8 книжок про супержінок: добірка до 8 березня 

Юлія Орлова — 8 березня 2021, 10:00

Кожен по-різному ставиться до 8 березня.

Для когось це день прав жінок, а частині жіноцтва досі дорога радянська традиція з квітами і привітаннями.

"Для мене це – день, коли я вдячна своїм сміливим попередницям, які вибороли можливість для нас бути рівними, – зазначає гендиректорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

Якби не борчині за права жінок, цілком імовірно, що я б зараз не була CEO одного з найбільших видавництв України, бо жінки б так і не мали права займати керівні посади.

Тож хочеться розповісти про книжки, в центрі яких – справжні супервумен".

"Міф про милу дівчинку"

Фран Гаузер

Авторка цієї книжки Фран Гаузер – інвесторка, бізнес-консультантка і філантропка, яка вирішила написати про свій досвід.

Багатомільйонні угоди, позиція президента компанії, звання найвпливовішої жінки в технологічному бізнесі у Нью-Йорку – Френ і далі залишається привітною, тож поради в цій книжці вона перевіряла особисто на собі.

Не обов’язково ставати монстром, щоб бути успішною та просуватися кар’єрними сходинками.

У 2018 році книжка стала найкращою в бізнес-сегменті на Amazon, а Inc. Magazine та Forbes включили її до переліку книжок, які надихають.

"Міф про милу дівчинку" Фран Гаузер

У той час, коли жінки переконані, що їм треба придушувати свою приязність і ставати жорсткими, Френ виграє саме шляхом емпатії та щирої посмішки.

І потреба в такому підході є не просто філософією цієї бізнеследі, а й результатом офіційних досліджень корпоративної культури від таких мастодонтів як Harvard Business Review.

Але є й інша крайність, про яку вона попереджає – бути хорошою зовсім не означає бути комусь комфортною та поступатися власними інтересами.

Встановлюйте межі, враховуйте думки інших та не бійтеся звучати переконливо.

"Жінка, яка має план"

Мей Маск

Супермодель, яка змінила застарілі стереотипи цієї професії, досягла усього своєю наполегливістю та не боїться приймати себе і постійно вдосконалюватися.

Все це – про Мей Маск, яка вирішила поділитися порадами, як кожен з нас може досягти життя, якого ми хочемо, – треба лиш чітко назначити собі план і не відступати від нього.

Так Мей вдалося розірвати насильницькі стосунки, самотужки виховати трьох дітей, змінити кілька міст, проводити успішну практику як дієтологиня, схуднути, поліпшити самопочуття, стати зіркою соцмереж, увірвавшись навіть у TikTok…

"Жінка, яка має план" Мей Маск

Словом, мемуари цієї жінки доводять, що не важливо, який у тебе вік, як ти виглядаєш, скільки важиш, яке у тебе було минуле; головне – йти вперед і відстоювати своє прагнення на почесне місце у цьому суспільстві.

Бо все виходить, коли не боїшся змінюватися.

"Ґолда"

Елінор Баркетт

Прем’єр-міністерка Ізраїлю Ґолда Меїр вела країну крізь війни, кризу та складні перші роки державної самостійності.

Її політична кар’єра почалася з Ради жінок-робітниць – і ось уже через кілька років вона стане однією з підписанток Декларації незалежності Ізраїлю, буде міністеркою закордонних справ, працюватиме в адміністрації Бен-Гуріона.

"Ґолда" Елінор Баркетт

Як їй вдалося одержати характеристику "найкращого чоловіка в уряді" та "залізної леді"?

Американська журналістка, продюсерка і режисерка Елінор Баркетт у цій книжці детальніше досліджує постать сильної політикині.

"Код Упевненості для дівчат"

Кетті Кей, Клер Шипмен

Це одна з найкращих книжок про те, як вирости супергероїнею, яка може постояти за себе, відкриває для себе будь-яку сферу діяльності та розуміє, що її думка теж важлива.

Авторки цього бестселеру – журналістки і лауреатки всесвітніх нагород – майже непомітно з кожною сторінкою надихають і змушують в себе повірити.

Як приклад вони також беруть історії інших дівчат, які ризикнули змінити себе і світ, та з психологічної точки зору пояснюють, як знайти і в собі сили бути вмотивованою і амбітною.

"Код Упевненості для дівчат" Кетті Кей, Клер Шипмен

"Вважаю, що ви помиляєтесь (проте слухаю)"

Сара Стюарт Голанд, Бет Сільверс

Здавалося б, у США є дві непримиренні політичні партії, представники яких повністю не збігаються поглядами, – Демократична і Республіканська.

Однак авторки цієї книжки, хоч і є прибічницями двох таких антагоністів, все ж вирішили довести – в основі їхніх переконань є однакові базові потреби кожного жителя. Це якісні медицина й освіта, а також безпека для них і їхніх дітей.

"Вважаю, що ви помиляєтесь (проте слухаю)" Сара Стюарт Голанд, Бет Сільверс

Тож поки хтось не здатен зговоритися між собою, вони показують, як навпаки можна взаємодіяти, та сміливо розвінчують накопичені роками стереотипи.

Прекрасні розумні жінки, які готові піти на діалог та вислухати іншу сторону.

"Мугикай, якщо не знаєш слів"

Б’янка Мараїс

А героїні цього роману розвінчують інші стереотипи – міжрасові.

Боротьба проти апартеїду в Південній Африці, 1976 рік. Доля зводить разом двох різних жінок: темношкіру вчительку, яка шукає зниклу доньку, та білошкіру дівчинку, яка втратила батьків. Вони вчаться поважати одна одну та бути сильними разом.

У США ця історична драма отримала широкий розголос, а в Б’янки Мараїс вона, до речі, – успішний письменницький дебют.

"Мугикай, якщо не знаєш слів" Б’янка Мараїс

"Добре у ліжку"

Дженніфер Вайнер

Приймати себе, любити за будь-який недолік та жити у своє задоволення – жінки часом забувають, що переставати бути собою заради когось не варто.

Головна героїня цього роману прочитала про себе колонку колишнього, де він описує любов "до великої жінки", і її впевненість чомусь розтанула.

"Добре у ліжку" Дженніфер Вайнер

Кар’єра перестає радувати, на думку спадають лише чергові дієти, а там недалеко і до загального розчарування собою.

У бестселері можна почитати про цю боротьбу між собою і думкою оточення про себе – та вболівати, щоб героїня зробила правильний вибір.

"Бійцівський Клуб феміністок"

Джессіка Беннетт

Робоче місце – справжнє поле битви, і йдеться не лише про перегони за кар’єрні здобутки, а й про боротьбу з таким поширеним явищем як сексизм.

Журналістка The New York Times Джессіка Беннетт наводить докази, що нерівність між статями на роботі й досі існує, та надає техніки того, як виграти (або хоча б вижити) у таких умовах.

Її книжка містить реальні приклади з життя, коли жінкам доводилося жорстко відстоювати базові, здавалося б, права. І в них виходило.

Або не виходило, але трохи зрушувало вже стабільну ситуацію дискримінації з місця.

"Бійцівський Клуб феміністок" Джессіка Беннетт

У 2016 році відразу п’ять видань включили книжку до списку найкращих – серед них і Forbes та Chicago Tribune.

Юлія Орлова, гендиректорка видавництва Vivat, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Жінки більше хочуть бути коханими, ніж кохати. Чоловіки – навпаки. Опитування

Як відсвяткувати 8 березня і нікого не образити

Замість квітів та цукерок: 8 доречних "подарунків" для виховательки на 8 березня

Як привітати жінку з 8 березня

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні