В Африці вчені виявили найстарішу "соцмережу", якій понад 50 тис. років

Яна Осадча — 17 січня 2022, 11:58

Учені виявили найстарішу в світі "соціальну мережу", яка зародилася приблизно 50 тисяч років тому і простягнулася на тисячі кілометрів по всій Африці.

Повідомлення люди передавали за допомоги намистин, виготовлених з шкаралупи яєць страусів, повідомляє The Guardian.

Німецькі вчені дослідили понад 1,5 тис. таких намистин, які були викопані в більш ніж 30 місцях по всій південній і східній Африці. Ці намистини і досі виготовляють і носять мисливці-збирачі на цьому континенті.

Люди, які виготовляли намистини, обмінювалися ними на величезних відстанях, допомагаючи передавати символічні повідомлення та зміцнювати союзи.

"Це все одно, що йти шляхом, прокладеним з хлібних крихт. Намистинки – це підказки, розкидані в часі та просторі, які просто чекають, щоб їх помітили", – каже провідна авторка дослідження Дженніфер Міллер з Інституту науки історії людства Макса Планка в місті Єна.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature, порівнюються намистини, знайдені в 31 місці в південній і східній Африці, що охоплює понад 1800 миль.

Порівнявши діаметри шкаралупи та отворів всередині, і товщину стінок яєчної шкаралупи, вчені дізналися, що близько 50 тис. років тому люди у Східній і Південній Африці почали виготовляти майже однакові намистини.

Проте ці групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що свідчить про існування великої соціальної мережі, яка простягається на тисячі миль, з’єднуючи людей у віддалених регіонах.

Намиста з яєчної шкаралупи страуса є одними з найдавніших форм прикрас, знайдених в археологічних записах, хоча вони не були першими у Homo sapiens.

Вчені вважають, що чоловіки і жінки почали мастити себе червонуватим пігментом охри близько 200 тис. років тому, а 75 тис. років тому почали носити намисто.

Фото: BryonyvdMerwe/Depositphotos

Однак індустрія орнаментів справді розгорнулася приблизно 50 тис. років тому в Африці, коли почали виготовляти перші намистини зі шкаралупи яєць страуса.

Цікаво, що у прикрасах з шкаралупи страуса замість того, щоб покладатися на природний розмір або форму предмета, люди почали формувати шкаралупи безпосередньо і створювати можливості для розвитку варіацій стилю.

Отримані закономірності дали дослідникам шлях, за допомогою якого вони могли простежити культурні зв’язки, хоча незрозуміло, чи йшла між групами торгівля намистинами, і чи обмінювалися люди знаннями про те, як їх виготовляти.

Більшість доказів вказують на останнє.

Утім, перша в світі соцмережа не проіснувала довго.

Близько 33 тис. років тому модель носіння намист різко змінилася: вони зникли з південної Африки, але залишилися в східній.

Дослідники припускають, що у всьому винні кліматичні зміни, які поклали кінець найстарішій соціальній мережі планети – хоча й через 17 тис. років.

Вас також може зацікавити:

У африканській печері знайшли найстаріший малюнок. Йому 70 тисяч років

На Львівщині археологи знайшли унікальні артефакти часів Римської імперії

Археологи знайшли найдавніший наскельний малюнок тварини. Це свиня. ФОТО

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні