи з людиною, повною болі та гідності.

Василь Семенович Стус — творець, громадянин, правозахисник, який чудово розумів наслідки своєї незгоди з русифікаторською й антиукраїнською політикою, але йшов до кінця в буквальному сенсі.

Він так і не дочекався презентації жодної зі своїх книжок, оскільки на той час в України його вірші не друкували. Його роботи могли побачити лише за кордоном.

"Обставини його смерті до тепер не з'ясовані — це було вбивство чи зупинка серця, чи навіть самогубство (є й така версія).

Разом зі Стусом у таборі загинула і його остання поетична рукописна збірка "Птах душі", в звичайному учнівському зошиті в блакитній обкладинці. Їй також не вдалося "вилетіти" через в'язничні грати".

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР", Вахтанг Кіпіані

"Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності"

Сергій Плохій

"Поява слов'ян", "Ключі від Києва", "Творення України", "Східна реформація", "Велике повстання", "Час змін", "Народження нації" — все це назви деяких з розділів книги "Брама Європи". Це спогади про долі предків, які вплинули на створення сучасної нації.

Наша країна боролася за право бути незалежною. Пройшла крізь часи повстань, революцій, кріпацтва й комуністичного терору, але все ж таки отримала незалежність.

Сергій Плохій пропонує виклад історії розвитку українських земель та становлення держави упродовж двох з половиною тисячоліть від скіфів до нашого часу.

Автор один з провідних спеціалістів світу з історії України та Східної Європи. За цю книгу Сергій Плохій отримав національну премію імені Тараса Шевченка в номінації "Публіцистика".

"Першим істориком України був Геродот, "батько історії" власною персоною. Така честь зазвичай випадає країнам та народам, які належать до середземноморського світу. Україна — смуга степів, гір та лісів на північ від Чорного моря, відомого грекам як Pontos euxeinos ("Гостинне море", латинізоване римлянами як Pontus euxinus), — була важливою частиною цього світу".

"Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності", Сергій Плохій

"Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX століття"

Ярослав Грицак

Ця книжка є третім виданням Ярослава Грицака про історію України, яка вперше вийшла 1996 року.

Автор переписував одну й ту саму книжку, щоб досягти тої стадії, коли вважатиме її дійсно правильною. Але протягом 20 років історична наука пішла далеко вперед.

В книзі ви знайдете глобальну і водночас коротку історію України вже з новими дописаними розділами, які присвячені двом останнім десятиліттям незалежної України.

Українська історія з самого початку болюча та гірка. Нація проходила боротьбу за існування. Повстання, війни, голод, набіги, військові перевороти — все це пройшли наші предки і ми маємо знати про той шлях.

Ярослав Грицак поетапно доносить читачу історичне творення української держави. За словами автора книга стверджує принципову нормальність української історії.

"Крім очевидного політичного забарвлення, представлення українськості як виключно "штучного" витвору не витримує наукової критики. Насправді більшість атрибутів існування нації — мова, території, традиції тощо — не існує у природі у готовому виді; всі вони тією чи іншою мірою витворені завдяки свідомим зусиллям декількох поколінь національних інтелектуалів, політиків і громадських діячів".

"Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX століття""Нарис історії України. Формування модерної нації XIX-XX століття", Ярослав Грицак

Добірка підготована за сприяння видавництва "Наш формат".

Вас також може зацікавити:

6 книжок, які вчать спілкуватися та володіти словом

Книга про мистецтво найкращий подарунок: 12 ідеальних варіантів

Найкращі українські книжки 2020 року за версією ПЕН

5 книг про відомих жінок, які залишили відбиток в історії

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні