5 книжок, щоб навчити дітей розумно витрачати і заощаджувати гроші

Ситнік Ольга — 1 травня 2021, 11:00

Фінансову грамотність радять вивчати з дитинства.

Ці знання перетворюються у корисну навичку, яка зазвичай залишається назавжди і допомагає у дорослому фінансово незалежному житті.

На щастя сьогодні є низка видань, які допоможуть і батькам, і дітям здобувати фінансову освіту – дізнатися, що таке гроші, як можна їх заробляти, як з ними поводитись – витрачати, заощаджувати, у що вкладати, а навіть і те, як формується власний бізнес, як оцінити свою роботу та свій продукт, що таке кредити чи інвестиції.

Пропонуємо огляд п’яти видань.

"Мої гроші. Як розумно витрачати, заробляти і заощаджувати кошти"

Джейн Бінгем, Голлі Бейсі

Для дітей 9-15 років

Що таке гроші, як з ними поводитись, як їх заробляти, коли ти ще дитина, як витрачати, як заощаджувати, відкладати на подарунки рідним і друзям, що таке благодійність і чому щось і для цього варто залишити – це універсальне видання чудовий варіант для самостійного знайомства дитини з фінансовою грамотою.

Всю цю важливу інформацію автори подають в ілюстраціях, діалогах, таблицях, у тестах та завданнях, щоб легше запам’ятати і засвоїти матеріал.

"Мої гроші. Як розумно витрачати, заробляти і заощаджувати кошти" містить ілюстрації,
діалоги, таблиці, тести та завдання

Юні читачі зможуть дізнатись як спланувати бюджет на тиждень, як планувати покупки, в крамниці чи онлайн.

А ще важливо, що у цій книжці читачів знайомлять з фінансовими операціями, які з’являються у дорослому житті – які рахунки доведеться сплачувати, як поводитись зі стипендією, зарплатою, що таке кредити і як співпрацювати з банками.

"Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей"

Любомир Остапів

Для батьків

А цей практичний посібник українського фінансиста та радника із сімейних фінансів Любомира Остапіва допоможе батькам.

Фінансова грамотність, як і більшість важливих установок формується у дитинстві, тому автор радить подбати батькам найперше про власну фінансову грамотність і практикувати її, коли малюк тільки народився. Він детально пояснює, як цього досягнути.

"Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей"
– практичний посібник українського фінансиста

А ще тут є інструкція як говорити з дітьми на тему грошей у різні періоди їхнього дозрівання – коли вони дошкільнята, школярі та підлітки.

Книжка є водночас посібником з формування сімейного бюджету, як витрачати на дитину, у що важливо вкладати.

Автор покликається на праці провідних західних фахівців, розповідає історії багатьох українських батьків, з різним рівнем достатку про те, як їм вдалося привчити своїх дітей до фінансової грамотності, дає перелік корисних ресурсів, які допоможуть у вихованні – мультфільми, тематичні фільми, пропонує ігрові вправи.

"Бізнес для початківців"

Лара Браян, Роуз Голл

Для дітей 8+

У цьому пізнавальному виданні читачі дізнаються про основи бізнесу та підприємництва – як його розпочати, якими якостями має володіти лідер, як продавати свій товар, вести облік грошей, чому потрібно сплачувати податки, як отримати стартовий капітал, де знайти бізнес-ідеї і як з ними працювати, як взаємодіяти з конкурентами.

А також і про те, як виховувати у собі важливі підприємницькі навички, як навчитися сприймати правильно невдачі, водночас книжка вчить, не тільки як бути бізнесменом, а й відповідальним споживачем, як організовувати покупки, на що звертати увагу, наприклад, чи товар не завдає шкоди тваринам, довкіллю і працівникам, як довго не виходить з ладу.

"Бізнес для початківців" про основи бізнесу та підприємництва

Тема не проста, але у цій книжці подана у зрозумілій формі – через ілюстрації, вражаючі факти, інструкції та реальні історії з життя відомих підприємців.

"Як перетворити $100 на $1 000 000. Заробляй! Зберігай! Інвестуй!"

Джеймс МакКенна, Джанін Глайста, Метт Фонтейн

Для дітей 12-16 років і батьків

Цей посібник перегукується з попередніми, у ньому теж йдеться і про різноманітні способи заробітку, і про формування бюджету, про заощадження та інвестування, але водночас у ньому розглядається конкретна фінансова ціль – як стати мільйонером, як думати як мільйонер, як поводитись з грошима, щоб їх ставало більше і що може стати на заваді, щоб стати мільйонером.

Автори звертають увагу на практики заощадження, саме вміння відкладати – це вже шлях до успіху.

"Як перетворити $100 на $1 000 000. Заробляй! Зберігай! Інвестуй!" містить практики заощадження

Вони детально пояснюють, як складати і дотримуватись коротко-, середньо- та довготермінових планів, як керувати відсотками від заощаджень та інвестувати.

Усі теоретичні матеріали ілюстровано яскравими та інформативними картинками.

"Як відкрити ресторан. Магічний посібник з ресторанної справи"

Дмитро Борисов, Маша Сердюк

Від загального до більш конкретного. Відомий та успішний український ресторатор Дмитро Борисов анонсував вихід бізнес-книги для дітей. У ній він відкриває секрети вдалого ресторанного бізнесу.

Це видання не тільки практичне, з детальною інструкцією, а й кольорове та зі смішними історіями, воно є водночас і путівником у гастрономічний світ.

Книжка вийде у травні. Ресторатор зізнався, що коли він відкривав перший ресторан, йому бракувало знань, їх він отримав на власному досвіді і тепер ділиться ними у цій книжці.

"Як відкрити ресторан. Магічний посібник з ресторанної справи" створив для дітей
відомий ресторатор Дмитро Борисов

Добірка підготована за сприяння видавництва #книголав

Вас також може зацікавити:

8 помилок про гроші, яких ви навчаєте своїх дітей

Наскільки гроші брудні? Дослідження

Ви не можете зараз купити дитині бажане, бо немає грошей. Як їй це пояснити

Якими мають бути подарунки: безцінні, безтактні, "для галочки", "для тих, у кого все є" та інші

Що робить наших дітей щасливими: матеріальні подарунки чи досвід?

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні