Книга про мистецтво найкращий подарунок: 12 ідеальних варіантів

Катерина Хорощак — 3 січня 2021, 10:00

Романтика, гуманізм і людські крайнощі, глибина пізнання і прийняття — це лише частина з того, що дає мистецтво людині.

Істина про те, що книга — завжди хороший подарунок досі залишається актуальною, тож пропонуємо зробити цей подарунок ще й змістовним.

Оберіть на подарунок близькій людині цього року видання про мистецтво, адже ми вже подбали про те, щоб ви обирали з найкращого. І зібрали у один список 12 ідеальних мистецьких книжок.

Новий досвід, самопізнання і з рештою завжди насолода від форми та візуального супроводу — усе тут.

"Ван Гог. Жага до життя"

Ірвінг Стоун

Біографічний роман про нідерландського генія — Вінсента ван Гога. Його життя та картини вже стали частиною поп-культури.

Скільки разів ви зустрічали листівки, магніти, блокноти, календарі з його картинами? Мільйони.

Важко собі уявити, що колись його бачення не розуміли і за життя художника було продано всього кілька полотен.

Життя імпресіоніста оповите чималою кількістю міфів та чуток. Воно й не дивно, адже Вінсент поводився виклично за нормами 19 століття.

Спочатку вивчає богословство і планує стати пастором, потім живе вільним шлюбом з жінкою дуже сумнівної поведінки. Запальний і часом різкий, чутливий і надзвичайно спостережливий, затятий і пристрасний у своїй справі.

Ірвінг Стоун написав зразковий біографічний роман про ван Гога покладаючись на листування митця зі своїм братом Тео, сучасниками та спогадами різних митців.

Звісно цей твір не позбавлений художньої вигадки, та не вірити автору просто не вдається. Таким реалістичним і правдивим здається цей опис життя митця.

"Ван Гог. Жага до життя""Ван Гог. Жага до життя", Ірвінг Стоун

"Леонардо да Вінчі"

Волтер Айзексон

Це видання — світовий бестселер серед біографій. І для цього є кілька причин, насамперед, це дуже достовірна і детальна розповідь про життя одного з найвідоміших творців — Леонардо да Вінчі.

По-друге, автор цієї біографії — Волтер Айзексон — один із найвідоміших біографів світу, колишній головний редактор журналу "Time" та автор біографій Стіва Джобса, Альберта Ейнштейна та Бенджаміна Франкліна.

В основі видання лежать записи самого Леонардо та розповіді його сучасників. Айзексон намагається не просто описати життя генія, творця, що пробував себе у різних галузях, а зрозуміти його допитливу натуру.

"Леонардо да Вінчі""Леонардо да Вінчі", Волтер Айзексон

"Гемінґвей"

Мері Дірборн

Ернест Гемінґвей один з тих письменників, чиї біографії не поступаються цікавістю його творам.

Та й дослідження біографії автора здатне змінити сприйняття написаного ним, певною мірою доповнити, почати читати між рядків і розуміти культурний контекст у якому творив письменник.

Спостереження за життям Гемінґвея — не просто погляд за куліси письменництва, це погляд на цілу епоху. Втрачене покоління, мистецьке середовище спочатку Америки, згодом Франції та Європи.

Мері Дірборн написала ґрунтовну і всеохопну біографію про людину, яка досі бентежить.

Молодих письменників та журналістів, що прагнуть опанувати його лаконічний стиль, літературних критиків, які продовжують досліджувати його творчість, вражених читачів, які знову і знову повертаються до творів класика, сценаристів, які знову і знову прагнуть відтворити його життя у кіно, мистецтвознавців, які досліджують феномен початку ХХ століття.

"Гемінґвей", Мері Дірборн

"Це Моне"

Сара Папворт

Усім, хто полюбляє не тільки читати, а й дивитися рекомендуємо звернути увагу на серію ілюстрованих біографій від видавництва "ВСЛ".

У серію потрапили біографії знаних художників: Далі, Енді Воргола, Рене Магрітта, і Клода Моне.

У цьому ілюстрованому життєписі художника — найцікавіші факти біографії та історії створення найвідоміших картин Моне.

Видання доповнене яскравими фактами з біографії художника, а також його ескізами, картинами та шаржами, які ілюструють біографічні факти.

Така інтерактивна форма книги дає можливість скласти досить повне враження про митця, адже показує його всесторонньо.

"Це Моне", Сара Папворт

"Просто діти"

Патті Сміт

Ця книжка розповідає про нью-йоркське мистецьке середовище 60-х з перших вуст. Патті Сміт — поетка, музикантка, мистецтвознавиця і просто людина з творчого середовища.

На сторінках "Просто дітей" Патті розповідає про свої стосунки з фотографом Робертом Мепплторпом, описує його становлення як митця.

А також поруч із її особистими творчими пошуками і спробами виринають такі місця й імена як "Фабрика", Енді Воргол, The Velvet Underground, Боб Ділан, Аллен Гінсберг та багато інших.

Частина описаних подій відбувається у культовому місці — готелі "Челсі". Це унікальне місце, де в кожному номері жила творча і вже відома одиниця.

Книга підкорює своєю простою, відвертістю та правдивістю. Адже Патті Сміт критична до себе і чесна до світу.

У своєму творі вона не лишає поза увагою ні сексуальні експерименти і розкутість тих часів, ні наркотики, ні полігамність. З рештою дух свободи став визначальним серед такої концентрації митців у Ньою-Йорку в той період.

"Просто діти", Патті Сміт

"Лицарі голодного Ренесансу"

Дмитро Горбачов

Видання, що яскраво підтверджує той факт, що Україна у своєму мистецькому здобутку не пасе задніх.

Більше того, український авангард абсолютно унікальне явище, яке подарувало світовій спільноті художників: Давида Бурлюка — поляка, який мав себе за українця, Казимира Малевича — професора Київського художнього інституту і бандуриста — Володимира Татліна; засновниці української школи конструктивістської сценографії — Олександри Екстер; митців "Культур-Ліги"; феноменального скульптора — Олександра Архипенка.

Явище "український авангард" вперше прозвучало на Заході у 1973 році на лондонській виставці "Tatlin’s dream". Тоді там вперше були виставлені роботи світового рівня безвісних авангардистів України Василя Єрмилова й Олександра Богомазова. Це змусило згадати й інших відомих на весь світ майстрів, за походженням, вихованням, самосвідомістю та національними традиціями пов’язаних із Києвом, Харковом, Львовом, Одесою.

Окрему увагу автор звертає на київську школу книжкового авангардного дизайну, а також графіку бойчуківстів.

Дмитро Горбачов, автор цього видання, не веде відсторонену оповідь, формування українського авангарду відбулося на його очах і він цим сповна скористався, в найкращому з можливих сенсів.

"Лицарі голодного Ренесансу", Дмитро Горбачов

"Пройти крізь стіни"

Марина Абрамович

Марина Абрамович — мисткиня югославського походження зі світовим ім’ям, унікальність її постаті ще й в тому, що популярність вона здобула завдяки максимально не популярному у мистецьких колах виду мистецтва — перформансу.

Її творчий внесок у світову культурну спадщину унікальний і яскравий, як і життя Марини.

Ця автобіографія чесна, часом болюча і щемка. Сповнена травм і досвіду, ризиків, художнього світогляду, сили духу. Творчість Марини Абрамович оголює людську сутність, часом у своїй найжорстокішій, часом у найчутливішій формах.

Видання доповнене ілюстраціями з перфомансів авторки та фотографіями з особистого архіву художниці.

"Пройти крізь стіни", Марина Абрамович

"100 ідей, що змінили мистецтво"

Майкл Берд

За тисячі років мистецтво набуло незліченних форм і втілень. Але час від часу нові відкриття чи віяння змінюють вигляд того, що ми звикли називати мистецтвом, або ж сам спосіб, у який ми його сприймаємо.

Майкл Берд систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стріт-арту. У своїй книзі дослідник демонструє, як нові засоби і технології радикально змінюють способи, якими створюється мистецтво.

Автор інтегрує історію мистецтва до ширшого контексту розвитку ідей, філософії, винаходів, світогляду, а також демонструє, як ідеї попередніх епох переосмислюються сучасними митцями. Майже 300 кольорових ілюстрацій створюють потужний візуальний супровід, перетворюючи книжку на мандрівку крізь епохи, стилі та ідеї.

"100 ідей, що змінили мистецтво", Майкл Берд

"Ілюстрована історія кіно"

Адам Оллсач Бордмен

Давно вже пройшли ті часи, коли люди сприймали кіно як загрозу мистецтву.

Нині кіно — це вагома і яскрава частина культурної спадщини людства. Саме тому це видання виглядає таким важливим і потрібним, у розрізі дослідження мистецтва, до всього воно дуже красиве: повне унікальних ілюстрацій та тисячі культурних зносок.

Історія кіномистецтва — це насамперед опанування нових технологій творення картинки.

Адам Оллсач Бордмен починає свою оповідь з 19 століття і не залишає поза увагою еволюцію звуку і кінотеатрів, кольору, монтажу та кіносинтезу. А також звертає окрему увагу на нуар, самурайську естетику, штучні середовища та кіномайбутнє.

"Ілюстрована історія кіно", Адам Оллсач Бордмен

"Заґмайстер і Волш. Краса"

Стефан Заґмайстер, Джессіка Волш

І дизайн і мистецтво, не завжди, але дуже часто перетинаються у своєму бажанні зробити світ кращим, красивішим та функціональнішим. Саме тому звертаємо увагу на видання двох знаних у світі дизайнерів. Стефан Заґмайстер (компанія Sagmeister & Walsh) — дизайнер та художній керівник з Австрії, який зараз живе і працює в Нью-Йорку. Серед його клієнтів the Rolling Stones, the Talking Heads, Lou Reed, and the Guggenheim Museum.

Джессіка Волш (компанія Sagmeister & Walsh) — дизайнерка і арт-директорка, яка живе в Нью-Йорку і працює з різними клієнтами, включаючи Jay-Z, Barneys, the New York Times, Levi’s, and The Museum of Modern Art.

На основі проведених досліджень і опитувань, а також власного досвіду та вподобань, автори уклали добірку розмаїтого красивого — будівель, меблів, книг, одягу, посуду, мальованих чи створених комп’ютерними інструментами зображень і фото — чудовий мудборд для тих, хто хоче з’ясувати для себе, що ж таке краса.

"Заґмайстер і Волш. Краса""Заґмайстер і Волш. Краса", Стефан Заґмайстер, Джессіка Волш

"Пікассо: живопис, що шокував світ"

Майлз Дж. Юнгер

Книжка американського мистецтвознавця Майлза Юнгера — це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став "тим самим Пікассо", найвпливовішим митцем ХХ століття.

Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті.

Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності.

Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.

"Пікассо: живопис, що шокував світ", Майлз Дж. Юнгер

"Ієронім Босх. Видіння і кошмари"

Нільс Бюттнер

Ієронім Босх — один із найзагадковіших художників в історії. Навколо його творів назбиралося чимало інтерпретацій, здебільшого з акцентами на шаленстві його фантазії та містичності.

Що нам відомо про життя цього дивного і надзвичайно талановитого митця — без домислів?

Якими поставали його твори для сучасників? Які натяки на тогочасні події він залишав на картинах? Як він поєднав демонічність із моралізаторством?

Про все це та про інші загадки творчої фантазії Босха йдеться у фактологічно вивіреному й легкому для читання тексті Нільса Бюттнера.

"Ієронім Босх. Видіння і кошмари", Нільс Бюттнер

Вас також може зацікавити:

Книжковий антидепресант: 7 книжок, які викликають позитивні емоції

Найкращі українські книжки 2020 року за версією ПЕН

5 книг про відомих жінок, які залишили відбиток в історії

У креативність – через книги. 10 кроків від видавчині

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні